Ο Ντομπρόβσκις στη θέση του Βρετανού Επιτρόπου Τζόναθαν Χιλ

25.6.2016

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την παραίτηση του Βρετανού επιτρόπου Τζόναθαν Χιλ.

Ο Ντομπρόβσκις, πρώην πρωθυπουργός της Λεττονίας, χώρας μέλους της ευρωζώνης, έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη για το ενιαίο νόμισμα στο 28μελές σώμα των επιτρόπων, ενός από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

ΟΛόρδος Τζόναθαν Χιλ, ανακοίνωσε την παραίτηση του από τη θέση του Επιτρόπου, μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Η αποχώρησή του ήταν προδιαγεγραμμένη, σχολιάζει ο Guardian, Καθώς πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θέλουν πλέον έναν Βρετανό να χειρίζεται τα ζητήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΕΕ, τη στιγμή που η χώρα του εξέρχεται από την Ένωση.

Στην επιστολή της παραίτησής του, ο Χιλ τονίζει ότι δεν θεωρεί σωστό να συνεχίσει ως Βρετανός Επίτροπος, σαν να μην συνέβη τίποτα.

«Ήρθα στις Βρυξέλλες ως κάποιος που είχε κάνει καμπάνια ενάντια στην ένταξη της Μ. Βρετανίας στο ευρώ και κάποιος που είχε σκεπτικισμό για την Ευρώπη. Φεύγω σίγουρος ότι, παρά τις απογοητεύσεις, η συμμετοχή μας στην Ένωση ήταν καλή για τη θέση μας στον κόσμο και την οικονομία μας», γράφει ο Χιλ.

«Ο, τι έγινε δεν μπορεί να αναιρεθεί και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε κάνοντας τη νέα σχέση μας με την Ευρώπη να λειτουργήσει όσο καλύτερα γίνεται», αναφέρει ακόμη ο Χιλ, δηλώνοντας ότι είναι προφανώς απογοητευμένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως πολλοί πολίτες στη Μ. Βρετανία.