Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, κάνοντας την ανατροπή, καθώς συγκεντρώνει 276 εκλέκτορες έναντι 218 της Χίλαρι Κλίντον.

Οι Ρεπουμπλικανοί διατηρούν έλεγχο της Γερουσίας και θα συνεχίσουν έτσι να ελέγχουν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρέχοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Έχοντας τον έλεγχο του Κονγκρέσου και του Λευκού Οίκου, οι Ρεπουμπλικανοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποξηλώσουν τις μεταρρυθμίσεις του Μπαράκ Ομπάμα και κυρίως την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, που έμεινε στην ιστορία ως Obamacare.

Οι αντιδράσεις της Ευρώπης

  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε στο γαλλικό ραδιόφωνο «Europe1 » την «έκπληξη και την απογοήτευσή του» για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από κάθε πολιτική αλλαγή. Θα συνεχίσουμε εργαζόμαστε μαζί, ξανά βρίσκοντας την δύναμη της Ευρώπης», είπε.

  • Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει να εξανεμίζονται επί της ουσίας αλλά και επικοινωνιακά τα όποια οφέλη από την επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου. Στο Μαξίμου είχαν επενδύσει πολλά και ανέμεναν ένα θετικό νεύμα από αυτή την επίσκεψη για το ελληνικό χρέος, εφόσον όμως εκλεγόταν πρόεδρος η Χίλαρι Κλίντον.
  • Η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν έσπευσε να στείλει πρώτη τα συγχαρητήριά της στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τους Αμερικανούς πολίτες», έγραψε στο Twitter η  επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

  • Την ίδια ώρα αμηχανία επικρατεί στο Βερολίνο με τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ. Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο κρατικό δίκτυο ARD χαρακτήρισε «δυνατό σοκ» τη διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. «Κι εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε φυσικά ως εταίροι στο ΝΑΤΟ ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα ρωτήσει τι προσφέρουμε στη συμμαχία», δήλωσε η Χριστιανοδημοκράτισσα πολιτικός.
  • Σε tweet του, ο Βρετανός πολιτικός Νάιτζελ Φάρατζ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαφαινόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι μεγαλύτερη από το Brexit. Μάλιστα ο πρώην αρχηγός του αντιευρωπαϊκού UKIP στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε πως με τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016, είναι πρόθυμος να δεχθεί μια θέση εργασίας από τον νέο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τσαβούσογλου στο πλευρό των ΗΠΑ

Με φανερή ικανοποίηση υποδέχθηκε η τουρκική διπλωματία την εκλογή Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Η πρώτη ομιλία του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

«ΗΠΑ σας ευχαριστώ. Συγνώμη που σας κράτησα τόσο πολύ να περιμένετε.
Σας ευχαριστώ πολύ, πάρα πολύ.

Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την Χίλαρι Κλίντον, που μας συνεχάρη όλους εμάς για τη νίκη μας και την συνεχάρη εγώ την ίδια και την οικογένειά της για την πολύ δύσκολη και σκληρή μάχη που έδωσε.

Η Χίλαρι εργάστηκε πάρα πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα και της έχουμε χρέος για τα αξιώματά της είναι η ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού.

Σε όλους λέω ότι είναι ώρα να γίνουμε ένας ενωμένος λαός.

Υπόσχομαι σε κάθε πολίτη της χώρας ότι θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς, και αυτούς που επέλεξαν να μην με υποστηρίξουν.

Έρχομαι προς τα εσάς, σας δίνω χείρα φιλίας και σας λέω να εργαστούμε μαζί για το καλό αυτής της σπουδαίας χώρας.

Η δική μας καμπάνια ήταν ένα απίστευτο μεγάλο κίνημα εργαζομένων ανδρών και γυναικών που θέλουν ένα καλύτερο μέλλον.

Ένα κίνημα Αμερικανών όλων των φυλών και όλων των κοινωνικών υποβάθρων.

Θέλω να υπηρετήσω τον λαό.

Θα αρχίσουμε με τον στόχο της ανοικοδόμησης αυτού του έθνους.

Ξόδεψα όλη μου την ενέργεια βλέποντας όλο αυτό το δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί.

Εχουμε τρομερό δυναμικό.

Κάθε Αμερικανός θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το όνειρό του.

Οι ξεχασμένοι πολίτες αυτής της χώρας δεν θα είναι πλέον ξεχασμένοι .

Θα αρχίσουμε ένα πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης και βέβαια θα καλέσουμε τους καλύτερους και τους σπουδαιότερους για να μας βοηθήσουν να ξαναχτίσουμε τη χώρα.

Εχουμε ένα σπουδαίο οικονομικό πλάνο.

Θα συμβιώσουμε ειρηνικά με όλα τα έθνη.

Κανένα όνειρο δεν είναι πολύ μεγάλο, καμία πρόκληση δεν είναι πολύ μεγάλη.

Η Αμερική δεν θα συμβιβάζεται με τη δεύτερη θέση, θα διεκδικήσουμε το καλύτερο.

Πρόκειται να ονειρευτούμε ξανά για τη χώρα μας μεγάλα και σπουδαία πράγματα.

Θα βάζουμε πρώτα το συμφέρον της Αμερικής αλλά θα είμαστε δίκαιοι με όλα τα έθνη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους για αυτή την ιστορική νίκη.

Τους γονείς μου για αυτή την ιστορική νίκη, ήταν υπέροχοι και σπουδαίοι, τις αδελφές μου, τον αδελφό μου, και αυτόν που έχασα, φανταστική οικογένεια.
Την Μελάνια και τον Τομ, την Ιβάνκα, την πρώην σύζυγό μου.
Σας αγαπώ και σας ευχαριστώ γιατί τα ανεχθήκατε όλα αυτά.

Σας ευχαριστώ όλους.

Τι καλή ομάδα που έχω, μου έδωσαν πολύ υποστήριξη».