Ο Πάνος Καμμένος “θλίβεται” για την κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία

2.12.2015

Αισιόδοξος για μακροημέρευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία παραμένει ισχυρή αλλά μπορεί και να αυξηθεί,  εμφανίστηκε ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega.

Ο κ. Καμμένος, ο οποίος αποχώρησε  από τη Νέα Δημοκρατία επειδή ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο, υπήρξε πρόθυμος στη ψήφιση του τρίτου μνημονίου λέγοντας ότι οι πολίτες γνώριζαν ότι στις εκλογές ψήφιζαν για το τρίτο μνημόνιο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν κουκουλωθούν τα σκάνδαλα.

Είχε όμως άποψη και για τα τεκταινόμενα στη Νέα Δημοκρατία, κάτι σαν «πρόβα νυφικού», αφού πρώτα είπε ότι θλίβεται για την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Νέα Δημοκρατία, συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν στην ΝΔ εξαιρετικές μονάδες που δεν μπορεί να μην στηρίξουν μια συμφωνία την οποία ψήφισαν το καλοκαίρι».

Πρόσθεσε στην εκτίμηση αυτή ότι «καραμανλικοί και άλλοι βουλευτές» θα στηρίξουν την κυβέρνηση και, απαντώντας σε σχετική παρατήρηση, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν συνιστά αποστασία.

«Αποστασία θα ήταν αν (ο βουλευτής της ΝΔ που θα ψηφίσει) άλλαζε την πολιτική του γραμμή», είπε ο κ. Καμμένος, επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές πρέπει να στηρίξουν την χώρα.

Επίσης, ανέφερε ότι και οι πολίτες «στο καφενείο, στην γειτονιά» που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ήξεραν ότι υπάρχει συμφωνία με προαπαιτούμενα.

«Αν η ΝΔ απαλλαγεί από το σύστημα Σαμαρά και όσους έφερε από το ΛΑΟΣ, μπορεί να βοηθήσει ολόκληρη», είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που υπήρχε για σχηματισμό ευρύτερης κυβέρνησης, «αν ο κ. Μεϊμαράκης είχε απαλλαγεί από τους Σαμαρά, Βορίδη, Πλεύρη, Γεωργιάδη και τους Μπαλτάκους».

Ο κ. Καμμένος είπε επίσης ότι θα μπορούσε να υπάρχει συνεργασία και με το ΠΑΣΟΚ «αν η κ. Γεννηματά είχε απαλλαγεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο».

Στην παρατήρηση ότι για οποιαδήποτε μορφής συνεργασία «για τους άλλους, οι ΑΝΕΛ είναι το εμπόδιο», είπε πως «αν αποφασίσει ο πρωθυπουργός πως δεν επιθυμεί άλλο την συνεργασία μαζί μας, εμείς δεν είμαστε επαγγελματίες (πολιτικοί)».

Διασαφήνισε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η επικράτηση των προσωπικών απόψεων του κ. Φίλη, ή αν τα Σκόπια ονομαστούν Μακεδονία, ή παροχή ασύλου στον Ευ. Βενιζέλο για τα υποβρύχια ή συνεργασία με την  «ΝΔ του Σαμαρά», ή οποιοδήποτε κουκούλωμα σκανδάλων, ο ίδιος φεύγει.

Ερωτηθείς τι θα πράξει αν ο κ. Τσίπρας του πει πως «οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν βγαίνουν», είπε «αν είναι να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα “γίνουν πλακάκια” για να καλυφθούν υποθέσεις, εγώ δεν μένω».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, κατέθεσε στην συζήτηση πρόταση για αύξηση των εισφορών και των εργοδοτών και των εργαζομένων -περίπου 1% εκατέρωθεν- ενώ σε ότι αφορά στα «9 σημεία» που πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, είπε οτι «κάποια από αυτά έχουν λογική».

Σχολιάζοντας, τέλος, τη χρεία συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με δεδομένο ότι κανείς δεν επιθυμεί περικοπή συντάξεων, είπε ότι μια κοινή απόφαση των κομμάτων δίνει μεγαλύτερη ισχύ στην διαπραγμάτευση με τους εταίρους-δανειστές.