Ο παράγοντας – κλειδί που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα

Πόσο θα επηρεάσει το γεγονός πως οι Ελληνες έχουν να ψηφίσουν πάνω από τρία χρόνια για οτιδήποτε, βιώνοντας μία εκλογική λειψυδρία που δεν έχει ξαναπροκύψει την τελευταία εικοσαετία;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνηθίζουν να λένε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, πως η συμμετοχή στις εκλογές εξαρτάται από τον καιρό. Πρέπει να είναι καλός, αλλά όχι πολύ καλός. Να έχει ήλιο, αλλά όχι πολλή ζέστη. Η συννεφιά δεν ενοχλεί – ενοχλεί όμως η βροχή.

Στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικανοί, που είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε πολιτείες-κλειδιά, προσεύχονταν ο θεός της βροχής να τους κάνει το χατίρι την ημέρα της κάλπης. Ούτε όμως αυτό στάθηκε ικανό να σταματήσει τους Δημοκρατικούς από το να κερδίσουν με ξεκάθαρη πλειοψηφία τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι πρόσφατες ιστορίες περί αποχής δεν σταματούν εκτός των συνόρων. Το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε πως, για να μπορέσει να διαχειριστεί τις τέσσερις κάλπες του Μαΐου (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές), πρέπει να τις τοποθετήσει σε δύο διαφορετικές αίθουσες, σε διαφορετικά, δηλαδή, εκλογικά τμήματα.

Η τροπολογία δεν πέρασε απαρατήρητη από στελέχη της αντιπολίτευσης που σχολίαζαν πως οι πολίτες θα πρέπει πλέον να περιμένουν σε δύο ουρές για να ψηφίσουν.

Πηγή: tovima.gr