Ο Πετρόπουλος ισχυρίζεται ότι κλείδωσε η Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ

 31.3.2016

Η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ που κατόρθωσε να εξασφαλίσει η πρώτη αριστερή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι πλέον κεκτημένο για την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με δηλώσεις ,σήμερα του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί την πρόταση της ελληνικής πλευράς για εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ ανέφερε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν κάποιες αντιρρήσεις στις τάξεις τους ειδικότερα από το ΔΝΤ.

Ο υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας στο Mega, υπογράμμισε με έμφαση ότι η διαδικασία συνεχίζεται και πως η συζήτηση γίνεται στα τεχνικά κλιμάκια. Εκτίμησε ότι η συμφωνία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη «γιατί έχουμε κάνει τα πάντα».

Και έστρεψε τα πυρά του κατά της Νέας Δημοκρατίας η οποία όπως είπε ζητάει εκλογές την λέγοντας ότι από τη στιγμή που ζητάει εκλογές αυτό σημαίνει ότι «σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, που πρέπει να έχουμε συμφωνία ακόμα και πριν τις 16 Απριλίου που θα γίνει το Eurogroup, η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει θέμα μη συμφωνίας -αντικειμενικά και πρακτικά- και βάζει πλάτη σε εκείνους που δεν θέλουν συμφωνία για τη χώρα».

Σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε ότι «σχετίζονται με την εισφοροδοτική δυνατότητα των πολιτών, των ασφαλισμένων, τα κεφάλαια που συγκεντρώνονται και τις αποδόσεις που θα έχουμε με το νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στον φορέα που οργανώνουμε».

Ανέφερε ότι το ποσοστό αναπλήρωσης «πραγματικά αντανακλά περιόδους ασφάλισης και κατά τα τελευταία έτη είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, στα ενδιάμεσα είναι κάπως καλύτερο και στα πρώτα επειδή έχουμε πρόβλημα ανεργίας και μικρά εισοδήματα είναι πράγματι αυξημένα, δεν είναι ίδιο το ποσοστό με κάθε περίπτωση».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να υπάρχει στοιχείο ανταποδοτικότητας και αυτός που έχει καταβάλλει πάρα πολλές εισφορές να έχει ένα αντάλλαγμα αντίστοιχο της φοροδοτικής του συνδρομής».

Ερωτηθείς για το τι πιστεύει η άλλη πλευρά, σημείωσε πως «υπάρχουν διαφορές» αλλά ότι η Αθήνα επιμένει, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαφορές «θα γεφυρωθούν με κοινή λογική, πιστεύω θα επικρατήσει».

«Κάποιοι μέσα στο χώρο που διαπραγματευόμαστε και αυτό είναι κυρίως το ΔΝΤ εκ φύσεως λένε η ιδιωτική ασφάλιση να συμπληρώσει αυτά που δεν μπορεί η κοινωνική» εξήγησε.

 Επικουρικές

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, τόνισε ότι αυτές «έχουν τη ιδιαιτερότητα να καταβάλλονται με βάση αποθεματικά που διαμορφώνονται», σημειώνοντας ότι εκεί θα υπάρξουν «θετικές επενέργειες από νέο τρόπο διαχείρισης» και «μέσα από τη νέα δομή του συστήματος θα εξοικονομηθούν δαπάνες για να μην υπάρξουν μειώσεις».

Μίλησε για «πολιτική απόφαση να μην υπάρξουν μειώσεις πουθενά», αλλά όπως είπε «επειδή οι επικουρικές αποτελούν συνισταμένη αποθεματικών», η Πολιτεία δεν συνεισφέρει απλά «εγγυάται την ύπαρξή τους με την έννοια να καταβάλλεται με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης».

Υπό αυτή την έννοια επανέλαβε ότι η Αθήνα έχει προτείνει «να υπάρξει αύξηση εισφοράς» κάτι που όπως είπε εάν «το είχαν δεχθεί θα είχαμε ήδη συμφωνήσει», επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία «φωνάζει εναντίον του μέτρου, μέσα στη χώρα έχουμε τον αντίπαλο».