Ο πόλεμος παραμονεύει στην Ευρώπη-Σήμερα στη Γαλλία, αύριο που;

14.11.2015

της Σοφίας Μπασκάκη

Η λυσσαλέα τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι που ξέσπασε τη μανία της στον άμαχο πληθυσμό μέσα στο κέντρο της πόλης, αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς, θύματα  της «νέας εποχής», πιθανόν να σηματοδοτεί την κατάρρευση του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος που ζει με την ψευδαίσθηση της κυριαρχίας υπό τη σκιά μιας «Ένωσης» που ηθικά και κοινωνικά ποτέ δεν υπήρξε.

«Η πράξη πολέμου από το ισλαμικό κράτος» για την οποία έκανε λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντας την πρωτοφανή αποτρόπαια επίθεση, μεταφέρει τον προβληματισμό σε γενικότερο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σήμερα στη Γαλλία, αύριο που;

Η Ευρώπη της υποκρισίας θρηνεί, φοβάται, λαγοκοιμάται μέσα στην ανασφάλεια, την ίδια στιγμή που ορθώνει φράχτες στα σύνορα της καταδικάζοντας σε θάνατο χιλιάδες πρόσφυγες που τρέχουν να σωθούν από τα ίδια πυρά που τώρα γρονθοκοπούν την πόρτα της.

Σύσσωμοι οι αρχηγοί των κρατών και ο πολιτικός κόσμος εκφράζουν τα βαθειά τους συλλυπητήρια και την αγωνία τους, σε μια φρικαλέα κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν εις βάρος κάθε λαού, Δύσης και Ανατολής, που κομματιάζεται και σφαγιάζεται στο όνομα της «ειρήνης».

Ποιοι φράχτες και ποια σύνορα θα κρατήσουν μακριά την οργή και την δολοφονική μανία των στυγνών εκτελεστών; Ο πόλεμος έχει ξεκινήσει από καιρό, τα πτώματα γεμίζουν τους δρόμους και τις θάλασσες, χαλώντας την αισθητική της Ενωμένης Ευρώπης. Μόνο που τώρα ο πόλεμος έφτασε στο κατώφλι της χτυπώντας με τον πιο ύπουλο τρόπο.

Σήμερα στη Γαλλία, αύριο που;

Ανέμους έσπειρε η Ευρώπη και θύελλες θερίζει, θάνατο σκόρπισε και πτώματα μαζεύει. Μια κακοστημένη παράσταση με αναλώσιμους κομπάρσους όλους εμάς που παρακολουθούμε σαστισμένοι τις εξελίξεις μιας τραγωδίας χωρίς έλεος, δίχως τέλος. Περιμένοντας το επόμενο χτύπημα εγκλωβισμένοι στον πόλεμο των φασιστών τρομοκρατών.

Σήμερα στη Γαλλία, αύριο που;