Ο.Σ.Ω. Γ. Παναγόπουλος: Να οριστεί η 13η Ιουλίου επίσημη τοπική εορτή του Δήμου Ωρωπού

Την πρόταση του Προέδρου της Ο.Σ.Ω. κ. Γιώργου Παναγόπουλου να οριστεί η 13η Ιουλίου,  ημέρα της Μάχης του Ωρωπού το 1829, ως επίσημη τοπική εορτή, δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης, σήμερα, Κυριακή 26 Νοεμβρίου, κατά την ενημερωτική συνάντηση της Ο.Σ.Ω. με τη Δημοτική Αρχή, στα ΚΑΠΗ Νέων Παλατίων.

Ο κ. Γ. Παναγόπουλος τόνισε ότι «Κάθε τοπική κοινωνία σε όλη την Επικράτεια έχει καθιερώσει μια εορτή τοπικής εμβέλειας, για να τιμά με αυτό τον τρόπο το ιστορικό  παρελθόν του Τόπου τους.

Με τα ιστορικά συγγράμματα, ιστορικών ερευνητών, όπως αυτά του κ. Ιωάννη Γκικάκη και του κ. Γιώργου Σκουρτανιώτη, όπου έφεραν στην επιφάνεια αρχεία και μαρτυρίες για την τελική μάχη της απελευθέρωσης του Ωρωπού και των περιχώρων το 1829, συμπεριλαμβανομένης και της κατάληψης των αποθηκών στην Σκάλα Ωρωπού, κατατάσσουν την μάχη αυτή την προ τελευταία των αγωνιστών του 1821 και σε μια από τις   σπουδαιότερες του Αγώνα.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε η Απελευθερωτική Μάχη του Ωρωπού, που διεξήχθη την 13 η Ιουλίου του 1829 και βοήθησε στην απελευθέρωση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής από τον τουρκικό ζυγό, να αποτελέσει την Επίσημη Εορτή τοπικής σημασίας για τον Δήμο Ωρωπού την 13η Ιουλίου κάθε χρόνο».

Την ημέρα εκείνη πρότεινε να γίνεται:

-Γενικός σημαιοστολισμός των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων

-Σημαιοστολισμός των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων

– Επίσημη Δοξολογία

-Επιμνημόσυνη Δέηση στο χωριό Ωρωπός και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των ηρώων

Ομιλίες και εκδηλώσεις στα σχολεία σχετικά με τους ηρωικούς αγώνες του Ελληνισμού και τους αγώνες για την απελευθέρωση της πόλης και της ευρύτερης περιοχής από τον τουρκικό  ζυγό.

Ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Θωμάς Ρούσσης δέχτηκε με χαρά το αίτημα και επεσήμανε ότι η  Δημοτική Αρχή θα το εξετάσει και θα προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες, ώστε αυτό να βγει σε ΦΕΚ και να γιορτάζεται η 13η Ιουλίου κάθε χρόνο ως ημέρα Επίσημης Τοπικής Εορτής για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.

Η Επιστολή της Ομοσπονδίας που παραδόθηκε στην συνάντηση στον Δήμαρχο Ωρωπού, που αφορά την θέσπιση Ημέρας Τοπικής Εορτής:

ΑΠ 54/09.11.17

ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

ΘΕΜΑ: Καθιέρωση Ημέρας Επίσημης Τοπικής Δημόσιας Εορτής για το Δήμο Ωρωπού, η Ημέρα της ΜΑΧΗΣ του ΩΡΩΠΟΥ, την 13η Ιουλίου κάθε έτους.

Προς:   1.) Τον Δήμαρχο Ωρωπού, κ. Θωμά Ρούσση,

 Κοιν:   1.) Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Στέργιο Γκιγκάκη,

             2.) Δημοτικούς Συμβούλους

Αξιότιμε Δήμαρχε Ωρωπού, κ. Θωμά Ρούσση, 

Κάθε Τοπική Κοινωνία από άκρη σε άκρη της Επικράτειας, έχει καθιερώσει μια εορτή τοπικής εμβέλειας, για να τιμά με αυτό τον τρόπο το ιστορικό παρελθόν τους. Πρόσφατα  με έγκυρα  ιστορικά κείμενα – συγγράμματα ιστορικών ερευνητών, όπως αυτά του Ιωάννη Γκικάκη και του Γεώργιου Σκουρτανιώτη, έφεραν στην επιφάνεια αρχεία και μαρτυρίες για την τελική μάχη της απελευθέρωσης του Ωρωπού και των περιχώρων το 1829, συμπεριλαμβανόμενης της κατάληψης των αποθηκών στην Σκάλα Ωρωπού, τα οποία κατατάσσουν τη μάχη αυτήν του Ωρωπού, ως την προ τελευταία των αγωνιστών του 1821,και σε μια από τις σπουδαιότερες του Αγώνα…!!!

Δεδομένου ότι η  εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση των Ελλήνων του 1821 και οι μάχες που ακολούθησαν αποτέλεσαν τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της Νεότερης Ιστορίας μας έδωσαν το έναυσμα στις Τοπικές Κοινωνίες να τις καθιερώσουν σαν Επίσημες Δημόσιες Εορτές τοπικού χαρακτήρα.

 

Αξιότιμε Δήμαρχε Ωρωπού, κ. Θωμά Ρούσση,

προτείνουμε η απελευθερωτική μάχη του Ωρωπού που διεξήχθη τον Ιούλιο του 1829 στην περιοχή του Ωρωπού, η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην απελευθέρωση της πόλης του Ωρωπού και της ευρύτερης περιοχής από τον τουρκικό ζυγό,  να αποτελέσει την Επίσημη Τοπική Εορτή του Δήμου Ωρωπού και να εορτάζεται την 13η Ιουλίου κάθε έτους.

Μάλιστα κατά την ημέρα της Τοπικής Δημόσιας Εορτής για το Δήμο Ωρωπού προτείνουμε να πραγματοποιούνται στον Δήμο τα εξής:

α) Γενικός σημαιοστολισμός των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, κτιρίων των Ν.Π.Δ.Δ, Οργανισμών, επιχειρήσεων του Δημοσίου, των τραπεζών, των κατοικιών και ιδιωτικών καταστημάτων.

β) Φωταγώγηση των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

γ) Επίσημη δοξολογία.

δ) Επιμνημόσυνη δέηση στο χωριό Ωρωπό και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων.

ε) Αναπαράσταση της μάχης και της απελευθέρωσης,

Αξιότιμε Δήμαρχε, πιστεύουμε ότι αναγνωρίζετε και εσείς από το αξίωμα που κατέχεται ότι η Ιστορία του κάθε τόπου θα πρέπει να αξιοποιείται ως μέσο για να τιμώνται σημαντικά γεγονότα, επιτεύγματα και ήρωες που θα τροφοδοτούν την υπερηφάνεια και θα καλλιεργούν την ιστορική συνείδηση των κατοίκων της περιοχής  μας, αποτελώντας κυρίαρχα σημεία ιστορικής αναφοράς των τοπικών κοινωνιών, γι αυτό θεωρούμε ότι θα συμφωνήσετε με την πρόταση αυτή, καθώς και θα την εισηγηθείτε για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Με  εκτίμηση, για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού.

Ο Γενικός Γραμματέας                                                Ο Πρόεδρος της Ο.Σ.Ω.

Ολύμπιος Ανθούλης Γεώργιος Χρ.Παναγόπουλος