Ο Τέρενς Κουίκ για την πάταξη της φοροδιαφυγής

4.11.2015

«Η ΜΗ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ»

 «Στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις επιχειρήσεις με την προχειρότητα του «σήμερα» και με τη λογική των πελατειακών σχέσεων. Και σε ό, τι αφορά την μη πάταξη της φοροδιαφυγής, αυτό δεν είχε να κάνει με την ανικανότητα των ελεγκτικών Αρχών, αλλά για μια συνειδητή πολιτική επιλογή, ακριβώς επειδή το πολιτικό σύστημα του παρελθόντος δεν ήθελε να τα χαλάσει με εκείνους που το συντηρούσαν οικονομικά».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ σε ομιλία του, ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου με τίτλο «Capital + Vision 2015 – Εξωστρέφεια και Ελληνική Οικονομία: Η ώρα της ανασυγκρότησης» που διοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, η Εφημερίδα «Κεφάλαιο», η πύλη Capital.gr και η εταιρεία Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε.

Ο Τέρενς Κουίκ χαρακτήρισε τα μέτρα του μνημονίου επώδυνα αλλά απαραίτητα, που μετά τον ημερολογιακό και οικονομικό χειμώνα, θα οδηγήσουν το 2016 στην άνοιξη και στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη.

Όπως τόνισε: «Πρόκειται για εθνική προσπάθεια ανασυγκρότησης της επιχειρηματικότητας. Η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της που προβλέπονται στο «τριετές Σύμφωνο Εξόδου από την Κρίση», ώστε να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη του παγκόσμιου επενδυτικού παράγοντα. Πάντως, εξακολουθεί για την ελληνική κυβέρνηση να είναι κόκκινη γραμμή η προστασία της πρώτης κατοικίας».

Επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ αποκάλυψε ότι με βάση το γαλλικό μοντέλο η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοθετική πρωτοβουλία για την επιστροφή κεφαλαίων που έχουν φυγαδευτεί σε χώρες του εξωτερικού και έκανε ειδική αναφορά στη πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα που προβλέπεται από την τριετή Συμφωνία, ότι αν αρχίσει να επιτυγχάνεται μέσα στο 2016 ξεπερνώντας του προβλεπόμενους στόχους, τότε αυτοδικαίως θα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μείωση των φορολογικών βαρών.

Ο Τέρενς Κουίκ μάλιστα, έδωσε και ένα πολύ ισχυρό αριθμητικό δείγμα στα πλαίσια της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς που είναι αποφασισμένη να επιβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Από τη διαφυγή του ΦΠΑ το κράτος ζημιώνεται 7,5 δις Ευρώ το χρόνο. Από τα λαθραία καύσιμα γύρω στα 5 δις το χρόνο. Από το λαθρεμπόριο καπνών κοντά στα 800 εκατομμύρια Ευρώ. Από το παραεμπόριο περίπου 7 δις Ευρώ. Εάν προσθέσουμε αυτά τα μεγέθη, αγγίζουμε σε ποσά που ξεπερνούν τα 20 δις Ευρώ το χρόνο, την ώρα που ψάχνουμε 400 εκατομμύρια ισοδύναμα έναντι του ΦΠΑ εκπαίδευσης ή ΦΠΑ ισοδύναμα για το ΦΠΑ των νησιών.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η αφαίμαξη των ελληνικών δημοσίων εσόδων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι σαφής και ανυποχώρητη η οδηγία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και για την πάταξη της διαφθοράς».

Τέλος, ο Τέρενς Κουίκ έθεσε και το εξής ερώτημα απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες:

«Από το 2010, από τότε που άρχισαν τα μνημόνια και ακόμα ασκούσα τη δημοσιογραφία, έβλεπα Πρωθυπουργούς και Υπουργούς να πηγαίνουν για διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό, είτε με ειλικρινή πρόθεση, είτε έτοιμοι να συμβιβαστούν.

Ποτέ όμως δεν είδα τους επιχειρηματίες να μπαίνουν όλοι μαζί σε ένα αεροπλάνο και να πηγαίνουν στην τρόικα ή στις γνωστές πρωτεύουσες όπως είναι το Βερολίνο, το Παρίσι ή η Ουάσινγκτον (όπου είναι η έδρα του ΔΝΤ) για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των φόρων, που η ίδια η τρόικα ζητούσε και εξακολουθεί να ζητά να επιβληθεί στη χώρα μας. Απεναντίας, ήταν κοινό μυστικό στα δημοσιογραφικά γραφεία, ότι Έλληνες επιχειρηματίες καθοδηγούσαν την τρόικα για τα σκληρά μέτρα που ζητούσαν να επιβληθούν στη χώρα μας».