Ο Τζον Κέρι στην Αθήνα: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα»

4.12.2015

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφτασε σήμερα το πρωί στην Αθήνα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τη Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε για συνομιλίες με έμφαση στο Κυπριακό.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον κ. Τζον Κέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στην περιοχή και πόλος συνεργασίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως γνωρίζει τις πολύ σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό και παράλληλα εκτιμά ιδιαιτέρως τις προσπάθειες της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα, για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Ο κ. Κέρι επισήμανε ότι από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να δουν κάποια στιγμή να επανέρχεται η χώρα στην ανάπτυξη.

Μπροστά στις κάμερες, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Κέρι αναφέροντας πως «σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή» και πρόσθεσε «υπάρχουν απειλές για τη σταθερότητα στην περιοχή όπως γνωρίζετε και είναι πολύ σημαντικό να εξεύρουμε λύσεις για το πρόβλημα αυτό».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «Να είστε βέβαιος ότι εμείς είμαστε κόμβος σταθερότητας στην περιοχή, πόλος συνεργασίας» προσθέτοντας «άλλωστε βασιζόμαστε στους ιστορικούς δεσμούς με τις χώρες της περιοχής και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να βρούμε οδούς και λύσεις για να υπερπηδήσουμε τις δυσκολίες στην ευρύτερη περιοχή».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε πως «Χαίρομαι πολύ που είμαι στην Ελλάδα, ευχαριστώ πολύ για την συνεργασία επί θεμάτων ασφαλείας. Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και ξέρω ότι αντιμετωπίζετε πολύ σημαντικές προκλήσεις ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό».

Συνέχισε προσθέτοντας  «Ξέρω ότι δεν είναι καθόλου εύκολο» και τόνισε: «εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε κάποια στιγμή την Ελλάδα να επανέρχεται στον δρόμο της ανάπτυξης, για τους πολίτες και την οικονομία, για να ανακτήσουμε την ελπίδα για τη χώρα».

Συνάντηση Τζον Κέρι με Νίκο Κοτζιά

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, συναντήθηκε και με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο οποίος στις δηλώσεις του επισήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας σε μια περιοχή με πολλά προβλήματα, τασσόμενη υπέρ της πολιτικής λύσης στη Συρία, ζητώντας και δίκαιη κατανομή των βαρών στο θέμα της κατανομής των προσφύγων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό τον ΟΗΕ και συνέχισε τη συζήτηση για θέματα επενδύσεων και ενέργειας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια της Ελλάδας για οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών, τόσο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «Καλωσορίζουμε τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές και τη σκληρή δουλειά που έχει γίνει για την εφαρμογή της» σημειώνοντας πως χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, αλλά είναι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Όταν αυτές ολοκληρωθούν δεσμεύτηκε ότι θα διαδώσει στις αμερικανικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι «ανοιχτή για δουλειές».

Σχετικά με το προσφυγικό ο κ. Τζον Κέρι είπε ότι η Ελλάδα εργάζεται σκληρά για την καταγραφή των προσφύγων που φτάνουν από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, ούτε ευρωπαϊκό, αλλά παγκόσμιο. Παράλληλα ανακοίνωσε επιπλέον ενίσχυση 24 εκατ. για τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας σε δράσεις για τους πρόσφυγες, όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και στην Ελλάδα.

Ο κ. Κοτζιάς κατά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του,κάλεσε τον κ. Κέρι να επισκεφθεί το καλοκαίρι τα ελληνικά νησιά, ιδίως την Αλόννησο, και να γίνει πρεσβευτής του τουρισμού στις ΗΠΑ και εκείνος αποδέχθηκε την πρόσκληση του, επισημαίνοντας όμως ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι αδιάσπαστες, με καλές, αλλά και κακές στιγμές.

Απάντηση έδωσε και στην ερώτηση για το αν υπάρχουν δύο μέτρα και δυο σταθμά, με αφορμή τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν διαύλους διπλωματικούς για να συζητούν τα θέματα του Αιγαίου.

Επίσης πρόσθεσε πως ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει αν συνεργάζονται, αλλά και να τηρούν τους διεθνείς κανόνες γειτνίασης.

Με μια φράση στα ελληνικά έκλεισε ο κ. Τζον Κέρι τις δηλώσεις του: «Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα».

Στις 6 το απόγευμα αριστερές οργανώσεις και κινήσεις διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια.