Ο Τσίπρας πρότεινε Απλή Αναλογική και ψήφο στα 17

25.6.2016

Απλή Αναλογική και ψήφο στα 17 προβλέπει η Κυβερνητική πρόταση για τον Εκλογικό Νόμο την οποία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής του Κόμματος του.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται σήμερα να περάσει από τη βάσανο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η οποία αναμένεται να καταθέσει τις δικές τις προτάσεις για  τον εκλογικό νόμο αλλά και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής ενόψει και των επερχόμενων νέων μέτρων για το εργασιακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εσωκομματικές τάσεις βρίσκονται σε θέσεις μάχης πρόκειται να ασκήσουν δριμεία κριτική για τα μνημόνια και την αντιλαϊκή πολιτική την οποία ακολουθεί η κατ’ ευφημισμό πρώτη αριστερή κυβέρνησης της χώρας

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του άνοιξε τα χαρτιά του και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του κατά την ομιλία του. Μετά και την ολοκλήρωση των επαφών Τσίπρα με τους αρχηγούς, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ κυβερνητική σύσκεψη για πάνω από δύο ώρες  στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό. Παρόντες ήταν υπουργοί καθώς και στενοί του συνεργάτες και το βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν ο εκλογικός νόμος.

Η τελική πρόταση της κυβέρνησης κινείται στη βάση της απλής αναλογικής με πλαφόν 3%, κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ψήφο στα 17, αφού κοινή διαπίστωση στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις από την αντιπολίτευση έρχονται σύμφωνες στα παραπάνω.

Για να ψηφιστεί από τη βουλή η πρόταση Τσίπρα για νέο εκλογικό νόμο και για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι. Θα πρέπει δηλαδή να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση και άλλα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση πιθανολογεί ότι υπέρ της πρότασής της θα ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ (στην τελευταία συνδιάσκεψη είχε ληφθεί απόφαση υπέρ της απλής αναλογικής), και η Ένωση Κεντρώων. Αβέβαιο θεωρείται, ωστόσο, αν θα ψηφίσει το Ποτάμι, αφού ο Σταύρος Θεοδωράκης θέτει όρο να δοθεί μπόνους στο πρώτο κόμμα ώστε να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Με αυτούς τους υπολογισμούς, η πρόταση Τσίπρα δεν συγκεντρώνει τις 200 απαραίτητες ψήφους. Αυτό που μένει λοιπόν στον πρωθυπουργό είναι να προτείνει «για την τιμή των όπλων» την απλή αναλογική, αφού γνωρίζει ότι η πρότασή του δεν πρόκειται να εγκριθεί από την πλειοψηφία της βουλής.

Τα συμπεράσματα του Μαξίμου

Με εξαίρεση τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν επιθυμεί αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας, όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού νόμου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχουν την ίδια στόχευση. Ειδικότερα:

  • Το ΠΑΣΟΚ περιμένει η κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της και τάσσεται υπέρ της κατάργησης του μπόνους, του πλαφόν 3% και της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών
    • Το ΚΚΕ θέλει απλή και άδολη αναλογική (χωρίς πλαφόν 3%) και η στάση του μέχρι την τελευταία στιγμή αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό
  • Η Ένωση Κεντρώων εμφανίζεται θετική, αλλά διαφωνεί στην κατάτμηση των περιφερειών και στην ενδεχόμενη κατάργηση του ορίου εισόδου στη Βουλή Το Ποτάμι ζητά μικρό, πιο αναλογικό μπόνους στο πρώτο κόμμα

Έρχονται τροπολογίες από τους «53»

Έτοιμη να κάνει εμφανή την παρουσία της δείχνει και η εσωκομματική αντιπολίτευση των «53» η οποία θα κατεβάσει τροπολογίες για τον εκλογικό νόμο. Και την κυβερνητική πολιτική με μια τροπολογία που θα αφορά στην ιδιοκτησία του προγράμματος.

 Συγκεκριμένα, κομματικά στελέχη θέλουν να απενοχοποιήσουν το ΣΥΡΙΖΑ από την εφαρμογή του σημερινού μνημονιακού προγράμματος εξηγώντας  πως «πρέπει να κάνουμε σαφές ότι το Πρόγραμμα αυτό δεν είναι ιδιοκτησία μας, αλλά ότι αναγκαζόμαστε να το εφαρμόσουμε”. Επίσης, αναμένεται τροπολογία για το μεταναστευτικό και ειδικότερα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης που προκάλεσαν πρόσφατα και την αντίδραση μερίδας βουλευτών σε τροπολογία του Γ. Μουζάλα για τις απελάσεις.