Ο Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάνει πλάτες στη διαπλοκή

11.2.2016

Βαριές κατηγορίες προς την αντιπολίτευση ότι «κάνει πλάτες» σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια συγκροτούσαν το πλέγμα της διαπλοκής εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Πουλάτε εκδούλευση σε κάποιους ότι θα μας εμποδίσετε. Είστε βαθιά γελασμένοι. Θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και στη διαφθορά» είπε ο πρωθυπουργός υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για άδειες σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς.

Είναι πλέον εμφανής ο εκνευρισμός της κυβέρνησης και ο πανικός που την διακατέχει αναζητώντας σανίδα σωτηρίας της αριστερής πολιτικής της σ ένα θέμα που άπτεται της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών των απόψεων το ραδιοτηλεοπτικό για να κάνει σπέκουλα με τη διαπλοκή.

Είναι, επίσης, εμφανές ότι η κυβέρνηση ερμηνεύει κατά το δοκούν το Σύνταγμα έχοντας κατά νου άλλα πρότυπα που κυβερνούν- με  αναφορά στη μοναδική χώρα που απέμεινε στο πλανήτη εκπρόσωπο του  υπαρκτού  σοσιαλισμού –  απολυταρχικά κι αυταρχικά.

Η ιδεατή περίπτωση για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν η επαναφορά στην αυθεντία του ενός κρατικού απόλυτα ελεγχόμενου καναλιού μετά και την επαναπρόσληψη των δικών της παιδιών. Πάντως αυτές  οι μέθοδοι δεν συνιστούν δημοκρατική αντίληψη της ελευθερίας του λόγου και της επιχειρηματικότητας.

 Κλίμα αντιπαράθεσης στη Βουλή

Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εγείρουν ζητήματα αντισυνταγματικότητας της ρύθμισης με την οποία η κυβέρνηση ορίζει ότι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας θα είναι τέσσερις. «Η διαδικασία είχε παραλύσει εδώ και 25 χρόνια» είπε ο Νίκος Παππάς και ζήτησε από την αντιπολίτευση να κόψει το κατενάτσιο και να παίξει μπάλα. 

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι με την νομοθετική ρύθμιση παραβιάζεται κραυγαλέα το Σύνταγμα και ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα: «Δεν θα πάτε πουθενά. Οδηγείστε σε έναν διπλό εκβιασμό. Νομίζετε ότι εκβιάζετε τους παλιούς (κατόχους αδειών) και υπόσχεστε στους νέους εκβιάζοντάς τους ουσιαστικά. Έχετε απλώσει πολύ τραχανά. Οδηγείστε σε αδιέξοδο» είπε.

Μάλιστα τόσο ο ίδιος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας υπογράμμισαν ότι η επίμαχη ρύθμιση θα καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, λόγω αντισυνταγματικότητας. «Θα καταστήσετε την Ελλάδα όμορη μιας και μόνης χώρας της Ευρώπης, της Πολωνίας, που έχει παραπεμφθεί για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης και  των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ωστόσο, η κυβέρνηση προχωρεί σε μετωπική σύγκρουση, με τον υπουργό Επικρατείας να κάνει λόγο για «προφάσεις εν αμαρτίαις» προκαλώντας την αντιπολίτευση «να αφήσει το κατενάτσιο (άμυνα) και να μπει στο γήπεδο να παίξει μπάλα».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής φέρνοντας μια τροπολογία «οφθαλμοφανώς εκπρόθεσμη και επιπλέον παντελώς άσχετη» με την διακρατική σύμβαση που κυρώνεται από την Βουλή και στην οποία εισήχθη η εν λόγω ρύθμιση.

«Τι κατεπείγον υπάρχει όταν λέτε ότι τόσο καιρό εκκρεμεί το θέμα των αδειών;» διερωτήθηκε.

 Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου απάντησε ότι η κυβέρνηση «έχει εξαντλήσει πάρα πολύ χρόνο περιμένοντας μήνες και θεωρεί ότι είναι κατεπείγον το θέμα». Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «η επανάληψη των παραβάσεων και παραβιάσεων δεν δημιουργεί δίκαιο» και ότι ο νόμος Παππάς για τα ΜΜΕ «και τροποποιούμενος δεν θα εφαρμοστεί» παρά μόνον «δημιουργεί ένα σκηνικό αντιπερισπασμού».

Ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει χάσει την ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας και ο αντιπερισπασμός είναι να στρέφεται κατά των ΜΜΕ που έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία και τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».

Όσον αφορά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που ήγειρε ο κ. Βενιζέλος, αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι θέτει το θέμα αυτό «όχι για να κριθεί από την Βουλή αλλά για να καταγραφεί στα πρακτικά γιατί το θέμα αυτό θα απασχολήσει τα εγχώρια δικαστήρια αλλά και τα ευρωπαϊκά». Όσον αφορά την ουσία τόνισε ότι η τροπολογία πάσχει από δυο κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες: η διάταξη μεταφοράς αρμοδιοτήτων για τον διαγωνισμό των αδειών από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας είναι αντίθετη στο άρθρο 15 που λέει ότι ο έλεγχος ασκείται δια του ΕΣΡ.

«Το επιχείρημα ότι σκοτώσαμε το ΕΣΡ και πήραμε τις αρμοδιότητές του είναι αβάσιμο», είπε, ενώ πρόσθεσε ακόμα και το ότι με νόμο πλέον καθορίζεται ο αριθμός των αδειών επιβάλλει προηγουμένως να έχει υπάρξει δημόσια διαβούλευση και αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ, κάτι που δεν συνέβη. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «μάταιη παραβίαση του Συντάγματος και των ευρωπαϊκών συνθηκών». «Δεν θα πάτε πουθενά», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, διότι «όταν ανέβουν στο δένδρο οι νέοι κάτοχοι αδειών θα φανούν τα οπίσθιά τους». Πάντως διευκρίνισε ότι «όσα λέμε τα λέμε για να γράφονται στα πρακτικά και να κριθούν και από την Δικαιοσύνη και την Ιστορία».

Για «προκλητικά αντισυνταγματική και επιβλαβή ρύθμιση» μίλησε ο κ. Δένδιας καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει και να την επαναφέρει με την κανονική νομοθετική διαδικασία. «Δεν αντέχει το Πολίτευμα αυτή την θεσμική συμπεριφορά», προειδοποίησε. Μιλώντας δε επί της ενστάσεως αντισυνταγματικότητας που ήγειρε και η ΝΔ, δήλωσε δε ότι «δεν έχουμε καμία αυταπάτη», καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία θα υπερψηφίσει την τροπολογία. «Όμως σας προβλέπω ότι αυτή η διοικητική πράξη θα προσβληθεί στο ΣτΕ με αίτηση αναστολής και προσφυγής και τα δυο αυτά μέσα θα πετύχουν το αποτέλεσμά τους».

Αλλά και από τα άλλα κόμματα διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις. Ο Χρ. Παππάς της Χ.Α. διερωτήθηκε «γιατί βιάζεται τόσο πολύ η κυβέρνηση;». «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Μήπως θέλει με τον αριθμό των αδειών να καταστήσει την Βουλή κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα υπάρχοντα κανάλια; Μήπως ξεπλένει τα χρέη των βαρόνων και κάνουμε νέα αρχή με τα ίδια πρόσωπα;», σημείωσε.

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Χ. Θεοχάρης είπε ότι η κυβέρνηση «καταπατάει το Σύνταγμα με κάθε τρόπο» και ότι «αυτό οδηγεί σε γενικευμένο αίσθημα ανομίας». «Διαλέγει να φέρει την αντισυνταγματική τροπολογία σε νομοσχέδιο με συνοπτικές διαδικασίες δείχνει ότι φοβάται τον διάλογο και τον αντίλογο. Για ποιο λόγο η βιασύνη; Μήπως γιατί απέτυχε σε όλα τα μέτωπα και τώρα δραπετεύει; Να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και μετά να παραιτηθεί; Αυτό θέλει;» τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «συνεχίζει τον δρόμο των προηγούμενων». «Τότε τους καταγγέλλατε για πραξικόπημα και τώρα καταγγέλλουν αυτοί εσάς. Μάλλον είστε και οι δυο …πραξικοπηματίες», είπε, ενώ σημείωσε ότι «ο καβγάς έχει να κάνει με την αναδιανομή της αγοράς». «Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει και σε άλλους παίκτες το θέμα των ΜΜΕ και η ΝΔ θέλει το σημερινό καθεστώς και η ουσία είναι ότι η ενημέρωση θα είναι πάλι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων», συμπλήρωσε και δήλωσε ότι το ΚΚΕ «δεν θα μπει σε αυτή την ψευτοαντιπαράθεση» και γι’ αυτό θα δηλώσει «παρών».

Όσον αφορά την Ένωση Κεντρώων ο Γ. Καρράς υπογράμμισε ότι «αφαιρούνται κρίσιμες αρμοδιότητες του ΕΣΡ» και ως εκ τούτου προκύπτει «θέμα συμφωνίας με το Σύνταγμα», καθώς «μεταθέτει ένα τεράστιο εύρος εξουσιών στον υπουργό» και ζήτησε την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. «Δεν μπορούμε να ευτελίζουμε την Βουλή», είπε.

Ένταση υπήρξε μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδου με την κυρία Χριστοδουλοπούλου. Ο κ. Λοβέρδος που ζητούσε τον λόγο επιμόνως θέτοντας θέμα διαδικασίας είπε ότι «χρόνο θα έχουμε να μιλήσουμε και αν δεν θέλετε να τον δώσετε εσείς θα τον πάρουμε μόνοι μας». «Τις απειλές όπου περνάνε. Αφήστε τις απειλές στο Κοινοβούλιο», του είπε η προεδρεύουσα. Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε μια διάταξη που ξέρει ότι είναι αντισυνταγματική και θα καταπέσει διότι θέλει «να έχει ομήρους τα κανάλια για όσο καιρό μπορεί».

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Παππάς κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «προσκόμισε στο τραπέζι της συζήτησης το επιχείρημα ότι βιαζόμαστε». «Είναι συγκλονιστικό επιχείρημα διότι δεν μπορούμε να τους το επιτρέψουμε, καθώς 25 χρόνια είχε παραλύσει αυτή η διαδικασία (της αδειοδότησης). Ζήσατε μαζί με το καθεστώς της ανομίας. Δεν βιαζόσασταν καθόλου να γίνει διαγωνισμός και το καταλαβαίνουν όλοι», τόνισε. Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος επανέλαβε μια παλαιότερη φράση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ότι «είμαστε κάθε λέξη του Συντάγματος». «Οι τηλεοπτικές συχνότητες είναι κάτω από τον έλεγχο του κράτους. Εδώ και 3,5 μήνες προσπαθείτε να μην προχωρήσει. Περιμέναμε να βγάλει η ΝΔ πρόεδρο, περιμέναμε στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, όμως οι προσπάθειες και οι κινήσεις συναίνεσης που κάναμε δεν έγιναν αποδεκτές», τόνισε. «Θα προσπαθήσετε με κάθε τρόπο να εμποδίσετε να γίνει ο διαγωνισμός. Τα κανάλια θα μπουν σε διαγωνισμό και θα δοθούν άδειες. Δεν τολμήσατε τόσα χρόνια να βάλετε τάξη στην ανομία. Τολμάμε εμείς», είπε.

Σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις για μετάδοση υψηλής ευκρίνεια (HD). Η τροπολογία που υπογράφεται από τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο περί «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας για τις διεθνείς οδικές επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές», το οποίο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης.

Προβλέπεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης αυτής η διαγωνιστική διαδικασία για την χορήγηση των αδειών διενεργείται από τον υπουργό Επικρατείας που εκδίδει την σχετική προκήρυξη (αντί του ΕΣΡ) και χορηγεί τις άδειες.

Επίσης, ορίζεται ότι η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.