Ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες δίνει μάχη για προσφυγικό και αξιολόγηση

18.2.2016

Καθοριστικό για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και την ευρωπαϊκή συνοχή είναι το επόμενο 48ώρο κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθεί το προσφυγικό και την χώρα μας να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας θα προσέλθει στη Σύνοδο με δύο στόχος. Να υπάρξει ώθηση στην αντιμετώπιση του προσφυγικού αλλά και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Γι αυτό και από χθες ο έλληνας πρωθυπουργός είχε ένα μαραθώνιο διπλω,ατικών διαβουλεύσεων με αξιωματούχους της ΕΕ.

Η ακύρωση, μάλιστα, της συνάντησης των ηγετών των 10 χωρών – μελών της ΕΕ (οι οποίες θα υποδεχθούν «εθελοντικά» περισσότερους πρόσφυγες), με την Τουρκία, δημιουργεί τώρα πια “χώρο” για διμερείς συναντήσεις. Πρόκειται για επαφές που, αφορούν κυρίως τον Έλληνα πρωθυπουργό που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, μετά την απουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η τρομοκρατία αλλάζει την ατζέντα

Ο κ. Νταβούτογλου, ματαίωσε το ταξίδι του στις Βρυξέλλες μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα ,εναντίον οχημάτων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων,  στην οποία βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 28 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας ,αργά χθες, βράδυ, μάλιστα συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογο του, μεταφέροντάς του τη συμπαράσταση της χώρας μας.

Σε ό, τι αφορά τώρα στο προσφυγικό, κοινή πεποίθηση στο πρωθυπουργικό επιτελείο, είναι ότι η στάση της Τουρκίας αποτελεί «κλειδί» στον έλεγχο των προσφυγικών ροών. Για το λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στη θέση ότι η προσπάθεια για ανακοπή των ροών θα έχει αποτέλεσμα, μόνο εάν εκδηλωθεί στα τουρκικά παράλια. Ωστόσο, λόγω των εξελίξεων στην Άγκυρα και την αναπολεί της παρουσίας του κ. Νταβούτογλου στη Βελγική πρωτεύουσα, όλα είναι…ρευστά – εκτός από τις ακυρώσεις της τριμερούς (Μέρκελ – Τσίπρα – Νταβούτογλου) και της 11μερούς.

«Επιχείρηση» ανοιχτά σύνορα

 Με τους… σκληρούς της Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία) να ζητούν ευθέως «σφράγισμα» των συνόρων και να εντείνουν τους ελέγχους, η Αθήνα εκφράζει την ελπίδα για την αποψινή διάσκεψη ότι «δεν θα δούμε τη λήψη ακραίων αποφάσεων».

Μόνιμη θέση της Ελλάδος, βέβαια, είναι ότι το κλείσιμο των συνόρων οδηγεί την Ευρώπη σε αδιέξοδο. «Πρέπει να δούνε με ανοιχτά μάτια το θέμα, χωρίς ξενοφοβία και χωρίς τη λογική ‘ας συμβεί παραπέρα, να μη συμβεί σε μένα”, έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Τα «όπλα» για το προσφυγικό

Τα «όπλα» της Αθήνας, πάντως είναι τρία:

  • Οι πρόσφατες υποστηρικτικές δηλώσεις Μέρκελ και Γιούνκερ, οι οποίοι τάσσονται «κατά» της περιχαράκωσης των χωρών, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος είναι «απομονωμένη»
  • Η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η Ελλάδα, με την ολοκλήρωση των τριών hotspots (Λέσβο, Χίο, Λέρο)
  • Η αποδοχή της γερμανοτουρκικής πρωτοβουλίας για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Αγχος για την αξιολόγηση

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης, πάντως, είναι να κλείσει η αξιολόγηση όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ο στόχος να ολοκληρωθεί μέσα στον Φενρουάριο έχει αποκλειστεί με την κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν,  να έχει επιδοθεί σε ένα αναγκαστικό αγώνα δρόμου για να προλάβει το Eurogroup  της 7ης Μαρτίου.

Τέλος, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι από τη Δευτέρα το Οικονομικό επιτελείο θα εντείνει τις προσπάθειες του να υπάρξει σύγκλιση με τους θεσμούς, προκειμένου να επιστρέψουν σύντομα.