Ο Τσακαλώτος έκανε μασάζ στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο

18.5.2016

Μασάζ στους βουλευτές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε δραματικούς τόνους για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης ώστε να ψηφίσουν το νέο πολυνομοσχέδιο έκανε ο υπουργός  Οικονομίας κ Ευ Τσακαλώτος

Η συνεδρίαση τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έγινε χωρίς την παρουσία Τσίπρα άρχισε με την φράση του Ευ.Τσκαλώτου «είμαστε στην αρχή του τέλους», μια φράση την οποία ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πολλές φορές.

Ήταν μια συνεδρίαση στην ουσία ενημερωτική χωρίς να υπάρξουν γκρίνιες από πλευράς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο ερωτήσεις τεχνοκρατικού περιεχομένου, οι οποίες απαντήθηκαν από όλους του υπουργούς που μίλησαν.

Εξηγώντας την φράση «είμαστε στην αρχή του τέλους» ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Ερχεται άμεσα προς κατάθεση στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος (νόμος για τις επενδύσεις), εν συνεχεία το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καπνού και καυσίμων και αμέσως μετά το νομοσχέδιο για την αυτοκαταγγελία, δηλαδή για την εθελούσια δήλωση αφορολόγητων χρημάτων και το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Υπήρξαν ερωτήσεις για το λεγόμενο νέο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι τα 25 δισ. ευρώ θα πάνε στις τράπεζες και τα άλλα 25 δισ. ευρώ θα μοιραστούν ανάμεσα σε επενδύσεις και την αγορά, ενώ υπενθύμισε τον στόχο του ΤΑΙΠΕΔ για 6,6 δισ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ.Χουλιαράκης ο οποίος μίλησε στη συνέχεια είπε ότι τελειώνει πλέον η αβεβαιότητα, εκταμιεύονται 11 δισ. ευρώ, τα 2 δισ. θα εκταμιευθούν όπως είπε ετούτη τη στιγμή και ότι οι τράπεζες με την συμφωνία διευκολύνονται γιατί θα μπορούν να δανείζονται ακόμη και με 0%.

Έγινε αρκετή συζήτηση για τον λεγόμενο κόφτη και ειπώθηκε ότι «δεν θα χρειαστεί να ληφθούν άμεσα μέτρα διότι θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Εν συνεχεία μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης, ο οποίος είπε ότι στο νομοσχέδιο θα ενταχθούν και οι δασικοί χάρτες, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα κόκκινα δάνεια λέγοντας ότι όσοι έχουν υποθήκες μέχρι 140.000 ευρώ είτε πρόκειται για κατοικίες ή για επιχειρήσεις δεν θα επηρεαστούν από τον νόμο και αυτό περιλαμβάνει το 93% των περιπτώσεων.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι διατάξεις για τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης δεν θα κατατεθούν στο πολυνομοσχέδιο, αλλά με τροπολογία, αργότερα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, το πολυνομοσχέδιο εισάγεται στη Βουλή «το αργότερο ώς αύριο», Πέμπτη.’