Ο Τσακαλώτος αισιοδοξεί για καλή λύση στο χρέος

20.5.2016

Αισιόδοξος με αιματηρά μέτρα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή υποστηρίζοντας ότι στις 24 Μαίου θα έχουμε μια αρκετά καλή λύση για το χρέος.

Ο Ευ Τσακαλώτος τόνισε ότι «Είμαστε κοντά σε αρκετά καλή λύση για το χρέος», εξηγώντας τι διακυβεύεται στις 24 Μαΐου, για να καταλήξει ότι η επίτευξη καλής συμφωνίας στο Eurogroup θα έχει θετικές συνέπειες για την οικονομία που θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από υφεσιακά μέτρα του πολυνομοσχεδίου.

Αποκαθιστώντας την αλήθεια παραδέχθηκε ότι σαφώς υπάρχουν άδικα και υφεσιακά μέτρα, αλλά και ότι ο δημοσιονομικός «κόφτης», όπως και οι διατάξεις για την ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δεν αποτελούν φυσικά επιθυμία της κυβέρνησης, αλλά λύσεις που αναγκάστηκε να ακολουθήσει υπό την πίεση των δανειστών, λόγω της συγκυρίας αλλά και του πρότερου βίου της χώρας.

Δεν μπορεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να εκπλήσσονται γιατί οι εταίροι επιμένουν τόσο στην πλήρη ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της φορολογικής πολιτικής και τη συλλογή των εσόδων, όταν επί 50 χρόνια που τα δύο κόμματα εναλλάσσονταν στην εξουσία ο υπουργός Οικονομικών έδινε εντολές για τον ποιον θα πιάσουν και ποιον δεν θα πειράξουν οι Αρχές, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Για υποκρισία κατηγόρησε όμως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αλλά και όλα τα κόμματα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και σε ό,τι αφορά τα μέτρα. Δεσμευθήκαμε με τη συμφωνία του καλοκαιριού που ψηφίσαμε όλοι για μέτρα και περικοπές ύψους 3% του ΑΕΠ, υπενθύμισε ο κ. Τσακαλώτος.