Ο Τσακαλώτος επιχειρεί τώρα να το παίξει αντιστασιακός στους δανειστές

3.7.2016

Πρώτα τους επέτρεψαν να αλώσουν τα υπουργεία, να καταστήσουν μαριονέτες τους υπουργούς, να υπογράψουν μνημόνια με σκληρότατους όρους και μετά ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκ. Τσακαλώτος αποφάσισε να ασκήσει δριμεία κριτική  για τη στάση που τηρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και τα τεχνικά κλιμάκια. Μάλλον τον τζάμπα μάγκα επιχειρεί να κάνει εν μέσω καύσωνα για εντυπωσιασμό.

Όπως μετέδωσε το MEGA, o κ. Τσακαλώτος με επιστολή του απευθύνεται προς τους προϊσταμένους των θεσμών, τους Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), με την οποία καταγγέλλει τη στάση των υφισταμένων τους κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Στη 10σέλιδη επιστολή γίνεται λόγος για υπονομευτικές κινήσεις των τεχνικών κλιμακίων που δυσκολεύουν τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, για καθυστερήσεις και αναβολές, για νέες παράλογες απαιτήσεις, αλλά και για ευθεία παρέμβαση στην εθνική νομοθεσία με την απαίτησή τους να ακυρωθούν ψηφισμένοι νόμοι.

Μάλιστα, τα ίδια θέματα είχε αναδείξει ο κ. Τσακαλώτος -σε επίσης έντονους τόνους- και στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των δανειστών την προηγούμενη εβδομάδα, στο συνέδριο του «Economist» στο Λαγονήσι, με τους θεσμούς να ανεβάζουν κι εκείνοι τους τόνους, με την Ντέλια Βεκουλέσκου να διαμηνύει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και τον Ντέκλαν Κοστέλο να προειδοποιεί για δύσκολη αξιολόγηση. Και τότε ο υπουργός Οικονομικών είχε αναφέρει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι δυσκολεύουν συνεχώς τη διαδικασία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Τέλος, στην επιστολή του κ. Τσακαλώτου, σύμφωνα με το Mega, υπάρχουν και παραδείγματα από υπουργεία, με περιπτώσεις στις οποίες οι εκπρόσωποι της τρόικας έφεραν δυσκολίες και ζητούσαν παρεμβάσεις στην εθνική νομοθεσία.