Ο Τσακαλώτος πετσοκόβει το αφορολόγητο

6.5.2016

Ούτε αρχή ούτε τέλος έχει η φοροκαταιγίδα που έρχεται από την πρώτη αριστερή κυβέρνηση  των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ η οποία αναζητά μέτρα 5,4 δις ευρώ για να κλείσει την μαύρη τρύπα.

Η κυβέρνηση χαμένη στους αριθμούς προσπαθεί να βρει λύσεις οι οποίες όμως έχουν βαρύτατο τίμημα για φορολογούμενους. Τίμημα το οποίο οδηγεί όλο και περισσότερους πολίτες στη φτωχοποίηση.

Σε αυτό θα συμβάλλει και η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου . Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα πίσω –πιθανότατα εντός της ημέρας- το οποίο αναμένεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει το «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διαφοροποιεί το αφορολόγητο ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Οι κατά καιρούς  δηλώσεις  του Ευ Τσακαλώτου ότι δεν πρόκειται να καταθέσει διάταξη στη Βουλή που θα ρίχνει το αφορολόγητο κάτω από τα επίπεδα των 9090 ευρώ, μοιάζουν με ακαδημαϊκές διακηρύξεις άνευ ουσιαστικού περιεχομένου.

Την απαίτηση του ΔΝΤ για όσο το δυνατόν χαμηλότερο αφορολόγητο, θα πληρώσουν οι εργένηδες, τα ζευγάρια χωρίς παιδιά και ο ένας εκ των δύο συζύγων στα ζευγάρια με παιδιά καθώς για όλους αυτούς –πρόκειται για εκατομμύρια φορολογούμενους- το αφορολόγητο θα ψαλιδιστεί στα επίπεδα των 8636 ευρώ, περίπου 900 ευρώ χαμηλότερα συγκριτικά με τα επίπεδα του 2015.

Ακόμη και για τα ζευγάρια με ένα παιδί, η φορολογική έκπτωση θα μειωθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα επίπεδα που προέβλεπε η αρχική μορφή του νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκπτωση φόρου –στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται αφορολόγητο καθώς αυτό υπολογίζεται έμμεσα- θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ως εξής:

  1. Για τους εργένηδες και τα ζευγάρια χωρίς παιδιά, η έκπτωση φόρου θα ανέλθει στα 1900 ευρώ (από 2100 ευρώ σήμερα). Η έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ για τους εργένηδες, -η οποία θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος πάνω από το επίπεδο των 20.000 ευρώ- μεταφράζεται σε αφορολόγητο 8636 ευρώ από 9545 ευρώ που είναι σήμερα.
  2. Για τα ζευγάρια με ένα παιδί, η έκπτωση φόρου θα ανέλθει στα 1950 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι το έμμεσο αφορολόγητο θα περιοριστεί από τα 9545 ευρώ στα 8863 ευρώ.
  3. Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 2000 ευρώ δηλαδή στα ίδια επίπεδα που προβλέπει και σήμερα η διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το έμμεσο αφορολόγητο θα ανέλθει στα 9090 ευρώ
  4. Για τα ζευγάρια με τρία παιδιά, η έκπτωση θα παραμείνει στα επίπεδα των 2100 ευρώ όσο ήταν και το 2015. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τα επίπεδα των 20.000 ευρώ και όχι κατά 100 ευρώ όπως συνέβαινε το 2015, θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις τριτέκνων όπου ο φόρος θα είναι και λιγότερος σε σχέση με το 2015. Τρίτεκνος με ετήσιο εισόδημα 28000 ευρώ θα πληρώσει 360 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2015.

Από την αλλαγή στο αφορολόγητο, θα ζημιωθούν όλοι οι συνταξιούχοι (δεδομένου ότι λόγω ηλικίας δεν έχουν πλέον προστατευόμενα τέκνα παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις). Η ζημιά συγκριτικά με το 2015, μπορεί να ξεπεράσει τα 200 ευρώ ετησίως και θα αποτυπωθεί άμεσα στο ύψος της καθαρής σύνταξης. Μόνο εξαιτίας της αλλαγής στην έκπτωση φόρου, οι συνταξιούχοι θα δουν την κύρια σύνταξή τους να ψαλιδίζεται ακόμη και κατά 20 ευρώ τον μήνα, ακόμη και για συντάξεις της τάξεως των 800-900 ευρώ τον μήνα.

Από την τελική μορφή της διάταξης, θα φανεί αν η αυξημένη έκπτωση φόρου θα ισχύσει μόνο για τον φορολογούμενο ο οποίος βαρύνεται με τα παιδιά κάτι που είναι και το πιθανότερο. Και στο παρελθόν που υπήρχε διαφοροποίηση του αφορολογήτου ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, το δικαίωμα του υψηλότερου αφορολογήτου είχε μόνο ο ένας εκ των δύο συζύγων και όχι και οι δύο. Ακόμη και στις οικογένειες με παιδιά, ο ένας εκ των δύο συζύγων θα βγει χαμένος καθώς θα υποστεί τη μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 2100 ευρώ που ήταν το 2015 και τα 2000 ευρώ που επρόκειτο να είναι με τη διάταξη όπως είχε κατατεθεί στο Βουλή, στα 1900 ευρώ.