Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης παρουσίασε τους  βασικούς στρατηγικούς άξονες της Νέας Αρχής για τη Δυτική Αθήνα στο Περιστέρι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Γ. Πατούλης: Με συγκεκριμένες δράσεις και έργα η Νέα Αρχή θα καταστήσει την Δυτική Αθήνα και ευρύτερα την Περιφέρεια Αττικής, πρωταγωνιστή στην Ανάπτυξη

Τους βασικούς στρατηγικούς άξονες των παρεμβάσεων που θα γίνουν με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Δυτικής Αθήνας παρουσίασε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης σε κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Περιστέρι. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και οι υποψήφιοι του συνδυασμού της Νέας Αρχής στη Δυτική Αθήνα. (Επισυνάπτεται ο σχετικός κατάλογος παρακάτω).

Ο Γ. Πατούλης παρουσία πλήθους κόσμου, βουλευτών, ευρωβουλευτών υποψηφίων, αιρετών και εκπροσώπων φορέων, δεσμεύτηκε ότι θα βάλει τέλος με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε παθογένειες και παράλογες τακτικές που έφεραν την Αττική σε αδιέξοδο.

«Το μήνυμα νίκης δόθηκε σήμερα από εδώ. Στις 26 Μαΐου γυρίζουμε σελίδα. Κάνουμε επιτέλους μια Νέα Αρχή. Δυνατά, διεκδικητικά από τα δυτικά» σημείωσε ο Γ. Πατούλης.

Αναφερόμενος στην  προηγούμενη αλλά και τη νυν διοίκηση της Αττικής τους χαρακτήρισε ως τις διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος, τους  καταλόγισε τεράστιες ευθύνες για τα μεγάλα προβλήματα που εξακολουθούν και ταλαιπωρούν τους πολίτες επισημαίνοντας ότι δεν είχαν συγκροτημένο σχέδιο και όραμα.

«Απέτυχαν οι Διοικήσεις τόσο της κας Δούρου όσο και του κ. Σγουρού τα τελευταία 15 χρόνια. Η Αττική έχει ανάγκη από συγκεκριμένες παρεμβάσεις και όχι από απλούς τροχονόμους και διαχειριστές ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ήρθε η ώρα να απαλλαγούμε από όλους αυτούς που ανέλαβαν τις τύχες της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Πατρίδας μας και απέτυχαν».

Το σχέδιο της Νέας Αρχής για τη Δυτική Αθήνα

Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της Δυτικής Αττικής, τονίζοντας ότι χρειάζεται όραμα και συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο στο οποίο θα περιέχονται έργα που θα μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά των πολιτών.

Περιφερειακό Πανεπιστήμιο

Στο σχέδιο της νέας Αρχής όπως έκανε γνωστό ο Γ. Πατούλης προβλέπεται και η ίδρυση του Πρώτου Περιφερειακού Πανεπιστημίου της Αττικής. «Ενός Πανεπιστημίου που θα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο διασύνδεσης της γνώσης με την τοπική οικονομία, να προσελκύσει νέους επιστήμονες από όλο τον κόσμο και να συμβάλει στην αντιμετώπιση του brain drain».

Οι προτεραιότητες για τη  Δυτική Αθήνα

Στο πλαίσιο των στρατηγικών στόχων του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική είναι η βελτίωση του δικτύου αστικών μετακινήσεων και μεταφορών, οι επεκτάσεις των οδικών αξόνων, η προώθηση των αστικών αναπλάσεων, η  δημιουργία χώρων πρασίνου και η παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στη Δυτική Αθήνα.

Οι  βασικές προτεραιότητες

Ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος στις προτεραιότητές που αφορούν στη  Δυτική Αθήνα, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι:

 1. Η κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων επεξεργασίας και διαχείρισης αστικών αποβλήτων, στη βάση του αναθεωρημένου περιφερειακού σχεδιασμού.
 2. Η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.
 3. Η προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 4. Η ολοκλήρωση αλλά και η δημιουργία νέων κοινωνικών υποδομών με έμφαση τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, τις δομές υγείας κ.α.
 5. Η προστασία των ορεινών όγκων (Ποικίλον Όρος) και η προώθηση προγραμμάτων αναδάσωσης και ενίσχυσης του πρασίνου.
 6. Η ενίσχυση της περιφερειακής πολιτισμικής δημιουργίας και η ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής φυσιογνωμίας της Δυτικής Αθήνας, μέσα από κοινές δράσεις σε συνεργασία με τους Δήμους.
 7. Οι παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στο σύνολο των δήμων.

«Το Περιστέρι αποτυπώνει την εικόνα της αυτοδιοίκησης που ξέρει να διεκδικεί και να κερδίζει προς όφελος των πολιτών»

Ο Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του που βρίσκεται ανάμεσα στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας η οποία «αν και αντιμετωπίζει  μεγάλα προβλήματα έχει τεράστιες δυνατότητες και αναπτύσσεται χάρη στο δυναμισμό και την εργατικότητα των ανθρώπων της. Αυτό το δυναμισμό σημείωσε τον διαπιστώνει κανείς στο Περιστέρι, σε έναν Δήμο που έχει αλλάξει όψη τα τελευταία χρόνια, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιλογή των πολιτών να εμπιστευτούν έναν πραγματικά άξιο Δήμαρχο, τον Α. Παχατουρίδη, που έχει διαπρέψει με το έργο του στην πόλη του. Το Περιστέρι αποτυπώνει την εικόνα της αυτοδιοίκησης που ξέρει να διεκδικεί και να κερδίζει προς όφελος των πολιτών».

Οι στρατηγικοί άξονες του προγράμματος της Νέας Αρχής

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής έκανε συγκεκριμένη αναφορά στους στρατηγικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Αρχής και δεσμεύθηκε ότι θα  διεκδικήσει όλα όσα θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών της Αττικής.

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά αποτελεί προγραμματική  δέσμευση της Νέας Αρχής ο στόχος να έχει η Περιφέρεια Αττικής πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη.

«Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο σήμερα η Περιφέρεια Αττικής να είναι ουραγός στην απορρόφηση κονδυλίων. Η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στις 31/12/2018 ήταν μόλις 25,2%» σημείωσε ο Γ. Πατούλης και πρόσθεσε:

«Μέσα από τη δική σας  ψήφο θα πάρω τη δύναμη για να δουλέψω για τη Δυτική Αθήνα και τους κατοίκους της. Δεν υπόσχομαι  περισσότερα από όσα έχω τη δύναμη να υλοποιήσω. Μέχρι τώρα πληρώσαμε με απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών την ανικανότητα της Περιφέρειας και του Κράτους να θωρακίσουν με  έργα και να προστατεύσουν τους κατοίκους της Αττικής. Είδαμε να συγκρούονται για την απόδοση ευθυνών, αλλά στο τέλος τίποτε δεν άλλαξε».

Ως πρώτη προγραμματική δέσμευση, παρουσίασε την υιοθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα βασίζεται σε 16 βασικά σημεία παρεμβάσεων.

Ως δεύτερη προγραμματική δέσμευση, ανέφερε τον τομέα της πολιτικής προστασίας, δίνοντας  βάρος στην πρόληψη. Το σχέδιό για την πολιτική προστασία περιλαμβάνει  11 βασικές θέσεις.

Η θωράκιση της Αττικής από τα πλημμυρικά φαινόμενα, η ασφάλεια των πολιτών και η προώθηση πολεοδομικών παρεμβάσεων, μητροπολιτικής κλίμακας, αποτελούν μερικούς ακόμα στρατηγικούς άξονες του προγράμματος της Νέας Αρχής.

Υποψήφιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι Δυτικής Αθήνας

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν και οι υποψήφιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι της Νέας Αρχής στη Δ. Αθήνας οι οποίοι αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω:

 1. Αγγελοπούλου Μαρία, Ελεύθερη Επαγγελματίας, πρώην Δημοτική Σύμβουλος
 2. Αλεξανδράτος Χαράλαμπος (Μπάμπης), Δάσκαλος – Πολιτικός Επιστήμονας
 3. Αλεξοπούλου Σταματούλα (Ματίνα), Ιδιωτική ΥπάλληλοςΑστρινάκη Χρυσούλα (Χρύσα), Οικονομολόγος
 4. Βίγλας Αθανάσιος, Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου ΠαραπληγικώνΔουγένης Αντώνιος, Ελεύθερος Επαγγελματίας
 1. Ζέρβα (Διαμαντή) Μαρία, Οικονομολόγος, Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Ιλίου
 2. Κανελλόπουλος Δημήτριος, Δικηγόρος Αθηνών
 3. Καραβίτης Πέτρος, βετεράνος ποδοσφαιριστής, τ. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Χαϊδαρίου
 4. Κεμεντζετζίδης Κυριάκος, Ελεύθερος Επαγγελματίας
 5. Κεραμύδας Λάμπρος, Υπάλληλος Δήμου Αθηναίων
 6. Λεωτσάκος Ανδρέας, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίας Βαρβάρας
 7. Μακρίδου-Καραπιδάκη Ειρήνη, Δικηγόρος Αθηνών
 8. Μουλιάτος Δημήτριος, Έμπορος, Πρόεδρος Σωματείου Λαϊκών Αγορών
 9. Οφθαλμίδης Παναγιώτης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ
 10. Παπασπύρου Αθανασία, Χημικός
 11. Ρέτζιου Αμαλία, Έμπορος – ελεύθερος επαγγελματίας
 12. Σπυρακόπουλος Ιωάννης, Ιατρός Παθολόγος
 13. Σπυράκος Ανδρέας, Απόφοιτος στρατιωτικής σχολής ΤΑΥΥ/ΣΕΤΗΛ
 14. Τόλης Ιωάννης-Παναγιώτης, Πρωταθλητής kick boxing, φοιτητής Ιατρικής

 

 Παρόντες στην εκδήλωση

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Μ. Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής Β’ Αθήνας και υποψήφιος Βουλευτής Βόρειου Τομέα Μ. Βαρβιτσιώτης, ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της ΝΔ Ν. Χαρδαλιάς,  ο υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Δ. Μαραβέλιας, ο υποψήφιος βουλευτής  Βόρειου Τομέα Ν. Κωστόπουλος, οι υποψήφιοι βουλευτές Δυτικού Τομέα Δ. Κορμπά, Γ. Λοβέρδος, Α. Πανούτσος, Ε. Τοτόνη, Μ. Καούκης, οι πολιτεύτριες  Δυτικού Τομέα Β. Ψυχούλα –Κοντογιάννη και Κ. Γλυκού -Φωτεινιά, το στέλεχος ΝΔ Δυτικού Τομέα Ουρανία Σαγιάκου, οι Πρόεδροι ΔΗΜΤΟ Πετρούπολης, Κ. Χριστόπουλος,  Χαϊδαρίου Ι. Αντωνιάδης, Περιστερίου Λ. Καλαμουτουσάκης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β5 Δ. Μαυροειδάκος, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πετρούπολης Θ. Σκαλιστήρας, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγάλεω, Γ. Γκίκας, ο Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ν. Γρέτζελος, ο Πρώην Δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου στο συνδυασμό του κ. Παχατουρίδη, Σ. Αβραμίδης, η υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Πετρούπολης με τον υποψήφιο  δήμαρχο κ. Σκαλιστήρα Σπυριδούλα Καραπάνου.

Η Ομιλία του υποψήφιου Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη

Φίλες και φίλοι

Πολίτες της Δυτικής Αθήνας

 

Σας ευχαριστώ για τη δυναμική σας παρουσία,

στο κάλεσμα της αυτοδιοικητικής μας παράταξης

Νέα Αρχή για την Αττική.

 

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σας.

Ανάμεσα στους πολίτες της Δυτικής Αθήνας.

Μιας περιοχής με μεγάλα προβλήματα αλλά και τεράστιες δυνατότητες.

Μια περιοχή που αναπτύσσεται χάρη στο δυναμισμό και την εργατικότητα των ανθρώπων της.

Κι αυτό το δυναμισμό τον διαπιστώνουμε καλύτερα εδω στο Περιστέρι, σε έναν Δήμο που έχει αλλάξει πραγματικά όψη τα τελευταία χρόνια, κι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιλογή των πολιτών να εμπιστευτούν όλα αυτά τα χρόνια έναν πραγματικά άξιο Δήμαρχο, τον Αντρέα τον Παχατουρίδη.

Έναν απο τους καλύτερους μπορώ να πω Δημάρχους της χώρας

που έχει διαπρέψει με το έργο του στην πόλη του,

αλλά και με την ικανότητά του να συνθέτει διαφορετικές απόψεις.

Το Περιστέρι αποτυπώνει την εικόνα της αυτοδιοίκησης που ξέρει να διεκδικεί και να κερδίζει προς όφελος των πολιτών.

Φίλες και φίλοι .

Βρίσκομαι σήμερα ανάμεσα σε ανθρώπους με τους οποίους δίνουμε από κοινού τον Αγώνα για να αλλάξουμε την εικόνα της Αττικής.

Να απαλλαγούμε από όλους αυτούς που ανέλαβαν τις τύχες της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Πατρίδας μας και απέτυχαν.

Απέτυχαν οι Διοικήσεις τόσο της κας Δούρου

όσο και του κ. Σγουρού

τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό είναι μια πραγματικότητα.

Όπως πραγματικότητα είναι ότι το μόνο που άφησαν πίσω τους είναι:

 • Προβλήματα που χρονίζουν.
 • Ανεύθυνες πολιτικές.
 • Χαμένες ευκαιρίες.
 • Αναξιοποίητες δυνατότητες.
 • Έλλειψη σχεδιασμού.
 • Ανεπάρκεια στην απορροφητικότητα πόρων.

Με λίγα λόγια,

Η Δυτική Αθήνα χρειάζεται παρεμβάσεις όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις.

Χρειάζεται έναν ρεαλιστικό και συνολικό σχεδιασμό για:

 • Ορθή και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων.
 • Επαρκή αντιπλημμυρική θωράκιση και διευθέτηση των ρεμάτων.
 • Κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των κεντρικών οδών που συνδέουν το Λεκανοπέδιο.
 • Χώρους στάθμευσης.
 • Ανάδειξη των ελεύθερων χώρων πρασίνου.
 • Αστικές αναπλάσεις.
 • Ασφάλεια για τους πολίτες.
 • Βελτίωση της καθημερινότητας.
 • Επενδύσεις για την ανάδειξη της ιστορικότητας και ιδιαιτερότητας των περιοχών της.

Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να εστιάσουμε στην αναβάθμιση των υποδομών σε κάθε γειτονιά, των σχολικών μονάδων, των Νοσοκομείων.

Κυρίες και κύριοι

Δεν ήρθαμε σήμερα εδώ στην Περιστέρι, για να κάνουμε απλές διαπιστώσεις για τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της Δυτικής Αθήνας.

Ήρθαμε εδώ για να σας παρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο.

Πρώτη λοιπόν προγραμματική μας δέσμευση,

είναι η υιοθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης

των απορριμμάτων,

που θα βασίζεται σε 16 βασικά σημεία:

 1. στα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, που έχουν εκπονήσει οι Δήμοι της Αττικής.
 2. στη συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος, για την υιοθέτηση fasttrack διαδικασιών, όσον αφορά καταρχήν τη χωροθέτηση των πράσινων σημείων σε κάθε Δήμο.
 3. στον επανασχεδιασμό του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού, χωρίς να αμφισβητούνται οι εθνικοί και ευρωπαϊκοί στόχοι, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και τις νέες ευρωπαϊκές οδηγίες.
 4. στο να τεθεί ένα οριστικό ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για να πάψει επιτέλους η Φυλή να είναι Χώρος Ταφής Ανεπεξέργαστων Απορριμμάτων.
 5. στην υποστήριξη δράσεων για την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων και κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση.
 6. στην ανάπτυξη σημείων για την κεντρική συλλογή και εμπορία ανακυκλώσιμων.
 7. στην επεξεργασία του υπολείμματος από την Διαλογή στην Πηγή για την παραγωγή επιπλέον ανακυκλώσιμων υλικών και την ανάκτηση ενέργειας.
 8. στη σταδιακή ελαχιστοποίηση του υπολείμματος προς ταφή, σύμφωνα με την Οδηγία για την Κυκλική Οικονομία.
 9. στο σχεδιασμό και κατασκευή μονάδων επεξεργασίας και Χώρων Υγειονομικής Ταφής των ελαχιστοποιημένων Υπολειμμάτων, που πρέπει άμεσα να αντικαταστήσουν την μη επιτρεπτή ταφή ανεπεξέργαστων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ.
 10. στην άμεση καθιέρωση του «καφέ» κάδου για τη χωριστή συλλογή του προδιαλεγμένου οργανικού, με παροχή κινήτρων στους μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων , όπως είναι οι χώροι μαζικής εστίασης, τα ξενοδοχεία, οι λαϊκές αγορές, κ.α.
 11. στην ανάπτυξη δικτύου χωριστής συλλογής για γυαλί, χαρτί και ανακυκλώσιμα και τεσσάρων ρευμάτων στις γωνιές ανακύκλωσης.
 12. στο σχεδιασμό και υλοποίηση ενεργειών  ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
 13. στην παροχή Αντισταθμιστικών Μέτρων προς όφελος των Δήμων που φιλοξενούν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων καθώς και μέτρα επιβράβευσης σε Δήμους που επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά Ανακύκλωσης στην Πηγή.
 14. στην κατασκευή υποδομών για την ασφαλή διαχείριση και διάθεση βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων.
 15. Θα προωθήσουμε άμεσα και δυναμικά την ανακύκλωση, μέσα από την ενεργοποίηση των πολιτών. Με έμφαση στα σχολεία και στις νέες ηλικίες.
 16. Θα προωθήσουμε την «πράσινη επιχειρηματικότητα», τις συνέργειες με επαγγελματικούς φορείς , αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στη χρηματοδότηση νέων έργων.

Στόχος μας είναι:

να μην επιβαρύνουμε τους πολίτες της Αττικής,

αλλά να αξιοποιήσουμε πηγές χρηματοδότησης, όπως:

 • πόρους του ΕΣΠΑ που δεν έχουν απορροφηθεί
 • πόρους που θα διεκδικήσουμε από το Κεντρικό Κράτος
 • πρόσθετους πόρους που θα αναζητήσουμε απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
 • πόρους απο τη συνεργασία μας με την επιχειρηματικότητα, η οποία μπορεί να συνεισφέρει με τεχνογνωσία και κεφάλαια δημιουργώντας «πράσινες θέσεις» εργασίας.
 • πόρους που θα προκύψουν από την καθιέρωση οικονομικών εργαλείων με κίνητρα και αντικίνητρα, σύμφωνα με την αρχή «Ο Ρυπαίνων Πληρώνει».

Κυρίες και κύριοι.

Σήμερα

οι περισσότερες Περιφέρειες της χώρας,

διαχειρίζονται με σύγχρονο τρόπο

τα απορρίμματά τους.

η Περιφέρεια Αττικής έχει μείνει μίλια πίσω.

Αυτό που δεν κατάφεραν ο κ. Σγουρός και η κα Δούρου,

θα το καταφέρουμε εμείς.

Είναι δέσμευση.

Οι προηγούμενες διοικήσεις  της Περιφέρειας Αττικής,

έχουν ταυτιστεί με καταστροφικές στιγμές της Αττικής.

Όλα αυτά τα χρόνια,

δεν δημιουργήθηκε ποτέ

ένας αξιόπιστος μηχανισμός

που να δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη,

την αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος,

στην  εκπαίδευση των πολιτών,

στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Δεύτερη προγραμματική μας δέσμευση,

είναι ότι θα κάνουμε μια νέα αρχή

στον τομέα της πολιτικής προστασίας,

δίνοντας  βάρος στην πρόληψη.

Για να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες.

 

Το σχέδιό μας για την πολιτική προστασία

περιλαμβάνει  11 βασικές θέσεις:

 1. Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων, με εκπόνηση τεχνικών μελετών διαχείρισης κινδύνων ανά περιοχή,.
 2. Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, με Μητροπολιτικό χαρακτήρα σε όλη την Αττική.
 3. Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική.
 4. Συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος και ταχύτατος συντονισμός.
 5. Ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
 6. Ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε Δήμο και στην Περιφέρεια συνολικά
 7. Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών, με εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης , με αποδέκτες την Περιφέρεια και τους Δήμους, έτσι ώστε να αντιδρούν άμεσα σε έκτακτες ανάγκη.
 8. Έγκαιρη προειδοποίηση προστασίας κατοίκων από επερχόμενο κίνδυνο στην Αττική, με αποστολή SMS.
 9. Εξασφάλιση πόρων , με αξιοποίηση εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων.
 10. Αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων.
 11. Διεκδίκηση από το Κεντρικό Κράτος να τεθεί ως δομική προτεραιότητα στα πλαίσια εξειδίκευσης του ΕΣΠΑ η διαχείριση των φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων και καταστροφών

Κυρίες και κύριοι,

Η θωράκιση της Αττικής απο τα πλημμυρικά φαινόμενα

αποτελεί προτεραιότητα,

Με 6  δεσμεύσεις:

 1. Επίμονη διεκδίκηση για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για να αντιμετωπιστεί το χάος αρμοδιοτήτων και συναρμοδιοτήτων.
 2. Χρηματοδότηση απο την Περιφέρεια Αττικής των μελετών οριοθέτησης και των έργων διευθέτησης ρεμάτων αφού αξιολογηθεί σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, η επικινδυνότητα και οι προτεραιότητες.
 3. Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και τη μείωση των συνεπειών τους.
 4. Υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.
 5. Μακροσκοπική χαρτογράφηση των ρεμάτων
 6. Λειτουργία των ρεμάτων ως «Ανοιχτά Ρέματα», για να αποτελούν πνεύμονες πρασίνου, και χώρους αναψυχής. Στο πλαίσιο αυτό οριοθετούνται και επιτηρούνται.

Όσον αφορά το κορυφαίο ζήτημα για τους Πολίτες σήμερα, όχι μόνο της Δυτικής Αθήνας,

αυτό της  Ασφάλειας,

η Περιφέρεια Αττικής οφείλει,

στο πλαίσιο των θεσμικών της αρμοδιοτήτων

αλλά και του πολιτικού της ρόλου,

να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες  όπως:

 • Η προώθηση συνεργασιών και συνεργειών μεταξύ της Περιφέρειας, των Δήμων και της Κοινωνίας των Πολιτών, σε εστιασμένες καλές πρακτικές.
 • Η έμπρακτη στήριξη του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε μέσα και εξοπλισμό.

Κυρίες και κύριοι

Αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση,

να καταστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής,

πρωταγωνιστή στην Ανάπτυξη.

Με όραμα, μακροπρόθεσμο σχεδιασμό

συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο,

Με αξιοποίηση των ευρωπαικών πόρων,

γιατί δεν μας αξίζει

να είναι σήμερα η Περιφέρεια Αττικής

ουραγός στην απορρόφηση κονδυλίων.

Να έχουμε απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ

μόλις 25,2%.

Το αναπτυξιακό μέλλον της Περιφέρειας

υπονομεύεται σήμερα.

Έχει καταρτιστεί ένα πρόγραμμα έργων,

με προϋπολογισμό 2,1 δισ. ευρώ,

νομικές δεσμεύσεις 1,85 δισ. ευρώ

και διαθέσιμες πιστώσεις για το 2019,

μόλις 234 εκ. ευρώ.

Αυτή η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί.

 

Το σχέδιο μας για την ανάπτυξη της Αττικής,

στηρίζεται σε 8  άξονες:

 1. Αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της Περιφέρειας.
 2. Διεκδίκηση νέων κι αξιοποίηση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
 3. Συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και διεκδίκηση για εκτέλεση με πόρους του Κεντρικού Κράτους μεγάλων έργων και παρεμβάσεων στην Αττική.
 4. Σύνδεση του προγράμματος έργων της Περιφέρειας, με τα έργα που εκτελεί το Κράτος, ώστε να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την Αττική
 5. Παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Αττική.
 6. Ανάληψη πρωτοβουλιών για εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου,
 7. Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής, του πολιτισμού και των μνημείων της, με στοχευμένη τουριστική προβολή.
 8. Θέλουμε να δημιουργηθούν άνω απο 100.000 νέες θέσεις εργασίας στην Αττική. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί αν πέραν των έργων αναπτύξουμε ως Περιφέρεια συνέργειες με τις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας κι επενδύσουμε σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο θεματικός τουρισμός, η υγεία και ευεξία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.

Σημαντικό εργαλείο

για την υλοποίηση της αναπτυξιακής ατζέντας μας

είναι να διασφαλίσουμε ότι θα ζούμε σε ανθρώπινες πόλεις.

Αυτό θα γίνει μέσα

απο την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής,

σε συνεργασία με τους Δήμους.

Με την προώθηση πολεοδομικών παρεμβάσεων,

Μητροπολιτικής κλίμακας.

Με διεκδίκηση ουσιαστικού ρόλου,

στη διαχείριση των μεταφορικών

και συγκοινωνιακών υποδομών

Με παρεμβάσεις αναδιαμόρφωσης του δημόσιου χώρου,

σε συνεργασία με τους Δήμους,

ώστε να ενισχύεται η κινητικότητα και η προσβασιμότητα.

Ένας τομέας

που μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά

στην ανάπτυξη είναι ο τομέας της Εκπαίδευσης.

Στο σχέδιο μας προβλέπεται

η ίδρυση και λειτουργία

του Πρώτου Περιφερειακού Πανεπιστημίου της Αττικής.

Στόχος μας είναι το Περιφερειακό Πανεπιστήμιο Αττικής

να αποτελέσει εργαλείο διασύνδεσης της γνώσης

με την τοπική οικονομία,

να προσελκύσει νέους επιστήμονες από όλο τον κόσμο,

να συμβάλει στην αντιμετώπιση του braindrain.

Φίλες και φίλοι,

Η Δυτική Αθήνα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Αυτό που  χρειάζεται είναι όραμα, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κι ένα συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Έργα που θα μπορούν να δημιουργήσουν  ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, καλύτερα εισοδήματα, να αυξήσουν την αξία της περιουσίας των πολιτών, να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά όλων μας.

Τέτοια έργα είναι:

Η βελτίωση του δικτύου αστικών μετακινήσεων και μεταφορών.

Οι επεκτάσεις των οδικών αξόνων.

Η προώθηση των αστικών αναπλάσεων.

Η δημιουργία χώρων πρασίνου.

Η παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στη Δυτική Αθήνα.

Προτεραιότητές μας

που αφορούν ιδιαίτερα τη Δυτική Αθήνα,

μεταξύ άλλων είναι:

 1. Η κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων επεξεργασίας και διαχείρισης αστικών αποβλήτων, στη βάση του αναθεωρημένου περιφερειακού σχεδιασμού.

 

 1. Η ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

 

 1. Η προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής στήριξης και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

 

 1. Η ολοκλήρωση αλλά και η δημιουργία νέων κοινωνικών υποδομών με έμφαση τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, τις δομές υγείας κ.α.

 

 1. Η προστασία των ορεινών όγκων (Ποικίλον Όρος) και η προώθηση προγραμμάτων αναδάσωσης και ενίσχυσης του πρασίνου.

 

 1. Η ενίσχυση της περιφερειακής πολιτισμικής δημιουργίας και η ανάδειξη της ιδιαίτερης ιστορικής φυσιογνωμίας της Δυτικής Αθήνας, μέσα από κοινές δράσεις σε συνεργασία με τους Δήμους.

 

 1. Οι παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στο σύνολο των δήμων.

 

Αγαπητοί συμπολίτες της Αττικής,

Πριν σας παρουσιάσουμε το ψηφοδέλτιο ΝΙΚΗΣ του συνδυασμού μας για τη ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ θα ήθελα να σας τονίσω τα εξής:

 

Στις 26 Μαϊου γυρίζουμε σελίδα.

Κάνουμε επιτέλους μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ.

ΔΥΝΑΤΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ από τα ΔΥΤΙΚΑ.

Το μήνυμα ΝΙΚΗΣ δόθηκε σήμερα από εδώ.

Στη ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ.

Μήνυμα Αξιοπρέπειας, Υπερηφάνειας, Αλλαγής και Ανατροπής.

Αυτό που θέλω να έχετε στο μυαλό σας,

όλοι όσοι με γνωρίζετε καλά είναι πως ποτέ δε θα σας προδώσω,

ποτέ δε θα σας εγκαταλείψω.

Θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή του Αγώνα,

για να κερδίσουμε πίσω όλα όσα μας πήραν.

Σήμερα κοιτάμε ΜΠΡΟΣΤΑ

Κοιτάμε την επόμενη ημέρα που ανατέλλει.

Η ΝΕΑ ΑΡΧΗ για την Αττική έφτασε.

Μαζί θα νικήσουμε.

Μαζί θα τα καταφέρουμε.

 

Σας ευχαριστώ.