Ο Φίλης αλλάζει το μάθημα των θρησκευτικών

12.3.2016

Όταν οι διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο έχουν πρόβλημα ο δεξιός ψάλτης και υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης «χτυπά» με κατάργηση του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, που, πλέον, θα προσανατολισθεί προς τη θρησκειολογία, προαναγγέλλει ο υπουργός.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής δηλώνει πως θεωρεί την αναμόρφωση του μαθήματος προϋπόθεση για να παραμείνει υποχρεωτική η διδασκαλία του σε όλους τους μαθητές. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μετατραπεί σε προαιρετικό.

Για τις επισκέψεις μητροπολιτών στα σχολεία, ο κ. Φίλης δηλώνει ότι «το υπουργείο δεν μπορεί να επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη ή φορέα να παρεμβαίνει στη διδασκαλία», ενώ προαναγγέλλει νέο νόμο για τα ιδιωτικά σχολεία.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Τα ιδιωτικά σχολεία, σύμφωνα με ρητή συνταγματική επιταγή, αποτελούν τμήμα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος παρέχοντας το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης υπό την εποπτεία του κράτους. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο οι δράσεις τους, τα τυπικά προσόντα και οι εργασιακές σχέσεις των διδασκόντων, να βρίσκονται υπό την εποπτεία των εκπαιδευτικών αρχών και όχι του υπουργείου Εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

» Οι απολύσεις στα ιδιωτικά πρέπει να είναι αιτιολογημένες, όπως εξάλλου προβλέπει και ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Χάρτης Δικαιωμάτων που εγκρίθηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Σύντομα θα φέρουμε σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή».

Όσο για το «go back» στην κ. Μέρκελ, είναι παρελθόν, αφού «ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Μάρτιος του 2015», ελέω προσφυγικού (και όχι μόνο).

Ο κ. Φίλης δηλώνει: «Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Μάρτιος του 2015, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, όπου η κρίση του προσφυγικού αναδιατάσσει τον πολιτικό χάρτη και διατρέχει και τη συντηρητική παράταξη, η οποία διχάζεται ανάμεσα σε ξενοφοβικούς ευρωσκεπτικιστές και σε οπαδούς μιας συντηρητικής μεν, ευρωπαϊκής δε προσέγγισης. Ανάμεσα στους τελευταίους συγκαταλέγεται και η καγκελάριος Μέρκελ».