Ο Φίλης είναι θρησκευόμενος!

31.1.2016

Μας εκπλήσσει θετικά(; )ο υπουργός Παιδείας κ Ν. Φίλης με τις συχνές επισκέψεις του σε ορθόδοξους ναούς και μάλιστα να φτάνει στο σημείο να σκύβει να φιλήσει και το χέρι του ιερέα ο οποίος μοιράζει αντίδωρο.

Κι είναι απορίας άξιον γιατί ο κ Φίλης μέχρι πρότινος εμφανίζονταν περίπου ως «διώκτης» της εκκλησίας και με αποφάσεις του την  έχει πλήξει. Σήμερα με τη στάση του προκαλεί ερωτηματικά και όλοι τη βλέπουν, αν όχι με καχυποψία ότι πίσω από αυτή την αλλαγή στάσης κρύβονται άλλα κίνητρα, πιθανόν, πολιτικά, τουλάχιστον κρατούν μικρό καλάθι μέχρι να δουν και τη συνέχεια των λόγων και των πράξεων. Όλοι, βεβαίως, θα προσεύχονται ο υπουργός Παιδείας, μέσω της θείας φώτισης να έχει γίνει κτήτορας  του αληθινού φωτός και να απολαμβάνει των δωρεών της  Θείας Χάριτος.

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από σημερινό εκκλησιασμό του Νίκου Φίλη που κάνει το γύρο του διαδικτύου. Σκύβει και υποκλίνεται βαθιά προκειμένου να φιλήσει το χέρι του Αρχιεπισκόπου, ενώ πίσω του περιμένει ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης. και απέσπασε πολλά ειρωνικά σχόλια.

Ας σημειωθεί ότι τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, ο Νίκος Φίλης είχε ανοίξει πόλεμο εναντίον του κλήρου και του Αρχιεπισκόπου, υποστηρίζοντας τον χωρισμό κράτους και εκκλησίας.

Ενδεικτικά, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης, τον Μάιο του 2015, είχε απαντήσει σε δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, σχετικά με το χωρισμό εκκλησίας-κράτους.

«Παρακολουθούμε με σεβασμό τον Μακαριότατο. Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, πάνω από το εβδομήντα τοις εκατό των πολιτών, όπως καταγράφεται σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, ζητεί να υπάρξει χωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει διάλογο και όχι μονομερείς ενέργειες. Ο χωρισμός εκκλησίας-κράτους, θα αποδειχθεί χρήσιμος και για τα δυο μέρη, καθώς επίσης και επωφελής για το λαό. Είναι αυτονόητο ότι ο δημοκρατικός διάλογος δεν μπορεί να γίνει με όρους «μετανοίας».
Η χώρα αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα, όχι μόνον την οικονομική κρίση, αλλά και την ηθική-πολιτική απαξίωση. Η έξοδος από την σύνθετη κρίση που ζούμε, προϋποθέτει μια νέα λαϊκή-δημοκρατική και έλλογη κουλτούρα αξιών, και το έμπρακτο προσωπικό-κοινωνικό παράδειγμα».

Πάντως θα είναι ευχής έργον ο κ Φίλης να είναι πράγματι τόσο θρησκευόμενος. Γιατί διαφορετικά θα κινδυνεύσει να χαρακτηριστεί θεομπαίχτης. Κι αυτό είναι ακραίο για ένα πολιτικό και μάλιστα υπουργό όσο κι αν στιγμιαία δείχνει το σεβασμό του στον εκπρόσωπο της εκκλησίας.