Ο Φίλης ετοιμάζει μελέτη για 20 χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών την επόμενη τριετία

12.3.2016

Η Παιδεία έχει υποστεί σοβαρότατο πλήγμα εξαιτίας της πολιτικής των μνημονίων με τα σχολεία να υπολειτουργούν από έλλειψη διδακτικού προσωπικού αλλά και αιθουσών. Τα κενά είναι τεράστια και οι αναπληρωτές δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες.

Η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης μετά την Υγεία και της Παιδείας έχει προχωρήσει σε μελέτη για την ανάγκη να υπάρξουν 20.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών την επόμενη τριετία, «μετά έξι χρόνια μνημονιακών πολιτικών και αδιοριστίας». Το σχέδιο  θα καταθέσει άμεσα στους θεσμούς το υπουργείο Παιδείας, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Νίκος Φίλης τα διοικητικά συμβούλια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Παιδείας και είχε αντικείμενο «το σύστημα μόνιμων διορισμών και προσλήψεων αναπληρωτών», ο κ. Φίλης ζήτησε επίσης από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών «λαμβάνοντας υπόψη τη νομολογία του ΣτΕ, να κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα οι νομικά τεκμηριωμένες απόψεις των Ομοσπονδιών, προκειμένου να τις μελετήσει και το ταχύτερο δυνατόν να κατατεθεί μεταβατική νομοθετική ρύθμιση για τους διορισμούς και τις προσλήψεις της σχολικής χρονιάς 2016-17». Αναφορικά με το μονιμότερο σύστημα διορισμών, ο υπουργός εξήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών.

«Υπεκφυγή» χαρακτήρισε το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν παρουσίασε κατά τη συνάντηση δική του πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θανάσης Κικκινής. «Δεν υπήρξαμε ποτέ κλειστοί στο διάλογο αλλά κάποιοι πρέπει να αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη και συγκεκριμένα αυτοί που κυβερνούν» σημείωσε.

Για διερευνητική συνάντηση από την οποία δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα έκανε λόγο μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ.Γ. της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος. «Περιμένουμε να δούμε τι θα βγει από τη συνάντηση με τους θεσμούς» είπε ο κ. Παπαχρήστος, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι μέχρι στιγμής, όπως όλα δείχνουν, «το υπουργείο δεν έχει κάποια θετική αντίδραση από τους θεσμούς».

Αναφορικά με τις προτάσεις της Υποεπιτροπής Διαλόγου για την Τεχνική Εκπαίδευση που παραδόθηκαν από το υπουργείο στο ΔΣ της ΟΛΜΕ ο κ. Παπαχρήστος ανέφερε πως η ΟΛΜΕ επιφυλάσσεται να απαντήσει όταν τις μελετήσει.