Ο φονικός σεισμός στη Λευκάδα ενεργοποίησε το ρήγμα του Ληξουρίου – Ανήσυχοι οι Σεισμολόγοι

17.11.2015

Φωτογραφίες και αναλυτικό ρεπορτάζ για τον φονικό σεισμό στη Λευκάδα – Οι αναρτήσεις του καθηγητή Σεισμολογίας κ. Άκη Τσελέντη στο διαδίκτυο 

Τη δίνη του εγκέλαδου έζησε και πάλι η Λευκάδα, η οποία βιώνει  τον εφιάλτη του μεγάλου σεισμού της 14ης Αυγούστου 2003, αυτή τη φορά με  θύματα δύο γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους σε Βασιλική  και Αθάνι, τέσσερις τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές στις υποδομές του νότιου-κυρίως, τμήματος του νησιού και σε οικίες.

Σήμερα στις 9,10 ο εγκέλαδος 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έσπειρε τον τρόμο και τον πανικό στους κατοίκους θυμίζοντας ότι το έργο επαναλαμβάνεται και ποτέ δεν πρέπει να εφησυχάζουν οι πολίτες. Ο σεισμός προέρχονταν από το Νοτιοδυτικό άκρο της Λευκάδας και σε εστιακό βάθος 23 χιλ.

Ακολούθησαν κι άλλοι μετασεισμοί με ισχυρότερο στις 10.32, των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έβγαλε τον κόσμο έξω από τα σπίτια τους για δεύτερη φορά μέσα σε μιάμιση περίπου ώρα.

Οι σημαντικότερες καταστροφές υπήρξαν στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής, στο Νοσοκομείο Λευκάδας,  στα χωριά Αθάνι όπου έπεσε η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και σε σπίτια στο Δράγανο τον Άγιο Πέτρο και τη Βασιλική. Η περιοχή της νοτίου Λευκάδας αντιμετωπίζει προβλήματα στην υδροδότηση.

Το νησί άντεξε τα χειρότερα, πρώτον, γιατί ο εγκέλαδος χτύπησε το νότιο τμήμα του και δεύτερον γιατί είναι αντισεισμικά θωρακισμό από παλαιότερους σεισμούς.

Το ανησυχητικό για τον Καθηγητή κ. Άκη Τσελέντη είναι ότι ενεργοποιήθηκε το ρήγμα του  Ληξουρίου, το οποίο είναι πολύ μεγάλο και χρειάζεται προσοχή, όπως έγραψε στον λογαριασμό του στο facebook ο καθηγητής Σεισμολογίας.

Ο κύριος Τσελέντης συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία, να αποφεύγουν κτήρια που φαίνονται επικίνδυνα και να τηρήσουν όλους τους κανόνες ασφαλείας που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι αναρτήσεις του καθηγητή:

«Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολύ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδή οι περιοχές εκεί έχουν απότομα πρανή μπορεί να έχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που είναι πολύ παλιά η έχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε όλα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδία ασυνόδευτα η να παίζουν κοντώ σε πέτρινες μάντρες (λιθιές όπως λέμε στο Ιόνιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».

«Σχετικά με τον πρόσφατο σεισμό στη Λευκάδα έγινε στο ΒΒΑ άκρο του γνωστού ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Απαιτείται μεγάλη προσοχή γιατί η περιοχή έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Σίγουρα θα έχουμε πολύ πλούσια μετασεισμική δράση με ισχυρούς μετασεισμούς που μπορεί να φτάσουν τα 5.5 Ρίχτερ»

Συνεχίζονται  οι μετασεισμοί στο νησί της Λευκάδας. Ανησυχία επικρατεί ακόμη  και με όλους τους φορείς να δουλεύουν πυρετωδώς για αποκατάσταση στο οδικό δίκτυο. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τους μετασεισμούς σήμερα 17 Νοεμβρίου 2015.  Χρειάζεται ψυχραιμία και ηρεμία αυτή τη στιγμή.

Αμέσως μετά τον σεισμό συνεργεία από μηχανικούς της Περιφέρειας και του Δήμου διενήργησαν πρώτους ελέγχους στα σχολικά συγκροτήματα, στο νοσοκομείο και σε άλλα δημόσια κτίρια για την εκτίμηση της κατάστασης. Επίσης, συνεργεία μηχανικών διενεργούν ελέγχους στο οδικό δίκτυο και στις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, λιμάνια, καθώς και στους οικισμούς του νησιού. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και χλωρίωση των δεξαμενών ύδρευσης.

Αυτοψίες διενεργούνται στα εξής σημεία:

  1. Άξονας Λευκάδα – Άγιος Νικήτας –Καλαμίτσι
  2. Άξονας Λευκάδα – Καρυά – Εγκλουβή – Βαυκερή
  3. Άξονας Βασιλική – Άγιος Πέτρος – Σύβρος- Χορτάτα – Κομιλιό – Δράγανο- Αθάνι
  4. Άξονας Νυδρί- Βασιλική
  5. Άξονας Σύβοτα – Βασιλική.

Τα συνεργεία έχουν εντολές να καθαρίσουν όπου είναι δυνατό, με προσοχή για την προσωπική τους ασφάλεια λόγω των ενδεχόμενων μετασεισμών. Στους ελέγχους συμβάλλει κλιμάκιο του ΙΓΜΕ με επικεφαλής τον διευθυντή κ. Ε. Νικολάου.

– Για προληπτικούς λόγους τα σχολεία όλων των βαθμίδων (βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά/ γυμνάσια/ λύκεια) θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Τετάρτη 18/11.

Άμεσα αναμένονται να καταφθάσουν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ . Θ. Γαλιατσάτος και κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό  Υποδομών κ. Παν. Σγουρίδη και τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κ. Γ. Καπάκης και κλιμάκιο του ΟΑΣΠ με επικεφαλής τον κ. Λέκκα, ενώ έχει ήδη φτάσει Μονάδα Έρευνας ΙΤΣΑΚ (Χρ. Παπαϊωάννου Σεισμολόγος & Ευστρ. Ζαχαρόπουλος  Πολιτικός Μηχανικός.

Οι σημερινοί  ισχυρότεροι σεισμοί

17-11-2015, 10:33, 5.2 R, 17 χλμ Δυτικά της Λευκάδας

17-11-2015, 09:18, 4.1 R, 20 χλμ Νοτιοδυτικά της Πρέβεζας
17-11-2015, 09:10, 6.1 R, 18 χλμ Δυτικά της Λευκάδας

Εικόνες από τον Ιερό ναό Αγ. Παρασκευής στο Αθάνι

ΑΘΑΝΙ 7

ΑΘΑΝΙ 6

ΑΘΑΝΙ 8

Δράγανο Λευκάδας
Δράγανο Λευκάδας