Ο Φ.Φιγιόν ένα βήμα από τα Ηλύσια Πεδία… έξι μήνες πριν τις γαλλικές εκλογές

Ένα βήμα από τα Ηλύσια Πεδία βρίσκεται ο Φρανσουά Φιγιόν μετά την συντριπτική επικράτησή του κατά τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ,χθες, των Αλαίν Ζιπέ και Νικολά Σαρκοζί , ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο στη Γαλλία.

Από χθες ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ν. Σαρκοζί είναι πολιτικά νεκρός μετά την αναπάντεχη ήττα του η οποία τον ανάγκασε να υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο τον Φ Φιγιόν.

Η νίκη του Φιγιόν έρχεται να αποδείξει ότι και αυτές οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία έπεσαν έξω καθώς το καλοκαίρι τον έδιναν στο 10% και μια εβδομάδα πριν τις εκλογές τον θεωρούσαν αουτσάιντερ.

«Δεν έχει ξαναγίνει: πήρε πάνω από 40% των ψήφων όταν του έδιναν το καλοκαίρι μόλις 10%. Οι δημοσκόποι ορκίζονται ότι δεν έχουν ξαναδεί ένα outsider να ανακάμπτει τόσο γρήγορα, τόσο δυνατά και να εκτοξεύεται τόσο ψηλά…», γράφει η  έγκυρη αριστερή εφημερίδα Liberations.

Με δεδομένο ότι οι Σοσιαλιστές στη Γαλλία καταποντίζονται είναι βέβαιον ότι στο δεύτερο γύρο θα βρεθούν ο Φρανσουά Φιγιόν και η Μαρίν Λεπέν. Άρα το πιο πιθανό είναι ο Φιγιόν να είναι και ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας

Πως έγινε η ανατροπή

Πώς όμως κατάφερε το outsider του πρώτου γύρου των προκριματικών της γαλλικής δεξιάς για το προεδρικό χρίσμα να μεταβληθεί σε φαβορί του δεύτερου γύρου;
«Πέρα απ’ τα λάθη και τις αδυναμίες των δύο βασικών του αντιπάλων  ο Φιγιόν επωφελήθηκε από τρεις παράγοντες:

  • οι τηλεμαχίες, στις οποίες αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής
  • η επίθεση του Σαρκοζί και των συνεργατών του κατά του Φρανσουά Μπαϊρού, τους καρπούς της οποίας έδρεψε ο Φιγιόν
  • η υποστήριξη της «καθολικής» Δεξιάς, που τον έχρισε υποψήφιο

Αναλύοντας τον δεύτερο από τους λόγους που επέτρεψαν στον Φιγιόν να σαρώσει στον Α΄ γύρο η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι o 62χρονος πολιτικός επωφελήθηκε απ’ το σφυροκόπημα που εξαπέλυσε ο Σαρκοζί κατά του προέδρου του Mo Dem Φρανσουά Μπαϊρού, προσπαθώντας να αποσπάσει οπαδούς του, που είχαν στο μεταξύ προσχωρήσει στον Ζιπέ. Αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν τελικά διαφορετικά, απ’ ό,τι υπολόγιζε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας,  γιατί αυτοί που έφυγαν απ’ τον Ζιπέ δεν έπεσαν στην αγκαλιά του, -αφού δεν τον ήθελαν με τίποτε- αλλά στου Φιγιόν, που θεώρησαν ότι τους πρόσφερε την καλύτερη εναλλακτική…

Τέλος, πέραν απ’ τον επιχειρηματικό κόσμο, που γοητεύτηκε απ’ το «θατσερικό» πρόγραμμά του, ο Φιγιόν κατάφερε να κερδίσει με το μέρος του τη σημαντική δεξαμενή ψήφων των συντηρητικών καθολικών όχι μόνον με συνθήματα υπέρ της οικογένειας στην παραδοσιακή της μορφή (ανδρόγυνο), αλλά και για άλλους λόγους εκτιμά η Liberation. «Η Δεξιά επέλεξε Φιγιόν για να υπερασπιστεί τους χριστιανούς της Ανατολής, να καταγγείλει τον σαουδαραβικό ουαχαμπιτισμό και τον ”ισλαμικό ολοκληρωτισμό” -σύμφωνα με τον τίτλο του τελευταίου του βιβλίου.»