Πάει ο παλιός ο χρόνος…

 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Η τελευταία ημέρα του έτους, όπως εμείς έχουμε ορίσει το έτος, για να μην ξεχνιόμαστε και ξαφνικά μας κατέκλεισε μια ελπίδα και μία αισιοδοξία για τη Νέα Χρονιά, λες και δεν απέχει παρά μόνο λίγες ώρες από εκείνη που φεύγει. Όλοι θέλουμε να ελπίζουμε σε ένα νέο και καλύτερο μέλλον, γιατί περί αυτού πρόκειται εν τέλη.

Κάποιοι από εμάς ετοιμάζουν λίστες με τους στόχους τους για το 2023 και κάποιοι άλλοι απλά τους λένε προφορικά.

«Από αύριο ξεκινάω διατροφή». Γιατί τη δίαιτα εδώ και χρόνια την έχουμε βαφτίσει διατροφή. «Θα χάσω είκοσι κιλά αυτόν το χρόνο».

«Από αύριο θα ξεκινήσω διάβασμα για τις εξετάσεις, φέτος θα μπω στο πανεπιστήμιο».

«Από αύριο θα κάνω οικονομία, θα μαζέψω τουλάχιστον δύο χιλιάδες ευρώ αυτή τη χρονιά».

Φέτος θα ταξιδέψω, θα δω τουλάχιστον τρία θεατρικά έργα, θα διαβάσω τουλάχιστον πέντε βιβλία, θα βρω σύντροφο, θα αγοράσω καινούργιο αυτοκίνητο, θα, θα, θα θα…. Αλήθεια πόσα «θα» για το νέο έτος δεν ακούσατε αυτές τις ημέρες από φίλους και γνωστούς; Πόσα «θα» δεν είπατε κι εσείς οι ίδιοι;

Αναρωτιέμαι λοιπόν εάν το ίδιο κάνατε και πέρυσι.

Αν και τότε κάνατε αντίστοιχες λίστες στόχων και πόσους από εκείνους τελικά πραγματοποιήσατε. Τώρα αν αναρωτιέστε που το πάω, σας διαβεβαιώ πως δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με τους στόχους κανενός αλλά με τον τρόπο διαχείρισής τους. Βλέπετε οι στόχοι είναι στην πραγματικότητα όνειρα με ημερομηνία λήξης.

Δεν φτάνει λοιπόν μόνο να τους ορίσουμε, είναι σημαντικό να ορίσουμε και την ημερομηνία που θα τους έχουμε πραγματοποιήσει καθώς και τον τρόπο που θα το κάνουμε αυτό. Τι απαιτείται από εμάς για την επίτευξη του κάθε στόχου μας; Πολλές φορές για να τα καταφέρουμε ίσως χρειαστεί να τον δουλεύουμε ολόκληρο τον χρόνο. Για παράδειγμα εάν θέλω να μαζέψω δύο χιλιάδες ευρώ σε ένα χρόνο και αμείβομαι από την εργασία μου 1000 ευρώ το μήνα, θα πρέπει να υπολογίσω τα πάγια έξοδά μου, ίσως κάποια έκτακτα έξοδα και στη συνέχεια να δω πόσα χρήματα μπορώ να βάζω στην άκρη το μήνα για να τα καταφέρω.

Αν αντί για τα παραπάνω υποκύπτω σε αγορές που δεν μου επιτρέπουν να βάλω στην άκρη το ποσό που έχω υπολογίσει για 2-3 μήνες, καταλαβαίνουμε πως ο τελικός στόχος δεν θα επιτευχθεί εκτός κι αν κερδίσω το λαχείο.

Έτσι λοιπόν προτείνω να βάλουμε τους στόχους μας για τη νέα χρονιά, να κάνουμε όμως και ένα χρονοδιάγραμμα και ένα σχέδιο που να έχει τουλάχιστον δύο εναλλακτικές προκειμένου να τα καταφέρουμε.

Λέγοντας αυτά, ήρθε η ώρα να σας ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά μου, το Νέο Έτος να καταφέρετε να πραγματοποιήσετε όλους σας τους στόχους.

Μέχρι την επόμενη φορά, να περνάτε καλά γιατί… το αξίζετε!