Πάμε για Καντάδα… με τον Πολιτιστικό και Πνευματικό Σύλλογο Σκάλας Ωρωπού

4.3.2016

Για μια ακόμα φορά ο Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Σκάλας Ωρωπού ετοιμάζει μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση με θέμα τις Καντάδες, που θα μας ταξιδέψουν σε αλλοτινές εποχές.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΓΕΛ Ωρωπού, με τη συμμετοχή χορωδιών, θα επαναφέρει τις Καντάδες σαν  κομμάτια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς τιμώντας την Ελληνική παράδοση.

Η Καντάδα αποτέλεσε το είδος της μουσικής που περισσότερο από κάθε άλλο συνδέθηκε με τον έρωτα, καθώς οι νεαροί σε ένα ξέφρενο ερωτικό παραλήρημα στέκονταν τραγουδώντας τα βράδια κάτω από το παράθυρο της αγαπημένης τους, εκφράζοντας  με τον τρόπο αυτό τα αισθήματά τους. Έτσι καθιερώθηκε η έκφραση «πάμε να κάνουμε μια καντάδα;» εκφράζοντας τον ρομαντισμό της επτανησιακής εποχής.

Επτανησιακή και Αθηναϊκή Καντάδα

Έξοχο δείγμα του επτανησιακού λαϊκού αστικού τραγουδιού αποτελεί η Καντάδα, όνομα που προέρχεται από το λατινικό ρήμα cantare που σημαίνει τραγουδώ.

Χαρακτηριστικό της Καντάδας είναι η δυτική πολυφωνία τύπου πρίμο-σεκόντο-μπάσο. Η κάθε φωνή εκτελείται συνήθως από πολλά άτομα και όχι «σόλο». Η Καντάδες συνοδεύονταν συνήθως από κιθάρες και μαντολίνα, ενώ συχνά οι παρέες τις τραγουδούσαν και χωρίς τη συνοδεία οργάνων.

Οι δημιουργοί της Καντάδας ανήκουν κατά κύριο λόγο στην Επτανησιακή Μουσική Σχολή και στην Νεοελληνική Εθνική Μουσική Σχολή, όπως ο Διονύσιος Λαυράγκας. Ένας από τους μέγιστους ποιητές, ο Διονύσιος Σολωμός,  έγραψε στίχους για Καντάδες, ενώ για αρκετές δεν είναι γνωστό από ποιους δημιουργήθηκαν.

Η Αθηναϊκή Καντάδα γεννήθηκε μέσα από τις επιρροές τις Επτανησιακής, μετά την ένωση το 1863. Η διαφορά της είναι ότι διαθέτει λόγιο χαρακτήρα, ενώ στην Επτανησιακή Καντάδα υπερισχύει το λαϊκό στοιχείο.

Διαδόθηκε γρήγορα και αγαπήθηκε στα αστικά κέντρα, άρρηκτα δεμένη με τους Αθηναίους ρομαντικούς ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου. Ορισμένοι από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της Αθηναϊκής Καντάδας είναι οι ποιητές Γεώργιος Δροσίνης, Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και Ιωάννης Πολέμης.

Οι Καντάδες ήταν δημοφιλείς  περίπου μέχρι το 1940 και πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, που στο πέρασμα του εξάλειψε κάθε ίχνος ρομαντισμού δημιουργώντας μια σκληρή πραγματικότητα…

Ο Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Σκάλας Ωρωπού μας περιμένει όλους για να μοιραστούμε παρέα τις Καντάδες του, ξανά βρίσκοντας έναν ξεχασμένο ρομαντισμό που ποτέ όμως δεν χάθηκε…

Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Σκάλας Ωρωπού - ΚΑΝΤΑΔΑ