Πάπας Φραγκίσκος – Ιταλικά ΜΜΕ: Πιθανή παραίτηση του Ποντίφικα

Το ενδεχόμενο παραίτησης του Πάπα Φραγκίσκου σχολιάζεται εκτενώς τα τελευταία 24ωρα στον ιταλικό Τύπο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Ποντίφικας σκέφτεται να αποσυρθεί από τα καθήκοντα του λόγω της ηλικίας του αλλά και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει.

Οι φήμες για την παραίτηση του Πάπα Φραγκίσκου «φούντωσαν» μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Libero Quotidiano. Στις 17 Δεκεμβρίου ο Ποντίφικας θα κλείσει τα 85 του χρόνια και σε συνδυασμό με τα πρόσφατα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει – σύμφωνα με το δημοσίευμα – σκέφτεται να παραιτηθεί. Μάλιστα, ο συντάκτης του άρθρου, Antonio Socci, υποστηρίζει πως οι σχετικές φήμες κυκλοφορούν εδώ και καιρό.

Αφορμή για το δημοσίευμα της Libero Quotidiano αποτέλεσε η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στο παχύ έντερο στις αρχές Ιουλίου, που – κατά τις ίδιες πληροφορίες – φαίνεται να συνδέεται με μια «σοβαρή και εκφυλιστική ασθένεια». Σημειώνεται δε ότι και ο Βενέδικτος XVI, ο προηγούμενος Ποντίφικας, παραιτήθηκε σε ηλικία 85 ετών.

Το άρθρο Libero Quotidiano αποτελεί προφανή «βόμβα» για το Βατικανό και έχει αναδημοσιευτεί και σχολιαστεί από πολλά ιταλικά ΜΜΕ, αν και μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα επίσημο σχόλιο από την Αγία Έδρα.

Και η άλλη «άποψη»…

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο που αναφέρουν πως οι φήμες είναι απλώς φήμες και δεν θα υπάρξει κάποια εξέλιξη. Επισημαίνουν δε ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση – αντίδραση από το Βατικανό…

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, είναι αδιαμφισβήτητο ότι το «προ-κονκλάβιο» άνοιξε, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι θα ακολουθήσει η παραίτηση του Πάπα Φραγκίσκου. Για παράδειγμα, το προ κονκλάβιο του Πολωνού Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ διήρκεσε μια δεκαετία μέχρι τον θάνατό του.

Επίσης, ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να συνεχίζει κανονικά το έργο του και με τον καθιερωμένο ρυθμό του, εφόσον φαίνεται να ανάρρωσε ταχύτατα από την εγχείρηση. Άλλωστε, ο Ποντίφικας επιβεβαίωσε και το ταξίδι του σε Βουδαπέστη και Σλοβακία από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

newsit.gr