Πάπας Φραγκίσκος: Ο ελληνικός λαός δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς

16.4.2016

Ιστορική η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την άφιξη του στον αερολιμένα της Μυτιλήνης. Κατά τη συνάντηση τους ο Πάπας επαίνεσε τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στην προσφυγική κρίση και αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία που επέδειξε ο ελληνικός λαός, σημειώνοντας ότι δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

«Αυτό το ταξίδι χαρακτηρίζεται από θλίψη», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος και πρόσθεσε πως  «Θα γίνουμε μάρτυρες της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα δούμε τόσους ανθρώπους να υποφέρουν, που δεν ξέρουν πού θα πάνε. Πηγαίνουμε επίσης σε ένα νεκροταφείο, τη θάλασσα. Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν έφτασαν ποτέ», κατά την διάρκεια ομιλίας του στο αεροσκάφος, πριν φτάσει στη Μυτιλήνη, σύμφωνα με την Cindy Wooden του Catholic News Agency.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η επίσκεψη αυτή είναι πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, η εκμετάλλευση ανθρώπων και να δοθεί η δυνατότητα νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που ψάχνουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη».

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι περήφανος που τόσο οι νησιώτες, όσο και στο σύνολό τους οι Ελληνες έδειξαν ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη, «παρά τις μεγάλες δυσκολίες και υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας που κάποιοι άλλοι επέβαλαν».

Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε τους θρησκευτικούς ηγέτες για την θερμή υποδοχή στο όμορφο νησί της Λέσβου, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο, δήλωσε πως «Προσευχόμαστε για την υγεία του. Μέσα στα τρία χρόνια της παποσύνης του έκανε πολλά πράγματα όχι μόνο για την καθολική εκκλησία αλλά για την ανθρωπότητα. Και συνεχίζει να κάνει και σήμερα για τους πρόσφυγες και τους αδύναμους”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι «Ο ελληνικός λαός περνά δύσκολες ώρες, τόσο με τα προβλήματα τα οικονομικά και τις συνθήκες φτώχειας, που οφείλεται σε πολλές αιτίες, αλλά και με το θέμα των προσφύγων. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται πως είναι πιο μεγάλο από όσο μπορούμε να αντέξουμε. Γι’ αυτό οι σκέψεις μας είναι να απευθύνει επιστολή προς όλους τους υπευθύνους και ιδιαίτερα στους ηγέτες της Χριστιανοσύνης για να δούμε αυτό το πρόβλημα και να συντονιστούμε πραγματικά για την βοήθεια των ταλαιπωρημένων ανθρώπων. Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση και σας καλωσορίζουμε».

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όπου ο Πάπας μίλησε με τους πρόσφυγες, οι οποίοι με δάκρυα στα μάτια τον υποδέχθηκαν ζητώντας την ευλογία του, ενώ παράλληλα φιλήσουν το χέρι του και του Πάπα και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Στη συνέχεια κινήθηκε στο hotspot και μικρά παιδιά του έδιναν τις ζωγραφιές τους με τον Πάπα να τις δέχεται με χαμόγελο.

Η επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε και τα στεφάνια που ρίχτηκαν στη θάλασσα, έστειλαν το μεγάλο μήνυμα αγάπης σε όλο τον κόσμο, πως όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε.