Πάσχα στην πόλη αντί για το χωριό: Μοντέλο “Χριστουγέννων” στο τραπέζι-Φρένο στις μετακινήσεις

Έως την Παρασκευή οι αποφάσεις για το Πάσχα – Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου – Σενάριο μόνο για διαδημοτικές μετακινήσεις και μοντέλο Χριστουγέννων.

“Φρένο” στην απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού το Πάσχα φαίνεται ότι βάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, παραπέμποντας για τις όποιες οριστικές αποφάσεις στα μέσα έως το τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε και οι ειδικοί θα έχουν στα χέρια τους τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας.

Έως την Παρασκευή οι αποφάσεις για το Πάσχα

Στη σύσκεψη που έγινε σήμερα, Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με την παρουσία των λοιμωξιολόγων, άπαντες εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως για Πάσχα στο χωριό. Μέσα στην εβδομάδα οι λοιμωξιολόγοι θα κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πάσχα και ο τρόπος λειτουργίας των εκκλησιών -κυρίως ως προς το ωράριο των Ακολουθιών της Μεγάλης Παρασκευής και του Μεγάλου Σαββάτου- θα εξεταστούν στις δύο επόμενες συσκέψεις των ειδικών, την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Σενάριο μόνο για διαδημοτικές μετακινήσεις και μοντέλο Χριστουγέννων

Μεταξύ των προτάσεων που συζητούν οι λοιμωξιολόγοι είναι αν δεν προκριθούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από νομό σε νομό, τότε να διατηρηθεί ως έχει τα Σαββατοκύριακα μόνο η δυνατότητα μετακίνησης από δήμο σε δήμο εντός του ίδιου νομού με τον κωδικό 6 στο SMS 13033.

Επίσης, μελετάται και η εφαρμογή μοντέλου Χριστουγέννων. Δηλαδή να υπάρξει μια ελαφρά χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ώστε να επιτραπεί το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα να γιορτάσουμε στα σπίτια μαζί με μία οικογένεια ακόμη ή ολιγάριθμους φίλους. Σημειώνεται ότι η μετακίνηση για τα Σαββατοκύριακα είναι έως τις 21:00 και δεν φαίνεται να είναι πιθανό να υπάρξει επέκταση του ωραρίου ελεύθερης κυκλοφορίας, εκτός αν γίνει δεκτό το αίτημα της Εκκλησίας για αλλαγή του ωραρίου προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθήσουν τις Ακολουθίες.

Φρένο από Γιαμαρέλλου και Σαρηγιάννη για το άνοιγμα το Πάσχα

Αρνητικοί σε κάθε ενδεχόμενο πασχαλινών μετακινήσεων εμφανίστηκαν μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ τόσο η Ελένη Γιαμαρέλλου καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όσο όμως και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ότι στο “καλό σενάριο” τα κρούσματα θα πέσουν κάτω από 1.200 κοντά στο Πάσχα, εφόσον όμως εφαρμοστούν με αυστηρότητα τα self test. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι ο ίδιος λέει εδώ και καιρό “όχι” στη μαζική μετακίνηση πληθυσμού το Πάσχα καθώς ενώ η διασπορά παραμένει υψηλή, θα αυξηθούν πολύ οι ενεργές επαφές και είναι προτιμότερο να μην το ρισκάρουμε.

Πρόσθεσε ότι τα λύματα της Αττικής δείχνουν μια μικρή διακύμανση στις τιμές τους που εκτιμά ότι μπορεί να οφείλεται και στα πάρτι. Απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους λέγοντας ότι χωρίς καμία διάθεση κριτικής ανησυχεί για τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες.

Από την πλευρά της η κ. Γιαμαρέλου τόνισε ότι την επιτροπή φοβίζει η πίεση στο Σύστημα Υγείας ωστόσο προσπαθεί να συζητά όσο πιο ψύχραιμα γίνεται. Τάχθηκε κατά των μετακινήσεων του Πάσχα τη στιγμή που μόλις χθες υπήρξαν 500 εισαγωγές στα νοσοκομεία και έστειλε το μήνυμα ότι χρειάζεται ακόμη λίγη υπομονή.

Σχετικά με τις εκκλησίες τόνισε ότι την Παρασκευή θα συζητηθεί το θέμα και θα βρεθεί μέση λύση. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι οι ιερείς θα κάνουν self testing δύο φορές την εβδομάδα ενώ την Μεγάλη Εβδομάδα θα εξετάζονται μέρα παρά μέρα.

Δερμιτζάκης: Υπέρ των μετακινήσεων με self test για το Πάσχα

Τη λύση των “μικρών ανοιγμάτων” για να ελεγχθεί η πανδημία του κορονοϊού προκρίνει ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να καθορίζει η πίεση στα νοσοκομεία τις αποφάσεις σχετικά με την κοινωνία.

Για το Πάσχα τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους.

Λινού: Ναι στο Πάσχα στο χωριό

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού δήλωσε ότι ο εγκλεισμός των πολιτών θα έπρεπε να ήταν το τελευταίο μέτρο που θα επιβαλλόταν στους πολίτες αφού θα είχαμε λάβει όλα τα προηγούμενα κι όχι το πρώτο, όπως έγινε στη χώρα μας.

Η κυρία Λινού συμπλήρωσε επίσης, ότι δεν έχει δοθεί το σωστό μήνυμα στους πολίτες και θα πρέπει να αναζητήσουμε το σωστό, ακόμα και τώρα, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, “Καλημέρα Ελλάδα”.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα, είπε ότι κατά τη γνώμη της θα πρέπει να επιτραπούν, αλλά θα πρέπει αφενός να υπάρχει ένας σχεδιασμός για να μην συνωστιστούν όσοι μετακινηθούν με λεωφορεία, πλοία κι άλλα ΜΜΜ κι αφετέρου να βρούμε το σωστό μήνυμα για να μεταφέρουμε σε όσους μετακινηθούν, για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούν όταν θα φτάσουν στον προορισμό τους.

thetoc.gr