Πέθανε η διάσημη Ιταλίδα κυρία της μόδας Krizia

7.12.2015

Ο κόσμος της μόδας έγινε φτωχότερος μετά το θάνατο της μεγάλης κυρίας της ιταλικής και παγκόσμιας μόδας Krizia, κατά κόσμον Mαριούτσια Μαντέλι, .η οποία απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο θάνατός της επήλθε μετά από ξαφνική αδιαθεσία που αισθάνθηκε η σχεδιάστρια, ενώ βρισκόταν στην κατοικία της στο Μιλάνο, με τον 90χρονο σύζυγό της.

Τον Ιούνιο του 2014 η εταιρία Krizia Spa είχε πωληθεί σε κινέζους επενδυτές. Η ίδια διατηρούσε την ιδιοκτησία σειράς ακινήτων.

«Το καλλιτεχνικό της όνομα το είχε επιλέξει από τους Διαλόγους του Πλάτωνα» γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera. Πάντα χαμηλών τόνων και μετρημένη, είχε ξεκινήσει την σταδιοδρομία της αμέσως μετά τις σπουδές της στην Ελβετία, με αδιάκοπη ανοδική πορεία.

Η εφημερίδα La Repubblica την χαρακτηρίζει «μεγάλη κυρία του ιταλικού στυλ» και αναφέρει ότι οι πρώτες της δημιουργίες ήταν απλές, με ουσιαστικά σχέδια και γραμμές, ενώ στην δεκαετία του 1970 είχε το θάρρος να πάει «κόντρα στο ρεύμα και στις επιταγές της μόδας της στιγμής», προτείνοντας πολύ κοντά, αλλά συγχρόνως κομψά παντελόνια.

Στην δεκαετία του 1990 ο οίκος Krizia, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας «Καθαρά Χέρια» είχε κατηγορηθεί για δωροδοκίες, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας εξέδωσε αθωωτική απόφαση.