Πέθανε ο Λεωνίδας της ιστορικής ταβέρνας του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Ο Λεωνίδας Λιακόπουλος, ο αγαπημένος «Λεωνίδας» του Λυγουριού, που η ζωή του ταυτίστηκε με την ιστορία του αρχαίου θεάτρου δεν υπάρχει πλέον.

Ο Λεωνίδας Λιακόπουλος, ιδιοκτήτης της ιστορικής ταβέρνας στο χωριό κοντά στην Επίδαυρο έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 17 Ιουλίου σε ηλικία 82 ετών και κηδεύτηκε χθες το απόγευμα (18/7), στον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου, στο Λυγουριό. Μια ολόκληρη εποχή σφραγίσθηκε με την παρουσία του, καθώς η ταβέρνα του στο Λυγουριό αποτελεί σημείο αναφοράς για τον θεσμό των Επιδαυρίων.

Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι.  Εξήντα χρόνια η ιστορική ταβέρνα του Λεωνίδα έχει ταυτιστεί με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της  Επιδαύρου.
Το 1953 ξεκίνησε ως καφενείο από τον Λεωνίδα Λιακόπουλο και τον πατέρα του και, από την επόμενη χρονιά, το 1954, με το ξεκίνημα των Επιδαυρίων, έγινε η ταβέρνα του φεστιβάλ.

Η ταβέρνα του Λεωνίδα ήταν το παραδοσιακό καφενείο του Λυγουριού, όταν σχεδόν πριν από 60 χρόνια δεν υπήρχε τίποτα στο χωριό για να φάνε οι ηθοποιοί που έφταναν εδώ.

Σιγά σιγά και με την παρότρυνση της Κατίνας Παξινού που μπήκε η ίδια στην κουζίνα του μικρού καφενείου τότε, άρχισε να «ταΐζει» τους ηθοποιούς που κατέβαιναν στην Αρχαία Επίδαυρο για την εβδομαδιαία παράσταση του Φεστιβάλ.

Οι φωτογραφίες στους τοίχους της ταβέρνας αποτελούν μνημείο για τη θεατρική ιστορία: Παξινού, Μινωτής, Κουν, Χατζηαργύρη, Συνοδινού, Πιττακή και πολλοί άλλοι, νεότεροι και παλιότεροι, έχουν μια θέση στην ιστορική ταβέρνα. Άλλωστε, οι πρώτες κριτικές για κάθε παράσταση του Φεστιβάλ Επιδαύρου «γράφονταν» -πάντα στην ταβέρνα του Λεωνίδα…

Σε ανακοίνωσή του, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στην κηδεία του παραβρέθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, τιμώντας τη μνήμη του, αλλά και την προσφορά του στο ελληνικό θέατρο και το φεστιβάλ της Επιδαύρου ιδιαιτέρως.