Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο άνθρωπος που είχε αρνηθεί τη σφαγή στην Τιενανμέν [εικόνες]

Είχε δηλώσει προς τον κόσμο ότι κανείς δεν είχε σκοτωθεί στην Πλατεία Τιενανμέν κατά την άγρια καταστολή του κινήματος για την δημοκρατία την άνοιξη του 1989.

Ο Γιουάν Μου, τότε εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης, πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου σε ηλικία 90 ετών, λίγους μήνες πριν από την 30ή επέτειο των γεγονότων. Το Πεκίνο προτίμησε να αποσιωπήσει το γεγονός.

Ο Γιουάν είχε δηλώσει ότι κανένας δεν έχασε την ζωή του στην ΤιενανμένΟ Γιουάν είχε δηλώσει ότι κανένας δεν έχασε την ζωή του στην Τιενανμέν

Θεωρούμενος συντηρητικός του κομμουνιστικού καθεστώτος, ο Γιουάν Μου ήταν εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης από το 1987 έως το 1993. Από την θέση αυτή υπερασπίσθηκε ενώπιον του Τύπου την καταστολή από τον στρατό των διαδηλώσεων της άνοιξης 1989 για την δημοκρατία με εκατοντάδες ή και περισσότερο από χίλιους νεκρούς.

Τότε, ο Γιουάν είχε δηλώσει ότι κανένας δεν έχασε την ζωή του στην Τιενανμέν, την τεράστια πλατεία στο κέντρο του Πεκίνου, που είχε καταληφθεί επί εβδομάδες από τους φοιτητές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε αναγκασθεί στην συνέχεια να παραδεχθεί ότι η καταστολή είχε προκαλέσει τον θάνατο 300 ανθρώπων μεταξύ των στρατιωτών και των πολιτών στις παρυφές της πλατείας.

Ο τότε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κίνας διαψεύδει την σφαγή στις ΤιενανμένΟ τότε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κίνας διαψεύδει την σφαγή στις Τιενανμέν

Από την αποχώρησή του από την κυβέρνηση το 1995, ο Γιουάν Μου έγραψε πλήθος άρθρων με τα οποία καταδίκαζε την επιείκεια του καθεστώτος που οδηγούσε κατά την γνώμη του στην διαφθορά και τον αστικό φιλελευθερισμό.

Το 1998, διέψευσε τις φήμες περί αυτοκτονίας του. «Δεν θα ήμουν τόσο βλάκας για να το κάνω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP