Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Ημέρα ανθρωπισμού και περισυλλογής

Του Ανδρέα Κάτσενου

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, βρίσκει την  ανθρωπότητα  να αδυνατεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο  ζήτημα της προσφυγιάς. Οι πόλεμοι στην Ασία και η εξαθλίωση στην Αφρική, ωθούν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή σε ένα άλλο τόπο.

Η Ελλάδα, μια χώρα που οι άνθρωποί της γνώρισαν την προσφυγιά, παρά την οικονομική κρίση την οποία διέρχεται, αγκάλιασε όλους αυτούς που πέρασαν τα παράλια της Τουρκίας και βρέθηκαν στην επικράτειά της,  με όση δύναμη ψυχής διέθετε.

Σήμερα πάνω από 60 χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται  στη χώρα μας και διαβιούν στα Κέντρα Φιλοξενίας, τα λεγόμενα hotspots, σε ανθρώπινες συνθήκες. Βεβαίως προβλήματα συνεχίζονται να υφίστανται αλλά γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια καλύτερη ζωή και με το χρόνο να αναζητήσουν το μέλλον τους εκεί όπου θέλουν σε χώρες της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την προσπάθεια την οποία καταβάλει, ακόμα δεν έχει βρει ένα κοινό  βήμα της για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πολλές νεόφερτες χώρες στην ΄Ένωση  δείχνουν απρόθυμες να συμβάλλουν θετικά. Αρνούνται τους πρόσφυγες ασφαλίζοντας με συρματοπλέγματα τα σύνορά τους.

Το Δουβλίνο Ι και ΙΙ αποδείχτηκαν εξαιρετικά ελλειπεί για να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα. Η Ε.Ε. δεν δείχνει την αναγκαία κοινωνική αλληλεγγύη.  Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να καταλήξει η Ε.Ε. σε μια νέα συνθήκη για το προσφυγικό με τη συμμετοχή όλων των κρατών μελών της. Ένα τρίτο Δουβλίνο φαίνεται ότι είναι προ τρων πυλών. Χρειάζεται όμως ακόμη πολύ προσπάθεια και κόπος για να υπάρξει μια θετική έκβαση.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, αδυνατεί να ανταποκριθεί στο τεράστιο κύμα προσφύγων που δέχεται και η συμφωνία Ε.Ε. – Ελλάδας- Τουρκίας συχνά τορπιλίζεται από τη γείτονα χώρα η οποία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως απειλή για την είσοδό της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ν. Μουζάλας προσπαθεί να ανταποκριθεί παρά τα λάθη και τις αδυναμίες της κρατικής μηχανής. Συχνά στοχοποιείται αλλά όλοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα διεθνές κι όχι μόνο ελληνικό.

Οι μαρτυρίες όσων κατόρθωσαν να περάσουν από τα παγωμένα νερά του Αιγαίου στην Ελλάδα είναι συγκλονιστικές. Χιλιάδες όμως είναι κι αυτοί που ξεκίνησαν το ταξίδι για ένα καλύτερο αύριο και πνίγηκαν για λίγα  μίλια ή  μέτρα πριν τις ακτές χωρίς ποτέ να φτάσουν  στη γη της επαγγελίας που ονειρεύτηκαν μακριά από αχές του πολέμου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων πρέπει να είναι μια μέρα περισυλλογής για τον πολιτισμένο κόσμο. Μια μέρα  ενδοσκόπησης όσων κρατούν τις τύχες αυτών των ανθρώπων στα χέρια τους για το τι έπραξαν αλλά και για το τι μπορούν να πράξουν, ώστε να απαλύνουν τον πόνο τους. Είναι μια μέρα ανθρωπιάς. Και εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να αγκαλιάζουμε όσους παλεύουν τη μοίρα τους και διεκδικούν το δικαίωμά τους για μια ελεύθερη, χωρίς πολέμους ζωή.