Παγκόσμιος συναγερμός: Η Β. Κορέα έκανε πυρηνική δοκιμή πανίσχυρης βόμβας υδρογόνου

Παγκόσμιος τρόμος μετά την διπλή σεισμική δόνηση 6,3 και 4,6 βαθμών σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών της Β. Κορέας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε προφανώς πυρηνική δοκιμή, όπως εκτιμούν Ν. Κορέα και Κίνα.

Πρόκειται για την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και την πρώτη μετά την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι «δεν θα ανεχθεί» μια ακόμη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ.

Νωρίτερα σήμερα Κυριακή, η Βόρεια Κορέα υποστήριξε ότι έχει αναπτύξει μια πιο προηγμένη πυρηνική βόμβα με «μεγάλη καταστρεπτική δύναμη». Μάλιστα η Πιονγιάνγκ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Κιμ Γιόνγκ Ουν επιθεωρώντας την «βόμβα υδρογόνου» η οποία θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε βαλλιστικό πύραυλο με δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Β. Κορέας ο Κιμ είπε ότι όλα τα εξαρτήματα της βόμβας υδρογόνου («H-bomb») είναι εγχώρια κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παράξει «όσα πυρηνικά θέλει».

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε  ότι κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, σε χαμηλό εστιακό βάθος, περίπου 10 χιλιομέτρων.

Στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί στη Βόρεια Κορέα έχουν προκληθεί από δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μια σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, προσθέτοντας ότι ενδέχεται να οφείλεται σε μια «έκρηξη». Σύμφωνα με μια ανάρτηση του κινεζικού ινστιτούτου στον ιστότοπό του, ο σεισμός σημειώθηκε περί τις 11:30 (06:30 ώρα Ελλάδας) και το εστιακό του βάθος ήταν μηδέν.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι ο σεισμός 5,6 βαθμών ο οποίος καταγράφηκε νωρίτερα κοντά σε ένα πεδίο δοκιμών πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι οφειλόταν σε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,6 βαθμών, μετά αναθεώρησε και ανακοίνωσε οτι το μεγεθος ήταν 6,3.

Λίγο αργότερα, το σεισμολογικό ινστιτούτο της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε και δεύτερη σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα μεγέθους 4,6 βαθμών, την οποία χαρακτήρισε «κατάρρευση».

Σε ανακοίνωση του ιντιστούτου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του αναφέρεται ότι ο δεύτερος σεισμός, που είχε και πάλι μηδενικό εστιακό βάθος, σημειώθηκε οκτώ λεπτά μετά τον πρώτο, τον οποίο είχε αποδώσει σε «έκρηξη».

Οι συντεταγμένες των δύο σεισμών ήταν σχεδόν ίδιες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ