Παιχνίδια της κυβέρνησης με το Βέτο – Ο Κοτζιάς το αφήνει ανοιχτό

 6.3.2016

Παιχνίδια με το βέτο στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό συνεχίζει να κάνει η κυβέρνηση την ώρα που οι πολιτικοί αρχηγοί στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο το απέρριψαν κατηγορηματικά. Εν τούτοις ανοιχτό άφησε ο Νίκος Κοτζιάς το ενδεχόμενο να ασκήσει ο Αλέξης Τσίπρας βέτο στη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση.

«Το βέτο είναι στοιχείο διαπραγμάτευσης. Εργαλείο προώθησης ορθών θέσεων. Πρέπει να χρησιμοποιείται με σύνεση και χωρίς φόβο», απάντησε σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews ο υπουργός Εξωτερικών.

«Κάποιοι τρίτοι δείχνουν να μην θεωρούν πρόβλημα τη διατάραξη των διακρατικών σχέσεων στην περιοχή μας. Γι’ αυτό θα κάνουν μεγάλο λάθος εκείνοι οι γείτονες που τυχόν εμπιστευτούν τυφλά αυτούς τους τρίτους. Θα υπάρξουν δε και συνέπειες», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, σχολιάζοντας το αν η προσφυγική κρίση μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες.

Τέλος, σε όσους τον κατηγορούν για «σκληρή εξωτερική πολιτική» απάντησε ότι «η υπεράσπιση των συμφερόντων και αναγκών της χώρας (…) είναι μια σοβαρή υπόθεση ώστε να την αντιμετωπίζει κανείς με ατέλειωτες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Κάποιοι στη ΝΔ θεωρούν τον στρουθοκαμηλισμό ως το ανώτατο πνευματικό πεδίο της πολιτικής. Έχουν το κεφάλι τους βαθιά στην άμμο, δεν βλέπουν τίποτα γύρω τους και μονολογούν ότι δεν υπάρχει υπουργείο Εξωτερικών».