Παλλαϊκό, ειρηνικό συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα

του Ανδρέα Κάτσενου

«Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική». Βροντοφώναξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1992 και δάκρυσε.

Σήμερα η Ελλάδα πάλλεται. Με εθνική ομοψυχία, με μια φωνή, ετοιμάζεται να επαναλάβει ειρηνικά, στην πλατεία Συντάγματος, τα ίδια λόγια του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή ζητώντας οι γείτονές μας να εγκαταλείψουν τις όποιες αλυτρωτικές προθέσεις τους.

Το σημερινό Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στο οποίο αναμένεται να μετάσχουν  πάνω από ενάμιση εκατομμύριο πολίτες θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του Τόπου.

Οι διαδηλωτές με την παρουσία τους θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, στους Σκοπιανούς αλλά και στη διεθνή κοινότητα ότι η χώρα μας δεν έχει περιθώρια  οπισθοχώρησης,  παραχωρήσεων και εκπτώσεων σε οποιαδήποτε προσπάθεια ξεπουλήματος της γης μας, ονόματος και συμβόλων.

Το οφείλουμε στο αίμα που έχυσαν οι πρόγονοί μας Μακεδονομάχοι για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Το οφείλουμε στους εαυτούς  μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το οφείλουμε στην ιστορία μας και στο δίκαιο κάθε λαού να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της πατρίδας του και ιερά και τα όσια, τα σύμβολά του.

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Μακεδονία και την Ελλάδα. Το συλλαλητήριο είναι η απάντηση σε όσους θεωρούν ότι μπορούν να μας κοντύνουν, όπως έγινε με τη Μικρά Ασία και  τις Αλύτρωτες πατρίδες.

Είναι ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση για να αντιληφθεί ποια είναι τα διαπραγματευτικά όριά της. Για να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύεται ερήμην των πολιτών σε ένα εθνικό θέμα όπως το Σκοπιανό. Υπάρχουν όρια κι αυτά οφείλει να τα σεβαστεί.