Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023. Οδηγίες προς… ναυτιλομένους!

   Έφτασε πάλι η περίοδος των πανελλήνιων εξετάσεων.

Οι εισαγωγικές εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, έχουν καταγραφεί στο υποσυνείδητο γονέων και μαθητών, ως συνώνυμο της επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών. Παρότι όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μια ουτοπία, οι πανελλήνιες εξετάσεις εξακολουθούν να είναι μια από τις πιο αγχωτικές περιόδους για τους εμπλεκόμενους.

Στόχος λοιπόν των εξεταζόμενων είναι για τις τέσσερις αυτές ημέρες των εξετάσεων, να καταφέρουν να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή γνωστική διαύγεια, για να μπορέσουν να αποδώσουν τις πραγματικές τους γνώσεις. Να μείνουν ανεπηρέαστοι από το άγχος και να δείξουν την πραγματική τους αξία.

Να λοιπόν τι μπορεί να βοηθήσει:

Αρχικά φροντίστε τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Ο covid είναι ακόμα εδώ, όπως και πολλές άλλες ιώσεις.

Αποφύγετε χώρους με πολύ κόσμο και βγάλτε από τη ναφθαλίνη τις μάσκες σας εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν τραυματισμούς. Να θυμάστε πως τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να τσακωθείτε με φίλους και συγγενείς και σε καμία περίπτωση να χωρίσετε από τη σχέση σας. Τώρα χρειάζεστε ηρεμία για να προσηλωθείτε στο στόχο σας.

Το διάβασμα αυτές τις ημέρες πρέπει να αφορά σε επαναλήψεις. Ότι έπρεπε να μάθετε το έχετε κάνει ήδη.

Υιοθετείστε έξυπνες συνήθειες. Κοιμηθείτε 7-8 ώρες, ειδικά τις νύχτες πριν από τις εξετάσεις. Το ξενύχτι δεν θα σας βοηθήσει, αντίθετα θα σας εξαντλήσει. Αποφύγετε τις μπλε οθόνες (κινητά και τηλεόραση) γιατί όχι μόνο δεν θα σας ξεκουράσουν αλλά θα σας δημιουργήσουν και πρόβλημα στον ύπνο.

Αναφορικά με τη διατροφή σας, καλό είναι να τρώτε ότι συνηθίζατε. Τη βραδιά πριν τις εξετάσεις φάτε σπιτικό φαγητό, τροφές που πάντα τρώγατε, αποφύγετε τον καφέ, το τσάι, τις κόλες και τα ενεργειακά ποτά και σε καμία περίπτωση μην καταφύγετε σε χάπια για «χαλάρωση, πνευματική διαύγεια και αντοχή».

Φάτε κάτι ελαφρύ που θα βοηθήσει τον ύπνο σας και το ίδιο κάνετε και με το πρωϊνό σας.

Την ημέρα της εξέτασης, φροντίστε να πάτε τουλάχιστον μισή με μία ώρα πριν στο σχολείο. Αποφύγετε τις συζητήσεις με τους συμμαθητές σας, που αφορούν στις εξετάσεις. Το κινητό σας καλό είναι να το έχετε αφήσει στο σπίτι. Δεν επιτρέπεται επάνω σας ούτε απενεργοποιημένο. Προσοχή μη μηδενιστείτε για αυτόν το λόγο. Οπότε καλό είναι να φοράτε ένα ρολόι στο χέρι σας. Έχετε μαζί σας 2 στυλό, μολύβι, γόμα (το μπλάνκο απαγορεύεται), την ταυτότητα του υποψηφίου και νερό ή χυμό.

Όταν πάρετε τα θέματα, διαβάστε τα πολύ προσεκτικά. Αν δεν γνωρίζετε κάποιο θέμα, μηναπογοητευτείτε. Δεν ξέρετε αν το γνωρίζουν οι

άλλοι. Στόχος σας είναι να γράψετε καλύτερα από τους άλλους και να μαζέψετε όσο περισσότερα μόρια μπορείτε. Για το λόγο αυτό, ξεκινήστε από τα πιο εύκολα θέματα. Έχουν τα ίδια μόρια με τα δυσκολότερα, οπότε προτιμήστε να πάρετε πρώτα τα «σίγουρα» μόρια. Αν κολλήσετε κάπου και περνάει ο χρόνος, αφήστε το, προχωρήστε με τα άλλα θέματα και επανέλθετε στο τέλος.

Γράψτε αναλυτικά και με σαφήνεια για να είστε κατανοητός σε ότι θέλετε να πείτε.

Όταν τελειώσετε, ξανακοιτάξτε το γραπτό σας και κάντε ότι διορθώσεις πιστεύετε ότι απαιτούνται.

Εξαντλείστε το χρόνο. Τέλος, μην ασχοληθείτε καθόλου με τους φίλους σας που μπορεί να χρειάζονται τη βοήθειά σας. Όσο σκληρό και αν σας ακούγετε αυτό, να θυμάστε πως αυτές οι εξετάσεις είναι ανταγωνιστικές. Φανταστείτε να τους βοηθήσετε, να γράψουν καλύτερα από εσάς και να μπουν στη σχολή που θέλετε εσείς να μπείτε και εσείς να έχετε μείνετε απέξω…

Μετά την εξέταση μην ασχοληθείτε άλλο με αυτό το μάθημα. Άλλωστε, όσο και να το συζητήσετε δεν μπορείτε να αλλάξετε κάτι. Ασχοληθείτε με το επόμενο που πρέπει να δώσετε. Δεν είναι τώρα η ώρα του απολογισμού.

Πριν σας αφήσω θέλω να σας υπενθυμίσω πως οι πανελλήνιες εξετάσεις δεν είναι η κρισιμότερη στιγμή της ζωής σας. Ακόμα και αν δεν τα καταφέρετε, θα έχετε πολλές ακόμα ευκαιρίες.

Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας. Μέχρι την επόμενη φορά, να περνάτε καλά γιατί το αξίζετε!

Πηγή: Foititikanea.gr ( από Στράτο Στρατηγάκη)