Παρέλαση με… κάγκελα, κάγκελα παντού

27.10.2015

Τα κάγκελα ξαναγύρισαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη μαθητική παρέλαση και μαζί οι αντιδράσεις των γονιών, ενώ ανησυχία υπάρχει και για αύριο για τη στρατιωτική παρέλαση.

Οι αντιδράσεις των γονιών ήταν έντονες κατά τη μαθητική παρέλαση καθώς τα μέτρα ασφαλείας ήταν,  ιδιαιτέρως,  αυστηρά χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά λόγος.

Την προηγούμενη φορά, στη μαθητική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, τα κάγκελα είχαν αφαιρεθεί εντελώς από τους δρόμους όπως συνέβαινε παλαιότερα.

Όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, μετά τις διαμαρτυρίες των γονέων που ήταν στην οδό Τσιμισκή οι αστυνομικές δυνάμεις περιορίστηκαν στο σημείο επί της οδού Αριστοτέλους ενώ στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι η παρουσία τους είναι κατά 1/3 μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε σημειώσει απαντώντας στο ερώτημα εάν μετά τα μηνύματα από τους παραγωγικούς και συνδικαλιστικούς φορείς προϊδεάζουν για κινητοποιήσεις θα ξαναδούμε τα κάγκελα.

«Όχι, δεν πρόκειται να δούμε κάγκελα στις παρελάσεις την 28η Οκτωβρίου. Εμείς πιστεύουμε ότι οι παρελάσεις γίνονται για να γιορτάσουμε συγκεκριμένες επετείους και άρα συμμετέχει ο λαός με τα στρατευμένα νιάτα. Επομένως, είναι γιορτή. Δεν είναι εκδήλωση με περιορισμούς, που προορίζεται μόνο για τους επισήμους. Μακριά από εμάς τέτοια αντίληψη» είπε.

Για τις διάφορες κινητοποιήσεις, εμείς θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε διάλογο με τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να διαδηλώσουν, να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους σε κάποια συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να μη διαταράσσεται είτε η κυκλοφορία στις μεγάλες εθνικές οδούς είτε και η λειτουργία μέσα στις πόλεις. Από εκεί ξεκινάμε με διάλογο, με συνεργασία και μακριά από εμάς η αντίληψη με τα κάγκελα και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τους υπερβολικούς».