Παρέλυσε η Αθήνα από τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες – Τα πούλμαν δεν φεύγουν για Ειδομένη

24.2.2016

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, λόγω του προσφυγικού, στην Ελλάδα είναι ασφυκτική, καθώς τα Σκόπια έκλεισαν τα σύνορα τους στην Ειδομένη μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο  hot spot.

Δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν χθες με τους μετανάστες σε απόγνωση, οι οποίοι βρίσκονταν κατά χιλιάδες στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, είτε λόγω των αγροτικών μπλόκων, είτε λόγω των αστυνομικών μπλόκων που τους σταματούσαν για ελέγχους αλλά και εξ αιτίας του εγκλωβισμού τους στην Ειδομένη. Η Αττική βούλιαξε κυριολεκτικά από από τους απελπισμένους πρόσφυγες.

Γεμάτα είναι τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό και Ελληνικό, ενώ στην πλατεία Βικτωρίας επικρατεί χαοτική κατάσταση αναφορικά με το ποιοι μπορούν να φύγουν για Ειδομένη και ποιοι όχι. Δεδομένου ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι υπερπλήρη, πληροφορίες επισημαίνουν ότι οι αρχές δεν θα προχωρήσουν σε διαλογή των όσων έφθασαν το πρωί στο λιμάνι (ποιοι έχουν χαρτιά, ποιοι είναι Σύροι και ποιοι Αφγανοί και άρα δεν τους επιτρέπεται η διέλευση από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα κτλ.).

Από Μυτιλήνη, Χίο και Κω 1.700 μετανάστες έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, εκ των οποίων έμειναν στον Πειραιά μόλις 100 άτομα, καθώς οι υπόλοιποι εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση ή προς πλατεία Βικτωρίας, είτε με τον ηλεκτρικό, είτε με ταξί, χωρίς να έχουν υποβληθεί σε κανέναν έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία δεν θα επιτρέψει σε κανένα λεωφορείο να ξεκινήσει προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, οπότε προβλέπεται, οι 1.700 αυτοί μετανάστες που έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, να μείνουν εγκλωβισμένοι στην πρωτεύουσα.

Πρωτοφανείς εικόνες χθες στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας

Με απέραντο hot spot έμοιαζε χθες το απόγευμα η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα, καθώς λεωφορεία με πρόσφυγες που κινούνταν προς την Ειδομένη ακινητοποιήθηκαν από την ΕΛΑΣ με αποτέλεσμα περίπου 2.000 πρόσσφυγες, οι 500 στο ύψος των Θηβών και οι υπόλοιποι 1.500 σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού και στην είσοδο της Λαμίας να έχουν εγκλωβιστεί εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις, το αν θα τους επιτραπεί να πάνε δηλαδή στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ή θα τους γυρίσουν πίσω στο Σχιστό ή στα Διαβατά.

Στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά έφτασαν σήμερα το πρωί 5 από τα 40 λεωφορεία, τα οποία αναμένονται συνολικά.