Παρέμβαση του ΚΚΕ για τους απλήρωτους συμβασιούχους στον δήμο Ωρωπού

1.3.2016

Ερώτηση προς τον προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, την Δευτέρα 29/2/2016, κατέθεσαν οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε. Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Λιάνα Κανέλλη σχετικά με τις δίμηνες συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ωρωπού. Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

«Προς: Tον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Σχετικά με τις δίμηνες συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου Ωρωπού.

    Η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας των δήμων εξακολουθεί να είναι τραγική καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό. Επιπλέον, όσες δημοτικές αρχές  δεν έχουν προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας, εκμεταλλεύονται όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο των κάθε είδους ορισμένου χρόνου και ελαστικών μορφών απασχόλησης, που διαχρονικά νομοθετούν οι κυβερνήσεις του Κεφαλαίου για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη των καπιταλιστών.

     Στον δήμο Ωρωπού, για 26 εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις στο τομέα της καθαριότητας ο επίτροπος με την υπ.αρ. 4/2016 πράξη αρνήθηκε την υπογραφή ενταλμάτων πληρωμής τους μετά την 31η Δεκεμβρίου 2015, παρά και την έκδοση της ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/42/οικ.619/11.1.2016 εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

     Το πρόσχημα που χρησιμοποιείται είναι η 278/2015 πράξη του Α Τμήματος του Κλιμακίου προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κρίνει ότι οι προσλήψεις δίμηνης διάρκειας γίνονται κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων και με αυτή την ερμηνεία θεωρείται ότι οι συμβάσεις αυτές δεν εμπίπτουν στο άρθρο 49 του ν. 4325/2015 και κατ’ επέκταση στο άρθρο 50 του ν. 4351/2015 ούτε και στο άρθρο 12 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 184/Α’/30-12-2015, με τα οποία οι συμβάσεις για την καθαριότητα παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν, έχουν μεν το δικαίωμα να παραμείνουν στη θέση τους αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να πληρωθούν.

     Σε μια περίοδο όπου η ανεργία μεγαλώνει, εργαζόμενοι οι οποίοι διεκπεραιώνουν πολύ σημαντικό έργο στον τομέα της καθαριότητας, σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμους σε γεωγραφική έκταση, παραμένουν απλήρωτοι χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται. Το αποτέλεσμα είναι να βιώνουν τις οικονομικές συνέπειες τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι είδους μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις συμβάσεις των εργαζομένων και για τη μονιμοποίηση όλων των εργαζόμενων με ελαστικές συμβάσεις εργασίας».