Παραπέμπεται ο Β. Μαρινάκης και ζητείται η σύλληψή του

7.9.2016

Την παραπομπή του σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις αλλά και την προσωρινή σύλληψή του Προέδρου του Ολυμπιακού Β Μαρινάκη ζητά ο εισαγγελέας Εφετών για την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζητείται να παραπεμφθούν κατηγορούμενοι για την αποκαλούμενη «εγκληματική οργάνωση» στο ποδόσφαιρο, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Ο εισαγγελέας Σταμάτης Δασκαλόπουλος στην εισήγησή του προς το Συμβούλιο Εφετών εισηγείται προς το Δικαστικό Συμβούλιο τη σύλληψη και την προσωρινή κράτηση του Βαγγέλη Μαρινάκη, αντικαθιστώντας τους περιοριστικούς όρους που του είχε επιβάλει ο ανακριτής Διαφθοράς μετά την απολογία του πριν περίπου ένα χρόνο.

Κι αυτό γιατί ανάμεσα στους όρους ήταν και αυτός της μη ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο. Κατά πληροφορίες, στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού παραβίασε τον επίμαχο όρο, καθώς – όπως φέρεται να επισημαίνει – σε δηλώσεις του ο Β. Μαρινάκης έχει υποστηρίξει ότι ασχολείται με ποδοσφαιρικά θέματα.

Κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, η προφυλάκιση του επιχειρηματία είναι απαραίτητη για την πρόληψη τέλεσης νέων αδικημάτων.

Από την πλευρά του ο Β.Μαρινάκης, με γραπτή δήλωση του, τονίζει πως ο ίδιος είναι θύμα κατασκευασμένων αδικημάτων και κατηγορεί τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, Ισίδωρο Ντογιάκο, αλλά και τον Εισαγγελέα Εφετών, Σταμάτη Δασκαλόπουλο, πως εκτελούν συμβόλαιο εις βάρος του, θέλοντας να τον θέσουν εκτός Ολυμπιακού και εκτός ποδοσφαίρου γενικότερα.

 Τα κακουργήματα

Στην 400 σελίδων πρότασή του ο κ. Δασκαλόπουλος παραπέμπει τον Βαγγέλη Μαρινάκη συγκεκριμένα για τα εξής κακουργήματα: ένταξη, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που λυμαινόταν τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, απάτη κατ΄ εξακολούθηση, εκβίαση κατ΄εξακολούθηση, δόλια και σκόπιμη παρέμβαση με αθέμιτες ενέργειες και τελικά με τον τρόπο αυτό αλλοίωση της έκβασης και του αποτελέσματος των ποδοσφαιρικών αγώνων, ορισμένοι από τους οποίους περιέχοντο και σε στοιχηματικές διοργανώσεις.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, επί μακρόν, επανειλημμένως, συστηματικώς αλλά και επιδεικτικώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραβιάζει τον επιβληθέντα σε αυτόν από τον ανακριτή περιοριστικό όρο της απαγόρευσης συμμετοχής του σε κάθε δραστηριότητα σχετική με το ποδόσφαιρο. Προέβαινε μάλιστα σε αυτές τις παραβιάσεις και αμέσως μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο Εφετών σχετικού αιτήματος του για άρση του εν λόγω περιοριστικού όρου. Τα παραπάνω, εκτιμά ο εισαγγελέας, μαρτυρούν σαφή περιφρόνηση της εννόμου τάξεως από τον Ευάγγελο Μαρινάκη που εγκυμονεί κίνδυνο τέλεσης από αυτόν νέων εγκλημάτων, ενόψει και των ιδιαίτερων συνθηκών υπό τις οποίες τέλεσε τα εγκλήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή του σε δίκη.

Παραπέμπονται επίσης, από τους 35 συνολικά κατηγορουμένους, άλλοι επτά, κυρίως πρώην στελέχη της ΕΠΟ, για τέσσερα κακουργήματα, ήτοι εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση, αλλοίωση με δόλια και σκόπιμη παρέμβαση της έκβασης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων που έγινε με αθέμιτες ενέργειες, όλα κατ΄εξακολούθηση.

Στο εδώλιο παραπέμπονται άλλοι 20 κατηγορούμενοι (διαιτητές, προπονητής, παράγοντες ομάδων και ποδοσφαιριστές) για δόλια και σκόπιμη αλλοίωση της έκβασης και του αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων με αθέμιτες ενέργειες.

Συνολικά, με την εισαγγελική πρόταση προτείνεται από τους 35 να παραπεμφθούν 28, όλοι για κακουργηματικές πράξεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι για έξι κατηγορουμένους προτείνεται να απαλλαγούν με βούλευμα. Η ποινική δίωξη παύει εξάλλου για έναν εκ των κατηγορουμένων που έχει αποβιώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δασκαλόπουλος κωλυόταν από τις αρχές Ιουνίου έως και χθες να εκδώσει την πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, λόγω των επανειλημμένων αιτήσεων για την εξαίρεσή του, από πλευράς κατηγουρουμένων. Χθες, απορρίφθηκε και η τελευταία σχετική αίτηση.

Διαβάστε: Η δήλωση του Β. Μαρινάκη για την παραπομπή του

 

Comments are closed.