Πειράματα για τον έλεγχο του ανθρώπινου νου

 

Ο ανταγωνισμός Ρωσίας και ΗΠΑ για την ανάπτυξη ψυχοτρονικών όπλων συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας.  ΚATA τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (1947-1989), οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση συναγωνίζονταν σε πολλά μέτωπα, δίνονταν έναν γεωπολιτικό, ιδεολογικό και οικονομικό αγώνα για την κατάδειξη των ανώτερων τεχνικών και επιστημονικών επιτευγμάτων τους.

Μερικές από τις μάχες αυτές είναι γνωστές και καλά τεκμηριωμένες, όπως ο αγώνας για το ποια χώρα θα στείλει πρώτη άνθρωπο στο διάστημα και κατόπιν στο φεγγάρι.

Άλλες όμως μάχες είναι λιγότερο γνωστές. Μια από αυτές αφορούσε, την εποχή εκείνη, την Παραψυχολογία (ή Ψυχοτρονική, όπως την αποκαλούσαν οι Σοβιετικοί), και πιο συγκεκριμένα τον έλεγχο του νου από απόσταση.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, μερικά από τα πειράματα ελέγχου του νου έχουν γίνει γνωστά και μπορεί κανείς να μάθει αρκετές λεπτομέρειες μέσα από βιβλία, άρθρα, ντοκιμαντέρ και ταινίες όπως “The Men Who Stare at Goats” (Οι άντρες που κοιτούν επίμονα κατσίκες).

peiramata

Ο δρ. William van Bise σε επίδειξη πειράματος με σκοπό τη δημιουργία οπτικών ψευδαισθήσεων από απόσταση. Ο van Bise είναι σύζυγος της φυσικού και παραψυχολόγου Elizabeth A. Rauscher, η οποία υπήρξε ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και της NASA. Εικόνα: CNN. Πηγή: Supplied

Λιγότερο γνωστές είναι οι σοβιετικές προσπάθειες. Πρόσφατα ήρθαν στο φως κάποιες λεπτομέρειες, χάρη στο έργο του Σερζ Κέρνμπαχ (Serge Kernbach) από το Κέντρο Έρευνας Προηγμένης Ρομποτικής και Περιβαλλοντικής Επιστήμης στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Ο Κέρνμπαχ κάνει μια επισκόπηση των σοβιετικών προσπαθειών στον αντισυμβατικό αυτό τομέα μεταξύ των ετών 1917 και 2003, με βάση τις δημοσιεύσεις σε ρωσικά τεχνικά περιοδικά και σε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα.

kernampah

Σερζ Κέρνμπαχ

Αν και η σοβιετική έρευνα ακολούθησε διαφορετικά μονοπάτια, ορισμένοι τομείς ήταν παρόμοιοι με τα μυστικά προγράμματα των ΗΠΑ. Επίσης, ο Κέρνμπαχ δείχνει το πώς Σοβιετικοί και Αμερικανοί χρησιμοποίησαν όσα γνώριζαν ο ένας για τη δουλειά του άλλου για να δημιουργήσουν έναν αυτοσυντηρούμενο κύκλο χρηματοδότησης.

Από την πλευρά των Ρώσων, η προσπάθεια δημιουργίας “ψυχοτρονικών όπλων” κόστισε περί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και έληξε μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα. Φαινομενικά τουλάχιστον.

Το σοβιετικό Σχέδιο MKUltra

Ο Κέρνμπαχ ξεκινά λέγοντας ότι η έρευνα στην ΕΣΣΔ θα μπορούσε να γίνει μόνο με την υποστήριξη της κυβέρνησης, σε αντίθεση με την έρευνα των δυτικών η οποία μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες. Αυτό είχε επίπτωση στις προσπάθειες των Σοβιετικών, καθώς έπρεπε να διαχειριστούν μια σημαντική γραφειοκρατία αναφορικά με την αμφιλεγόμενη αυτή έρευνα, ενώ κάθε φορά οι επιστήμονες εξαρτώντο από την εύνοια ή μη του κόμματος.

Με τα χρόνια, οι Σοβιετικοί επικεντρώθηκαν σε μια σειρά πειραμάτων, πολλά από τα οποία αντικαθρέφτιζαν ανάλογες προσπάθειες των Αμερικανών. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, το Σχέδιο MKUltra – ένα 20ετές πρόγραμμα της CIA, που μελετούσε τρόπους χειρισμού των ανθρώπων ώστε να μεταβάλλει τη λειτουργία του εγκεφάλου τους.

peiramata6

Σκηνή εκτέλεσης πειράματος από το γερμανικό ντοκιμαντέρ “Μυστική Ρωσία: Μόσχα – τα ζόμπι του κόκκινου Τσάρου” (1998). Πηγή: Supplied

Οι Σοβιετικοί είχαν ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Πρόκειται για πειράματα παραψυχολογίας, την οποία οι Σοβιετικοί ονόμαζαν ψυχοτρονική. Τα πειράματα βασίζονταν σε μια θέση της σοβιετικής επιστήμης ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να λαμβάνει και να μεταδίδει ένα ορισμένο είδος υψηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αντικείμενα και ανθρώπους σε μακρινές αποστάσεις.

Η ιδέα βέβαια στηριζόταν στην τηλεπάθεια, δηλαδή την εκούσια μεταβίβαση από μακριά συναισθημάτων (πόνου, συγκίνησης, οδύνης, χαράς κτλ.) ή σκέψεων από ένα πρόσωπο σε ένα άλλο, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου υλικού μέσου.

Σοβιετικοί ερευνητές ανέφεραν ότι αυτού του είδους η ανθρώπινη “ενέργεια” μπορούσε, μέσω εστίασης, να αλλάξει τον μαγνητισμό των πυρήνων του υδρογόνου και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σιταριού, της αμπέλου, ακόμα και των ανθρώπων. Μάλιστα εφεύραν και μια συσκευή που ονομάζεται “Cerpan” η οποία μπορούσε να παράγει και να αποθηκεύσει αυτή την ενέργεια.

Όπως το MKUltra, το συγκεκριμένο σοβιετικό πρόγραμμα περιλάμβανε μελέτες αναφορικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στον άνθρωπο, πράγμα που οδήγησε στην ανάπτυξη “ψυχοτρονικών όπλων”, τα οποία προορίζονταν να αλλάξουν τα μυαλά των ανθρώπων.

peiramata7

Σχεδιάγραμμα βιο-κυκλώματος εκπομπής και λήψης του ανθρώπινου νευρικού συστήματος από το έργο του Σ. Κέρνμπαχ. Εικόνα: Β. Β. Kazhinskiy. Πηγή: Supplied

Προχωρημένα ψυχοτρονικά πειράματα

Ο Κέρνμπαχ αναφέρει επίσης μια σημαντική σοβιετική έρευνα, πολύ πιο προχωρημένη από αυτή των Αμερικάνων, σχετικά με τη μεταβίβαση ενός μη τοπικού σήματος με βάση το φαινόμενο Aharonov-Bohm. Το φαινόμενο Aharonov-Bohm (που μερικές φορές ονομάζεται Ehrenberg-Siday-Aharonov-Bohm effect) είναι ένα φαινόμενο της κβαντικής μηχανικής κατά το οποίο ένα ηλεκτρικά φορτισμένο σωματίδιο επηρεάζεται από ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο (E, B), παρά το γεγονός ότι περιορίζεται σε μια περιοχή στην οποία το μαγνητικό πεδίο Β και το ηλεκτρικό πεδίο Ε είναι μηδέν.

Μετά από πειράματα, οι Σοβιετικοί επιστήμονες κατέληξαν σε ένα μοντέλο που το ονόμασαν “spin-torsion effect” και ανέπτυξαν μια σειρά συσκευών για να το εκμεταλλευτούν. Το πόσο ακριβώς επιτυχημένο ήταν αυτό το μοντέλο δεν είναι σήμερα σαφές, καθώς τα πειράματα διακόπηκαν το 2003.

Σήμερα τα πειράματα αυτά χαρακτηρίζονται ως “ψευδοεπιστήμη”. Αυτή όμως είναι μια μάλλον απλοϊκή αντιμετώπιση ενός εξαιρετικά σοβαρού και σύνθετου ζητήματος.

Όπως το θέτει ο Κέρνμπαχ, τα πειράματα αυτά διακόπηκαν όχι γιατί ήταν ψευδοεπιστήμη, αλλά επειδή απαιτούσαν σημαντικά κεφάλαια που η Ρωσία δεν μπορούσε να διαθέσει εκείνη την εποχή. Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε, οι σοβιετικές δαπάνες αυτής της αντισυμβατικής έρευνας είχαν ήδη αγγίξει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

peiramata8

Όχημα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ που μεταφέρει ένα Active Denial System. Πρόκειται για ένα μη θανατηφόρο όπλο που χρησιμοποιεί κατευθυνόμενη ενέργεια, προβάλλοντας μια δέσμη κυμάτων που φτάνει τα 1.000 μέτρα. Το όπλο ανεβάζει τη θερμοκρασία του αντίπαλου στρατιώτη, βάζοντας “φωτιά” στο δέρμα του και εξουδετερώνοντάς τον. Πηγή: AAP

Οι έρευνες των Ρώσων επιστημόνων σχετίζονται με αυτό που ονομάζεται “πεδίο στρέψης” (torsion field) ή πεδίο στροφορμής. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, το κβαντικό σπιν των σωματιδίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει ένα κενό, μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η εκπόρευση πληροφοριών με ένα δισεκατομμύριο φορές την ταχύτητα του φωτός.

Η θεωρία αυτή, που αναπτύχθηκε από Ρώσους επιστήμονες τη δεκαετία του ’80, στηρίζεται στη θεωρία Einstein-Cartan και χρησιμοποιεί τις εξισώσεις του Maxwell, οι οποίες περιγράφουν τη συμπεριφορά ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων καθώς και τις αλληλεπιδράσεις τους με την ύλη.

Η ομάδα των Ρώσων φυσικών, με επικεφαλής του Ανατόλι Ακίμοβ και Γκενάντι Σίποφ, ξεκίνησε την έρευνα με χρηματοδότηση από το Κέντρο Μη Στοιχειωδών Τεχνολογιών (Center for Nontraditional Technologies). Όμως η ομάδα διαλύθηκε το 1991, όταν ο ακαδημαϊκός Γεβγένι Αλεξάντροφ  τους κατηγόρησε για απάτη και υπεξαίρεση κρατικής χρηματοδότησης.

Το περίεργο είναι ότι οι Ακίμοβ και Σίποφ συνέχισαν τις εργασίες τους μυστικά, χρηματοδοτούμενοι πρώτα από το ρωσικό υπουργείο Επιστημών (το διάστημα 1992-1995) και στη συνέχεια από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (το διάστημα 1996-1997). Τα επόμενα χρόνια, συνέχισαν ως ιδιωτική επιχείρηση με το όνομα Διεθνές Ινστιτούτο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Φυσικής, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε UVITOR.

peirama9

Παράδειγμα γεννήτριας τύπου Cerpan από το σοβιετικό πρόγραμμα ψυχοτρονικών όπλων. Πηγή: Supplied

Το μέλλον της ψυχοτρονικής

Από το 2005, η UVITOR λειτουργεί με έδρα τη Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, φαινομενικά προσφέροντας ιατρικά προϊόντα και υπηρεσίες, στην πραγματικότητα όμως δουλεύοντας πάνω στην εξω-αισθητήρια αντίληψη (ESP), στην αιώρηση και στους 4-D κινητήρες στρέβλωσης χρόνου! Οι τελευταίοι αφορούν ταξίδια με ταχύτητες πιο γρήγορες από αυτήν του φωτός (δηλαδή τις ταχύτητες που χρησιμοποιούν οι ιπτάμενοι δίσκοι).

Κάποιοι φαίνεται να παίρνουν στα σοβαρά αυτή την  “ψευδοεπιστήμη”, αφού η εταιρεία έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη μεγάλου αριθμού ακαδημαϊκών της Ταϋλάνδης, καθώς και του εθνικού φορέα χρηματοδότησης.

Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Κέρνμπαχ υποστηρίζει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί 500 ερευνητές που εργάζονται στον τομέα της ψυχοτρονικής. Για τα προγράμματα αυτά τηρείται απόλυτη μυστικότητα.

Είναι περιώνυμη η μυστικοπάθεια των Ρώσων. Ακόμη και για πειράματα που εκτελέστηκαν 80 χρόνια πριν, από τις OGPU και NKVD εξακολουθούν να παραμένουν απόρρητα, λέει ο Κέρνμπαχ. (Η OGPU ήταν η μυστική αστυνομία της Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο 1922-1934. Εξελίχθηκε στην NKVD, από το εσωτερικό της οποίας ξεπήδησε η οργάνωση που αργότερα έγινε γνωστή σαν KGB).

Οι έρευνές του Κέρνμπαχ απλώς έξυσαν την επιφάνεια. Υπάρχουν πολύ περισσότερα να μάθουμε σχετικά με την αντισυμβατική έρευνα τόσο στη σημερινή Ρωσία όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το 2012 ο Πούτιν έκανε μια αναφορά στο μέλλον της ψυχοτρονικής, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

«Τα διαστημικά συστήματα και τα εργαλεία της πληροφορικής, ιδιαίτερα ο κυβερνοχώρος, θα παίξουν μεγάλο, αν όχι αποφασιστικό, ρόλο στις ένοπλες συγκρούσεις. Σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα δημιουργηθούν οπλικά συστήματα που θα χρησιμοποιούν διαφορετικές αρχές της φυσικής (δέσμες ακτίνων, γεωφυσικά κύματα, γενετικά, ψυχοσωματικά και άλλα όπλα). Όλα αυτά θα μας δώσουν τη δυνατότητα δημιουργίας νέων μέσων για την επίτευξη πολιτικών και στρατηγικών στόχων πέραν των πυρηνικών όπλων».

Πηγή: youmagazine.gr