Περίεργος ο ρόλος 4 ΜΚΟ στην Ειδομένη – Ελέγχονται από την ΕΛΑΣ

27.3.2016

O ρόλος των ΜΚΟ και η συμμετοχή τους στην προσφυγική κρίση φαίνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται εξαιρετικά ύποπτη καθώς αποδεικνύεται ότι παίζουν διάφορα παιχνίδια στη πλάτη των προσφύγων.

Χθες άτομα ΜΚΟ παρακινούσαν τους πρόσφυγες να ετοιμαστούν γιατί σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και θα περάσουν στην ΠΓΔΜ προκαλώντας αναστάτωση στο καταυλισμό της Ειδομένης και στις 12 χιλιάδες των ταλαιπωρημένων βρίσκονται εκεί επί μακρό χρονικό διάστημα. Όλες αυτές οι ΜΚΟ βρίσκονται πλέον  στο στόχαστρο της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία διερευνά το ρόλο τους στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με το Mega, τις τελευταίες ώρες διακινούνται πληροφορίες πως, σήμερα, θα ανοίξουν τα σύνορα σπέρνοντας την ελπίδα στους πρόσφυγες.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει ήδη σε ενημέρωση των Σκοπίων και της  Βουλγαρίας πως ορισμένοι έχουν προχωρήσει σε χαρτογράφηση της περιοχής, χωρίς να αποκλείεται πως θα θελήσουν να μοιράσουν ξανά τα χαρτιά, γεμίζοντας ψεύτικες ελπίδες τους πρόσφυγες.

Την ίδια στιγμή, σε site του αντιεξουσιαστικού χώρου γίνεται κάλεσμα μαζικής διαμαρτυρίας και πορείας μεταναστών και αλληλέγγυων προς τα σύνορα.

Οι αρχές για μια ακόμα φορά, μέσω ενημερωτικών σημειωμάτων, προσπαθούν να πείσουν πρόσφυγες και μετανάστες πως τα σύνορα είναι κλειστά και πως λύση για αυτούς είναι η μεταφορά σε κέντρα φιλοξενίας.

Αυτό που προβληματίζει τους αρμόδιους είναι το γεγονός πως τα άτομα συστήνονται ως μέλη ΜΚΟ ή εθελοντές, δημιουργώντας λανθασμένη εικόνα.

Παράλληλα, οι αρχές γνωρίζουν πως στην Ειδομένη βρίσκονται άτομα γνωστά στον αντιεξουσιαστικό χώρο από την Γαλλία, την Ιταλία και την Γερμανία, τα οποία συστήνονται ως εθελοντές. Μάλιστα, άτομα και από την Θεσσαλονίκη έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στα σύνορα.

Η Ειδομένη έχει μετατραπεί σε χώρο παρουσίας αντιεξουσιαστών από όλη την Ευρώπη οι οποίοι καλύπτονται πίσω από ΜΚΟ. Τέσσερις από τις ΜΚΟ που βρίσκονται εκεί προκαλούν ερωτηματικά στην ΕΛΑΣ η οποία προσπαθεί να διερευνήσει το ρόλο τους και τυχόν αξιόποινες πράξεις των μελών τους καθώς  εκτός από την ιατρική περίθαλψη και σίτιση έχουν εμφανιστεί ΜΚΟ για «εμπορία ανθρώπων»