Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Γκοντζιά, μέλος της Τ.Ε. Βορείου Τομέα, συνοδευόμενος από τον Μιχάλη Χασιώτη δημοτικό σύμβουλο Ωρωπού με την Λαϊκή Συσπείρωση και το Βαγγέλη Βασιλάκο στέλεχος του ΚΚΕ, περιόδευσε το πρωί του Σαββάτου στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στην Δροσοπηγή που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά των προηγούμενων ημερών.
Αρχικά συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κοινότητας Αφιδνών Ανδρέα Θεοδωρακόπουλο όπου ενημερώθηκαν για την έκταση της καταστροφής και συγκεκριμένα ότι μέχρι στιγμής περισσότερες από 60 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και σε δεκάδες άλλες έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές. Χαρακτηριστικό της ανυπαρξίας της κρατικής μέριμνας είναι το ότι η κοινότητα Αφιδνών έχει επωμιστεί όλο το βάρος της καταγραφής των ζημιών, γεγονός που έχει φέρει στα όρια το στελεχικό δυναμικό και το προσωπικό.
Στην συνέχεια το κλιμάκιο συναντήθηκε με τους εθελοντές πυροσβέστες της Ιπποκράτειου Πολιτείας-ΜΑΚΙΠ, όπου ενημερώθηκαν για την μάχη που έδωσαν με τις φλόγες για να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το δάσος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανυπαρξία προετοιμασίας και της έλλειψης σχεδιασμού από όλες τις βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού με τραγικότερο παράδειγμα το ότι την στιγμή που οι εθελοντές πάλευαν με τις φλόγες η περιοχή έμεινε χωρίς νερό, λόγω διακοπής του ρεύματος και έλλειψης γεννητριών στα αντλιοστάσια με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν ακόμα και οι ίδιοι από την πυρκαγιά. Τόνισαν πως, παρόλο που πάλευαν μόνοι και με λιγοστά μέσα με τις φλόγες, αν είχαν νερό καθ’ όλη την διάρκεια της πυρκαγιάς θα ήταν σε θέση να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την καταστροφή.
Η αντιπροσωπεία του Κόμματος τόνισε ότι άμεσα πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ότι τώρα πρέπει να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να ζήσουμε μια νέα τραγωδία με τις πρώτες βροχές λόγω των πλημμυρών. Να οργανωθεί τώρα η διεκδίκηση από το λαό της περιοχής, ώστε να μην μείνει κανείς πυρόπληκτος μόνος του, να αναδασωθούν πλήρως οι καμένες εκτάσεις και να προστατευθεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής από τα ιδιωτικά συμφέροντα που καραδοκούν για να τον βάλουν στο χέρι.
Στην συνέχεια το κλιμάκιο πραγματοποίησε αυτοψία στα αντλιοστάσια της περιοχής και η περιοδεία ολοκληρώθηκε στην Δροσοπηγή όπου έχει γίνει και η μεγαλύτερη καταστροφή.