Πεσμένη η αγορά, όπως και η ψυχολογία των καταναλωτών

7.11.2012

Ο κόσμος του εμπορίου εναποθέτει τις ελπίδες του στις χριστουγεννιάτικες αγορές και στην επιμήκυνση της εορταστικής περιόδου.

Τα εποχικά καταστήματα, που πωλούν χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια έχουν ήδη φωτίσει τις βιτρίνες τους, ευελπιστούν και την ψυχολογία των καταναλωτών, έτσι ώστε να προσελκύσουν τον κόσμο.

Η κίνηση όμως της αγοράς είναι ακόμα «πεσμένη», παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι έμποροι για να παρακινήσουν τους αγοραστές να ψωνίσουν. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο εμπορικός κόσμος, παρά τις δεκαήμερες προσφορές που είναι ακόμα σε ισχύ, ο καλός καιρός δεν βοηθάει τον κόσμο να μπει στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Σε αυτό βέβαια συμβάλλουν κατά κύριο λόγο και η πολιτική, όπως και η οικονομική αστάθεια που επικρατούν στην Χώρα μας. Με το προσφυγικό να είναι σε αδιέξοδο και τους μετανάστες να χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, τα «κόκκινα» δάνεια να βρίσκονται στον αέρα, το ασφαλιστικό της «ανασφάλειας»  και το σήριαλ με το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, είναι μόνο μερικές από τις βασικές αιτίες που όχι μόνο δεν αφήνουν τους αγοραστές να μπουν στο Χριστουγεννιάτικο πνεύμα, αλλά τους στοιχειώνουν.