Πιεσμένος βγήκε ο Τσίπρας στην ΕΡΤ- Έταξε πάλι επιδόματα και παροχές, εκλογές στις 7 Ιουλίου

Πολύ διαφορετικός σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αγέλαστος, κατηφής, πεσμένος, ορισμένες φορές και εκνευρισμένος και μάλλον σε κακή ψυχολογική κατάσταση, εμφανίστηκε χθες το βράδυ στην ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν και το περιβάλλον ήταν απόλυτα προστατευμένο, αφού η συνέντευξη δόθηκε στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ Σεραφείμ Κοτρώτσο, που δεν δυσκόλεψε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας δεν μπόρεσε να κρύψει το πεσμένο του ηθικό μετά τη συντριπτική ήττα στις ευρωπαϊκές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αν και, όπως είπε, οι κάλπες στις εθνικές εκλογές «θα είναι άδειες», και συνεπώς το παιχνίδι ακόμα είναι ανοιχτό. Η κακή ψυχολογία του κ. Τσίπρα φάνηκε και από την αδυναμία του να παρουσιάσει ένα διαφορετικό αφήγημα για τις εθνικές εκλογές, σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Αν και τα επιδόματα, η «13η σύνταξη» και οι άλλες παροχές που μοίρασε αφειδώς η κυβέρνηση τις παραμονές των ευρωεκλογών δεν φάνηκαν να αλλάζουν τη στάση των ψηφοφόρων, η γραμμή στην οποία επέμεινε και χθες ο κ. Τσίπρας ήταν η υπόσχεση νέων παροχών.

Βασική του υπόσχεση χθες ήταν ότι θα ανατρέψει τον νόμο της κυβέρνησης και θα καταργήσει τη μείωση του αφορολόγητου. Κάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσέλθει στη Βουλή και να ψηφίσει τη μη μείωση του αφορολόγητου, αν και ο πρόεδρος της ΝΔ έχει καταθέσει σχετική τροπολογία, που μέχρι χθες αρνούνταν να υιοθετήσει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες ότι την κατάργηση του μέτρου την κέρδισε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αποδείξει ότι συμφωνεί με ένα μέτρο που είναι θετικό για την κοινωνία.

Εκλογές στις 7 Ιουλίου
Ο πρωθυπουργός, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η φιλολογία περί καθυστέρησης των εκλογών έχει κόστος για την κυβέρνηση, έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν, όπως έχει ανακοινωθεί, στις 7 Ιουλίου, σημειώνοντας ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, για να ζητήσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν πάντως την αντίφαση ανάμεσα σε αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, για την ευαισθησία του απέναντι στην ετυμηγορία της κάλπης -που τον οδηγούν να ζητήσει πρόωρες εκλογές- και το επιχείρημα που θα επικαλεστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα είναι η οικονομία. Αντίφαση βέβαια που ερμηνεύεται εύκολα, αφού η αποδοχή της ετυμηγορίας του λαού στις ευρωεκλογές υποχρεώνει τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί και τις εκλογές να διεξαγάγει υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ η επίκληση της οικονομίας επιτρέπει στον κ. Τσίπρα να παραμείνει στο πόστο του μέχρι τις εκλογές.

Κινδυνολογία για το πρόγραμμα της ΝΔ
Η επιχειρηματολογία του κ. Τσίπρα στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ δεν διέφερε ουσιαστικά από τη γραμμή που έχει χαράξει η Κουμουνδούρου, για τον κίνδυνο «επιστροφής στον Μεσαίωνα» που συνιστά η νίκη στις εκλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι το πρόγραμμα της ΝΔ κοστίζει 7 δισ., που θα προέλθουν από περικοπές, αφού σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η οικονομία θα πρέπει να τρέχει με ρυθμούς 13%.

Και κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εμμονή με τις απολύσεις. Αυτό όμως που παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές είναι η προσπάθεια που έκανε ο κ. Τσίπρας να εμφανιστεί ότι φροντίζει τα συμφέροντα της μεσαίας τάξης. Μετά από 4 χρόνια εξοντωτικής φορολόγησης των μεσαίων στρωμάτων, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε χθες ότι η κυβέρνησή του μείωσε τη φορολογική αφαίμαξη… και ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σχέδιο για τον επιμερισμό των βαρών.

Η φροντίδα του κ. Τσίπρα δεν είναι τυχαία με τα εκλογικά κέρδη της ΝΔ στα μεσαία στρώματα και έτσι ερμηνεύεται και η δήλωσή του ότι είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να στραφεί στη μεσαία τάξη.

Πηγή: iefimerida.gr