«Πικρό» καφέ  σερβίρει η κυβέρνηση για να κλείσει τις μαύρες τρύπες

11.5.2016

Πικρός θα είναι ο καφές για τους μερακλήδες του είδους μετά τις αυξήσεις στην τελική τιμή του  που μπορεί να φτάσουν έως το 31%. Αυτό προβλέπει η απόφαση για επιβολή ειδικού φόρου στις εισαγωγές, μέτρο που εντάσσεται στο πακέτο μέτρων προκειμένου να κλείσει η συμφωνία για την αξιολόγηση.

Τα έσοδα που προσδοκά η κυβέρνηση από την επιβολή του φόρου στον καφέ υπολογίζονται στα 40-80 εκατ. ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι  ο φόρος θα καθοριστεί από 15-30% με δεδομένο ότι οι εισαγωγές αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ. Αν προστεθεί σε αυτό και η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24% τότε η τελική τιμή του προϊόντος θα αυξηθεί από 15% -31%.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, η επιβολή φόρου θα επιβαρύνει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εισαγωγείς και την εγχώρια αγορά ενώ βλέπουν και τον κίνδυνο του λαθρεμπορίου όπως συμβαίνει και στους άλλους κλάδους που υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Ακόμα δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το αν θα επιβληθεί στον ωμό ή στον τυποποιημένο σημειώνουν αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί με αύξηση της τιμής στο… φλυτζάνι με αμφίβολα αποτελέσματα για τα δημόσια έσοδα.