3.11.2015
Νέο σύστημα εξετάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μελετά η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, χωρίς όμως να πει αν αυτό θα έχει να κάνει με μια συνολικότερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και προς ποια κατεύθυνση μιλώντας, χθες στην εκπομπή «Ενικός», στη τηλεόραση του STAR.
Ο κ. Φίλης είπε ότι η κυβέρνηση «Μελετά την αλλαγή του συστήματος των εξετάσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Δεν πρόκειται να γίνει αύριο, αλλά είναι θέμα μελέτης και για αυτό έχουμε εξαγγείλει δημόσιο, εθνικό και κοινωνικό διάλογο, όπου θα πάρουν μέρος όλοι οι φορείς, όπως οι πολίτες και ίδιος ο εκπαιδευτικός».
Εμφανίστηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει βρει τα ισοδύναμα για να μην εφαρμοστεί το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση υποστηρίζοντας ότι «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ευαισθησία το θέμα της επιβολής του 23% και μάλιστα είναι ένα μέτρο που δεν αποδίδει αυτά τα οποία υπολόγιζε και η τρόικα ότι θα αποδώσει. Το μέτρο το αντιμετωπίζουμε και δεν είμαστε εύκολοι στις απαντήσεις μας. Θα συζητήσουμε ξανά με την Κομισιόν και ήδη καταλήγουμε σε συγκεκριμένα ισοδύναμα».
Επίσης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο μελετά την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας για τη σίτιση των φοιτητών, ενώ μέριμνα λαμβάνει και για τη σίτιση των σχολείων, όπου δεν υπάρχουν κυλικεία, λέγοντας ότι «Είμαστε σε συνεννόηση με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου σε λίγες μέρες πιλοτικά, περίπου 10.000 μερίδες ημερησίως, να πάνε σε περιοχές και σε σχολεία που δεν υπάρχουν κυλικεία. Θα ξεκινήσουμε σε λίγες μέρες σε συνεργασία με την κ. Φωτίου, την εκκλησία, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους ιδιωτικούς φορείς».
Για τις αναπληρώσεις των σχολείων είπε ότι δεν υπάρχουν κενά σε βασικές ειδικότητες κι ότι 4.000 χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται εκτός σχολικών αιθουσών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα είναι για φέτος ελάχιστες.
Τέλος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα που κάνουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται στα σχολεία και χαρακτήρισε την πράξη τους παράπτωμα υπογραμμίζοντας ότι «Δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε έναν φοιτητή να κάνει ιδιαίτερο μάθημα και να βγάζει ένα χαρτζιλίκι. Ο καθηγητής που είναι μισθωτός, πράγματι είναι παράπτωμα, εάν κάνει ιδιαίτερο. Έχει μάλιστα και διπλή απαξία εάν αξιοποιεί τη σχέση που έχει στο σχολείο με τον μαθητή του για να κάνει ιδιαίτερο».