Πλήθος πιστών στην Εξόδιο Ακολουθία του π. Γαβριήλ στη Μονή Βρυούλων

Η Εξόδιος ακολουθία  του π. Γαβριήλ Τσάφου, τελέστηκε, σήμερα, Πέμπτη 2 Αυγούστου, στο Ησυχαστήριο της Παναγίας της Βουρλιώτισσας, που είναι το Μετόχι της Μονής Παναγίας των Βρυούλων, στο  Μήλεσι Ωρωπού.

Τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, ο οποίος χθες, το απόγευμα μετέβη στο Ιερό Μετόχι για  να ασπασθεί το σκήνωμα του μακαριστού Γέροντα, εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Παρόν και ο Μητροπολίτης Αμαρουσίου, Κηφισίας και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλος αλλά και πλειάδα άλλων Αρχιερέων και κληρικών αλλά  και πλήθος πιστών οι οποίοι κατέκλυσαν το χώρο του Ησυχαστηρίου για να προσκυνήσουν το ιερό σκήνωμα του Γέροντα.

Στην Εξόδιο Ακολουθία παρέστη και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης.

Δίπλα στο σκήνωμά του Γέροντα παρευρίσκονταν, συνεχώς, όλες  οι αδελφές της Μονής.  Το σκήνωμα του μακαριστού Γέροντος είχε  τεθεί χθες  προς προσκύνηση στο Καθολικό του Ιερού Μετοχίου του Ιερού Ησυχαστηρίου Παναγίας των Βρυούλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, όπου,  τελέστηκε και  Ιερά Αγρυπνία.

Ήταν συγκινητικές οι στιγμές, όπου δεκάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι,  παρά τη ζέστη, με ευλάβεια ανέβαιναν με τα πόδια μέχρι τη Μονή, για να  αποχαιρετίσουν τον πνευματικό τους πατέρα. Έναν κληρικό που αφιέρωσε τη ζωή του στη Δόξα του Θεού με έργα αγάπης.

Ο Γέροντας Γαβριήλ  εκοιμήθη, χθες,  το πρωί σε ηλικία 74 ετών Διακόνησε ως εφημέριος από το 1974 στο Εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στην Πλ. Αμερικής, που αποτελεί τόπο μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας. Στο ίδιο εκκλησάκι είχε διακονήσει και νωρίτερα ως κατηχητής και Ιεροδιάκονος.

Ο π. Γαβριήλ (κατά κόσμον Γεώργιος) γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1944 στην Αθήνα και ήταν το τέταρτο τέκνο του Βασιλείου και της Ελένης Τσάφου, ευσεβών Μικρασιατών προσφύγων, που εγκαταστάθηκαν στην προσφυγική γειτονιά του Πολυγώνου. Επηρεασμένος από τις εμπειρίες των απλών ανθρώπων, αλλά και τις διηγήσεις της μητέρας του για την Μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά, μιλούσε πάντοτε για την μικρασιάτικη παράδοση, τονίζοντας την θερμή πίστη, την απλότητα και την χαρά της ζωής, που χαρακτήριζαν τους Μικρασιάτες ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Έχοντας από πολύ μικρή ηλικία ολόψυχη κλίση προς την ιερωσύνη, σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και χειροτονήθηκε Διάκονος στις 3 Ιουλίου 1969 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θήρας κυρό Γαβριήλ και υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, οδού Μετσόβου, στην Αθήνα.

Την 21η Ιουλίου 1974 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον τότε Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, και έκτοτε υπηρέτησε συνεχώς στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Ανδρέου, οδού Λευκωσίας, πλ. Αμερικής.

Όπως έλεγε ο ίδιος, όταν, ως φοιτητής της Ριζαρείου, λαϊκός κατηχητής, μπήκε για πρώτη φορά το 1967 στο κατανυκτικό βυζαντινό Εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέου, που είχε αγιογραφήσει ο Φώτης Κόντογλου, ζήτησε από τον Χριστό να τελειώσει την ζωή του ως ιερέας στον ναό αυτό, όπου το 1588 είχε μαρτυρήσει η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία. Και ο Χριστός δεν του χάλασε το χατίρι.

Επί 50 περίπου έτη διακόνησε την Εκκλησία με απαράμιλλη αφοσίωση και ανιδιοτέλεια. Άριστος λειτουργός, διακριτικός και στοργικός πνευματικός πατέρας χιλιάδων ανθρώπων, προσέφερε αθόρυβο αλλά ουσιαστικό έργο σε μια δύσκολη εποχή και σε μια εξίσου δύσκολη, τα τελευταία χρόνια, περιοχή της Αθήνας.

Προσέφερε στην Εκκλησία δεκάδες Κληρικών και Μοναχών, ευλόγησε και στερέωσε πάμπολλες οικογένειες, στήριξε αδύναμους και μοναχικούς ανθρώπους, παρηγόρησε, ενέπνευσε και οδήγησε στον Χριστό, όσους μόνο ο Θεός γνωρίζει.

Το 1996 ίδρυσε το Ιερό Ησυχαστήριο Παναγία των Βρυούλων, στο Μετόχι του οποίου στον Ωρωπό εγκαταβιούν σήμερα πέντε μοναχές, όλες πνευματικά του τέκνα.

Ο μεγάλος σύγχρονος Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά σ’ αυτόν, περιγράφει με λίγα αλλά χαριτωμένα λόγια την ουσία της προσωπικότητας και της προσφοράς του π. Γαβριήλ:

«Γνωρίζω έναν πνευματικό που είναι αρκετά παχύς -φυσικά είναι και η κράση του, αλλά μπορεί και στο φαγητό λίγο να μην προσέχει-, ξέρετε όμως πόσο πονάει για τον άλλον, πόσο ενδιαφέρεται για τους πονεμένους; Αυτός έχει ταπείνωση, γιατί λέει ότι δεν κάνει άσκηση, αλλά παράλληλα έχει πολλή καλοσύνη, και έτσι πολλοί αναπαύονται περισσότερο σ’ αυτόν παρά σε έναν ασκητικό πνευματικό.  Ένας πνευματικός, που δεν είναι αποφασισμένος να πάει ακόμη και στην κόλαση για την αγάπη των πνευματικών παιδιών του, δεν είναι πνευματικός». (Γέροντος Παϊσίου Λόγοι, Τόμος Γ΄)

Δημιούργησε το Κέντρο Νεότητας του Αγίου Ανδρέα στο Μήλεσι Ωρωπού το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε μοναστήρι και αποτελεί το σημερινό Μοναστήρι της Παναγίας της Βουρλιώτισσας και είναι το Μετόχι της Μονής Παναγίας των Βρυούλων που ίδρυσε ο π. Γαβριήλ πολύ κοντά στο Εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα στην οδό Ιβήρων, στην Πλ. Αμερικής.

Να έχουμε την ευχή του Γέροντα.