Ποια είναι η εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία και… τα έκανε θάλασσα

22.11.2015

Στην εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές της Ν.Δ. τα ρίχνει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αφού όπως αναφέρει η ανακοίνωσή της, “Με βάση τις διαβεβαιώσεις της νομικής υπηρεσίας του κόμματος, η εταιρεία που είχε αναλάβει το τεχνικό μέρος της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέου Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της”.

Πρόκειται βέβαια για μία εταιρεία που επέλεξε η ίδια η ΚΕΦΕ και έγινε μεγάλος ντόρος, αλλά ας δούμε ποια πραγματικά είναι αυτή η εταιρεία και ποιοι έχουν συνεργαστεί ξανά μαζί της.

Διαβάστε το ρεπορτάζ για την εταιρεία του Δημήτρη Κουνιά, που δημοσιεύθηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ του περασμένου Σαββάτου:

Σε αρκετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή των εκλογών του κόμματος είναι άγνωστη και η επιλογή της -ύστερα από εξέταση πολλών προσφορών- προκάλεσε αρκετά σχόλια και συζητήσεις, που αφορούσαν τη δυνατότητά της να αντεπεξέλθει σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο, στον στενό πυρήνα των συνεργατών του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι ιδιαίτερα γνωστή, έχοντας μάλιστα περάσει από «εξετάσεις» εμπιστοσύνης και αποτελεσματικότητας.

Όπως αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η εταιρεία Infosolutions (Αθανάσιος Κλωνάρης-Ελένη Τυρμάκη Ο.Ε.), ανέλαβε δύσκολες αποστολές την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Σαμαρά, απολαμβάνοντας την εμπιστοσύνη των στενών συνεργατών του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι τις αρχές του 2015 είχε αναλάβει, ύστερα από την υπογραφή σχετικού συμφωνητικού (που υπέγραψε ο τότε προϊστάμενος του γραφείου Διοίκησης και Οργάνωσης του Μεγάρου Μαξίμου, Δημήτρης Κανελλόπουλος), την τεχνική υποστήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και την προστασία της πρωθυπουργικής έδρας από επιθέσεις hackers.

Μεταξύ άλλων, παρείχε συμβουλευτικές τεχνικές υπηρεσίες στο κεντρικό επιτελείο του κ. Σαμαρά, συντηρούσε και διαχειριζόταν τα υπολογιστικά συστήματα και τα δίκτυα και επίλυε προβλήματα καθημερινής λειτουργίας του δικτυακού εξοπλισμού.

Εκτός του Μεγάρου Μαξίμου, η εταιρεία Infosolutions είχε αναλάβει και τις δικτυακές υποδομές του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, αλλά και της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού, υπό τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο, και στη συνέχεια υπό τον Δημήτρη Πτωχό, που στεγαζόταν στο κτίριο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχοντας δημιουργήσει μια «ομπρέλα» τεχνικής προστασίας. Η συμφωνηθείσα συνολική αμοιβή ανερχόταν στα 7.868 ευρώ, με ρήτρα εμπιστευτικότητας. «Η εταιρεία απαγορεύεται αυστηρώς να αποκαλύπτει εμπιστευτικές πληροφορίες που της δόθηκαν ή που η ίδια ανακάλυψε κατά την υλοποίηση του έργου και να κοινοποιεί στοιχεία, έγγραφα και πληροφορίες των οποίων λαμβάνει γνώση», αναφερόταν μεταξύ άλλων στο συμφωνητικό που είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Η ίδια εταιρεία την περίοδο εκείνη είχε συνεργαστεί και με άλλο ένα πρόσωπο του στενού πυρήνα συνεργατών του κ. Σαμαρά. Συγκεκριμένα, είχε υπογράψει συμφωνητικό για την παροχή τεχνικής υποστήριξης στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της οποίας ήταν ο αρχιτέκτονας Αρης Ματιάτος, ο οποίος συνδέεται με προσωπική φιλία χρόνων με την οικογένεια Σαμαρά – κυρίως με τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και τον αδελφό του, Αλέξανδρο.

Η αμοιβή της Infosolutions για αυτό το έργο ήταν 2.000 ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους. Σημειώνεται ότι άλλη εταιρεία του κ. Αθ. Κλωνάρη (ΙΝΦΙΝΙΤΥ ΕΠΕ) είχε αναλάβει αυτό το έργο στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, με αμοιβή 4.496 ευρώ.

«Τελικά, στη Νέα Δημοκρατία όλα συνδέονται με έναν… γλυκό τρόπο», αναφέρει στέλεχος του κόμματος, που γνωρίζει την παλιά συνεργασία της εταιρείας των κ.κ. Κλωνάρη και Τυρμάκη με τη Νέα Δημοκρατία και το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι η προσφορά που κατέθεσε η εν λόγω εταιρεία για την ανάληψη του έργου διεξαγωγής των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας ήταν η συμφερότερη οικονομικά για το κόμμα.

Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», η συνολική αμοιβή της εταιρείας Infosolutions αγγίζει τα 410.000 ευρώ, ενώ, αν γίνει επανάληψη των εκλογών, το κόστος θα φθάσει τα 430.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην κατασκευή ενός πληροφοριακού συστήματος, στο οποίο θα έχει πρόσβαση κάθε εκλογέας στο κάθε εκλογικό τμήμα. Μέσω αυτού θα πιστοποιείται ότι ο κάθε εμφανιζόμενος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών που χρησιμοποιήθηκαν στις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, ενώ θα γίνει η μετάδοση-επεξεργασία των αποτελεσμάτων και η παρουσίασή τους.

Παράλληλα, η εταιρεία αναλαμβάνει τέσσερις ημέρες πριν από τις κάλπες να αποστείλει στους υπευθύνους των ΝΟΔΕ τις τερματικές συσκευές (tablets) και μια πλαστική κάρτα με μοναδικό, κρυφό κωδικό για τη διεξαγωγή των εκλογών. Στο ίδιο ποσό περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός των συστημάτων ανάπτυξης εφαρμογών, η σύσταση και εκπαίδευση ομάδας υποστήριξης, η εγκατάσταση τηλεφωνικού κέντρου και η τηλεφωνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των εκλογών, η επιτόπια τεχνική υποστήριξη στα εκλογικά κέντρα στους 52 νομούς και η προμήθεια 2.500 tablets (αξίας περίπου 230.000 ευρώ).

Πάντως, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπήρχαν γκρίνιες για την επιλογή της εν λόγω εταιρείας, καθώς, όπως ανέφεραν κομματικά στελέχη σε συζητήσεις τους, «πρόκειται για προσωπική και όχι κεφαλαιουχική εταιρεία και, όπως είναι γνωστό, οι προσωπικές εταιρείες επιλέγονται ως νομική μορφή όταν πρόκειται για περιορισμένο κύκλο εργασιών», τονίζοντας τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα της Infosolutions να αντέξει μια τέτοια δύσκολη διαδικασία. «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσουμε προβλήματα πτώσης του δικτύου, όπως συνέβη στις εσωκομματικές εκλογές του 2009, με αποτέλεσμα να ακουστούν τότε φωνές αμφισβήτησης της διαδικασίας», σημειώνει πρόσωπο που γνωρίζει τις σχετικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

 parapolitika .gr