Ποιες είναι οι σχέσεις πολίτη-κράτους;

27.10.2015

Ο «δείκτης εμπιστοσύνης» που αφορά τη σχέση του πολίτη με το κράτος και την κοινωνία είναι ο καθρέφτης της λειτουργίας των θεσμών. Αυτό το δείκτη μέτρησε σε έρευνα ο ΟΟΣΑ  σε χώρες της Ευρώπης για να διαπιστώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης. Σ αυτή την έρευνα η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται πολύ χαμηλά κάτι, βεβαίως, που δεν αποτελεί έκπληξη αλλά που σίγουρα προβληματίζει.Έκπληξη αποτελεί η κατάταξη της Γαλλίας, η οποία επίσης βρίσκεται πάρα πολύ χαμηλά.

Η έρευνα του ΟΟΣΑ με τίτλο «Πώς είναι η ζωή το 2015», αποτύπωσε ορισμένα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Η έρευνα στηρίχθηκε σε στοιχεία της Eurostat και αναπτύχθηκε σε τρεις άξονες: 1)Στην εμπιστοσύνη προς τους συμπολίτες, 2)Στους δημόσιος θεσμούς και 3)Στις εθνικές κυβερνήσεις.

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στους άλλους ανθρώπους, βάσει των στοιχείων, τα σκανδιναβικά κράτη και γενικότερα η Βόρεια Ευρώπης, συγκεντρώνουν για μία ακόμη φορά τις καλύτερες αναφορές. Η Δανία, η οποία σημειώνουμε ότι δεν βρίσκεται στη ζώνη του ευρώ, καταλαμβάνει με διαφορά την 1η θέση. Ακολουθεί στη 2η θέση η Φινλανδία και έπεται στην 3η η Νορβηγία. Ισλανδία και Σουηδία συμπληρώνουν την πεντάδα, στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα, ενώ την πρώτη δεκάδα απαρτίζουν οι Ολλανδία, Σλοβενία, Ελβετία, Ιρλανδία και Ισπανία.

Η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστρία, χώρες με παραδοσιακή οργάνωση και δομές, περιέργως βρίσκονται αρκετά χαμηλά στη σχετική λίστα, ενώ τη μεγάλη έκπληξη, όπως σημειώσαμε και παραπάνω, κάνει η Γαλλία, η οποία βρίσκεται στην τελευταία θέση. Κάτω από την Ελλάδα βρίσκεται επίσης η Τσεχία.

Συνολικά, οι σκανδιναβικές χώρες και ιδιαίτερα η Δανία, καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Ο πίνακας με τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας του ΟΟΣΑ για την εμπιστοσύνη στους άλλους… Σε επίπεδο εμπιστοσύνης των δημόσιων θεσμών, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στις τελευταίες θέσεις. Η έρευνα αναφέρεται κυρίως στην εμπιστοσύνη απέναντι στο πολιτικό σύστημα, στην αστυνομία και στο σύστημα απόδοσης δικαιοσύνης. Λιγότερη εμπιστοσύνη στη συγκεκριμένη κατηγορία, εκφράστηκε μόνο σε Ισπανία, Σλοβενία και Πορτογαλία. Οι σκανδιναβικές και οι χώρες του βορρά βρίσκονται και πάλι σε υψηλό επίπεδο.