Ποιες ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπουν ξανά τις πτήσεις και πότε

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σταδιακά επιστρέφουν στην κανονικότητα, καταργώντας σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού. Στα πρώτα βήματα εντάσσεται και το άνοιγμα των αεροδρομίων, με τις πτήσεις εξωτερικού να αρχίζουν ξανά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας ανακοινώνει κάθε εβδομάδα μία λίστα από αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο τα οποία θεωρεί ως υψηλού ρίσκου για μετάδοση του κορωνοϊού, και στην οποία αρκετές χώρες της Ευρώπης βασίζονται σε αυτήν για το πώς θα ανοίξουν τα σύνορα και τα αεροδρόμια τους.

Ελλάδα

Αρχικά, η απελευθέρωση θα αφορά μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια της επικράτειας.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα καλωσορίζει τον κόσμο», το υπουργείο ενημερώνει για τις φάσεις σταδιακής άρσης των περιορισμών στα σύνορα και τις πτήσεις κι έχει απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που εξηγεί τους κανόνες για τη νέα πραγματικότητα στην υποδοχή των τουριστών.

Τι θα ισχύσει για τις πτήσεις εξωτερικού από και προς την Ελλάδα

Όπως σημειώνει, μέχρι τις 15 Ιουνίου εξακολουθεί να ισχύει ο κανόνας πως όλοι οι επισκέπτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας, ακόμη και οι Έλληνες που έρχονται από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουν τεστ. Κι αν αυτό είναι αρνητικό, οφείλουν να μείνουν σε αυτοπεριορισμό για επτά ημέρες.

Εάν είναι θετικό, οφείλουν να μείνουν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες.

Από τις 15 Ιουνίου η μέθοδος αυτή του υποχρεωτικού τεστ και καραντίνας θα εξακολουθήσει για τους πολίτες που έρχονται από χώρες με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως αξιολογούνται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια (EASA). Η λίστα ενημερώνεται διαρκώς και οι ταξιδιώτες πρέπει να ελέγχουν πριν ταξιδέψουν. Όλοι οι άλλοι ταξιδιώτες θα εισέλθουν χωρίς περιορισμούς και ενδέχεται να υποβληθούν σε δειγματοληπτικά τεστ κατά την άφιξή τους.

Οδηγός E.Ε. : Οι νέοι κανονισμοί για τις πτήσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι στην επόμενη φάση, από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται πλέον μόνο σε δειγματοληπτικά τέστ κατά την άφιξή τους. Πρόσθετοι περιορισμοί όσον αφορά ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν είτε το ταξίδι γίνεται με απευθείας πτήση, είτε με ανταπόκριση.

Η λίστα με τις 29 χώρες διαμορφώθηκε ύστερα από μελέτη του επιδημιολογικού προφίλ των χωρών προέλευσης των τουριστών και αφού ελήφθησαν υπόψη οι χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), καθώς και η σχετική εισήγηση της Eπιτροπής Λοιμωξιολόγων.

Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Στους επισκέπτες από τις χώρες αυτές θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ για όλες τις άλλες χώρες εξακολουθούν να ισχύουν οι υπάρχοντες κανόνες.

H νεότερη λίστα, όπως θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου, θα ανακοινωθεί εγκαίρως. Σε κάθε περίπτωση, η επιδημιολογική παρακολούθηση και αξιολόγηση θα είναι συνεχής.

Κύπρος

Η Κύπρος ανοίγει σε πρώτη φάση τα αεροδρόμια της στις 9 Ιουνίου με 13 χώρες της Ευρώπης. Η χώρα ανακοίνωσε δύο φάσεις και δυο κατηγορίες για την είσοδο τους στην χώρα από τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου.

Η Α’ Φάση είναι από 9 έως 19 Ιουνίου 2020 και η Β’ Φάση μετά τις 20 Ιουνίου 2020

Έχει γίνει από την ομάδα ειδικών επιστημόνων ταξινόμηση χωρών με βάση την επιδημιολογική τους εικόνα, σε δύο κατηγορίες χωρών, με τις οποίες αποκαθίσταται η αεροπορική σύνδεση της Κύπρου.

Α Κατηγορία: Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία, Λιθουανία.

Β κατηγορία: Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία, Τσεχία.

Στην Α΄ Φάση, για όσους προέρχονται από τις χώρες και των δύο κατηγοριών, θα απαιτείται προκειμένου να επιτραπεί η επιβίβαση τους, η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου από πιστοποιημένο εργαστήριο, με αρνητικό αποτέλεσμα, και ο οποίος έλεγχος να έγινε εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.

Οι Κύπριοι πολίτες και οι νόμιμα διαμένοντες στην Κύπρο εναλλακτικά θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τον εργαστηριακό έλεγχο κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση και μέχρι τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους.

Στις 15 Ιουνίου αρχίζουν ξανά οι πτήσεις εξωτερικού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Αλβανία

Τα χερσαία σύνορα άνοιξαν για τους τουρίστες την 1η Ιουνίου. Την ίδια ημέρα, θα επαναλειτουργήσουν ορισμένα ξενοδοχεία και οι οργανωμένες παραλίες.

Αυστρία

Στις 15 Ιουνίου θα επιτραπεί η είσοδος τουριστών από τις γειτονικές Γερμανία, Ελβετία, Λίχνενσταϊν, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία. Τα αεροδρόμια σε Βιέννη, Ίνσμπρουκ και Σάλτσμπουργκ λειτουργούν κανονικά, αλλά με περιορισμένο εύρος πτήσεων, τουλάχιστον έως τις 31 Μαΐου. Εστιατόρια, ξενοδοχεία και μπαρ λειτουργούν κανονικά από τις 29 Μαΐου. Για την είσοδο στη χώρα απαιτείται πιστοποιητικό υγείας, ενώ όσοι δε διαθέτουν, τίθενται σε αυτο-απομόνωση για 14 ημέρες.

Βέλγιο

Το «άνοιγμα» στους τουρίστες είναι προγραμματισμένο για τις 15 Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται ορισμένες πτήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Καταστήματα και μουσεία έχουν ανοίξει από τις 18 Μαΐου, ενώ στις 8 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσουν καφέ, εστιατόρια και τουριστικά αξιοθέατα. Όλοι οι ταξιδιώτες τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Θάνου Αθανασίου, όλοι οι ταξιδιώτες του Αεροδρομίου Βρυξελλών (Zaventem) θα υπόκεινται σε συστηματικό έλεγχο θερμομέτρησης από τις 15 Ιουνίου

Οι περισσότερες χώρες θα πραγματοποιούν ελέγχους στους επιβάτες από το εξωτερικό.

Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται σε όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται και φεύγουν από την χώρα, μέσω θερμικών καμερών. Οι κάμερες θα τοποθετηθούν μπροστά από την αίθουσα αναχωρήσεων για να μετράνε την θερμοκρασία των επιβατών πριν εισέλθουν σε αυτήν. Σε όσους επιβάτες έχουν θερμοκρασία πάνω από 38 βαθμούς είναι πιθανόν να απαγορευτεί η είσοδος.

Ο ίδιος έλεγχος θα πραγματοποιείται και σε όλους τους ταξιδιώτες που φθάνουν στις Βρυξέλλες

Βουλγαρία

Τα σύνορα με την Ελλάδα και τη Σερβία άνοιξαν την 1η Ιουνίου. Θα ακολουθήσουν οι πτήσεις με την Αυστρία και τη Γερμανία. Ορισμένα ξενοδοχεία και πισίνες έχουν ήδη «ανοίξει», ενώ κανονικά επιτρέπεται η προσωπική άσκηση.

Κροατία

Η είσοδος στους τουρίστες επιτρέπεται με περιορισμούς. Πάρκα, παραλίες, μουσεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ και καφέ έχουν ήδη ανοίξει. Κανονικά εκτελούνται και ορισμένες διεθνείς και εγχώριες πτήσεις, οι οποίες θα αποκατασταθούν πλήρως τον Ιούνιο.

Τσεχία

Τα σύνορα με Αυστρία και Γερμανία θα ανοίξουν έως τις 15 Ιουνίου. Το αεροδρόμιο της Πράγας είναι εν λειτουργία. Επιτρέπονται οι εγχώριες μετακινήσεις. Ανοικτά είναι όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες.

Δανία

Τα σύνορα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου για τουρίστες από Νορβηγία, Γερμανία και Ισλανδία. Τα αεροδρόμια σε Κοπεγχάγη και Μπιλούντ είναι ανοικτά. Καταστήματα, πάρκα και ορισμένα ξενοδοχεία, όπως επίσης εστιατόρια και μπαρ, είναι εν λειτουργία. Αθλητικές εγκαταστάσεις, θέατρα και κινηματογράφοι θα ανοίξουν στις 8 Ιουνίου.

Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία

Επιτρέπονται τουρίστες μόνο από τις χώρες της Βαλτικής. Από 1η Ιουνίου δεν θα υπάρχουν έλεγχοι και περιορισμοί μεταξύ των τριών αυτών χωρών. Τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν και τα σύνορα τους για τους πολίτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου με υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών.

Φινλανδία

Δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία επανέναρξης των πτήσεων. Τα καταστήματα είναι ανοικτά, όπως και τα εστιατόρια και τα μπαρ, ενώ από 1η Ιουνίου θα επιτρέπονται οι δημόσιες εκδηλώσεις άνω των 50 ετών. Χειμερινά resorts και ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά. Η Φινλανδία αναμένεται όμως να ανοίξει τα σύνορα της από τις 14 Ιουνίου με κάποιους περιορισμούς.

Γαλλία

Τα σύνορα αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου για τους τουρίστες από Ελβετία και Γερμανία. Μέχρι σήμερα, όλοι οι ταξιδιώτες τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών, εξαιρουμένων όσων έρχονται από Ηνωμένο Βασίλειο, Ε.Ε., Ανδόρα, Ισλανδία, Λίχνενσταϊν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία και Βατικανό. Ορισμένα καταστήματα είναι ανοικτά, ενώ εστιατόρια και μπαρ θα ανοίξουν στις 2 Ιουνίου. Παραλίες και πάρκα θα παραμείνουν κλειστά έως την 1η Ιουνίου. Όσοι έρχονται από το εξωτερικό, θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό υγείας. Διαφορετικά τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών.

Γερμανία

Τα σύνορα θα ανοίξουν στις 15 Ιουνίου για τους τουρίστες από Λουξεμβούργο, Ελβετία, Γαλλία και Αυστρία. Μέχρι σήμερα, όλοι οι ταξιδιώτες τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών. Εξαιρούνται όσοι έρχονται από Ε.Ε., χώρες της Ζώνης Σένγκεν και Ηνωμένο Βασίλειο. Καταστήματα, εστιατόρια και ορισμένα ξενοδοχεία είναι ανοικτά. Τον Αύγουστο θα «επιστρέψουν» και τα φεστιβάλ.

Ουγγαρία

Τα σύνορα είναι ανοικτά με τη Ρουμανία και αναμένεται να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου με την Αυστρία και την 1η Ιουνίου με τη Σλοβενία.

Ισλανδία

Η άρση των περιορισμών στις διεθνείς πτήσεις αναμένεται έως τις 15 Ιουνίου. Τα σύνορα παραμένουν ανοικτά μόνο για τις χώρες Σένγκεν. Για όλους τους ταξιδιώτες απαιτείται πιστοποιητικό υγείας. Τα περισσότερα καταστήματα είναι ανοικτά.

Ιρλανδία

Πραγματοποιούνται ορισμένα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια με το Ηνωμένο Βασίλειο, παρότι όλοι οι ταξιδιώτες τίθενται σε 14ήμερη καραντίνα. Εστιατόρια και μπαρ θα ανοίξουν στις 29 Ιουνίου. Ξενοδοχεία και μουσεία στις 20 Ιουλίου.

Ιταλία

Οι διεθνείς πτήσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Ιουνίου. Μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα είναι ήδη ανοικτά, ενώ ορισμένα ξενοδοχεία θα λειτουργήσουν από τον Ιούνιο. Η λειτουργία των τρένων είναι περιορισμένη και αφορά μόνο τις εγχώριες μετακινήσεις.